basileus 04.10.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Witam, Mam dom 250m2. Ogrzewanie to podlogowka - salon, korytarze i lazienki, oraz kaloryfery w sypialniach. Ogrzewanie aktualnie gazem sieciowym. Pojawila sie ostatnio w gminie dosc atrakcyjna oferta dofinansowania z UE ekologicznych instalacji, w tym pomp ciepła. Przy czym jest to tylko powietrzna pompa. Przyznam ze malo wiem o tych pompach. Na chlopski rozum wydaje mi sie to rozwiazanie dosc drogie w uzytkowaniu (w przeciwienstwie do gruntowego wymiennika) ze wzgledu na duzy pobor energii elektrycznej. jednak jakiego rzedu jest to pobor - nie wiem. A na stronach producentow nie bylo mi latwo dojsc do takiej informacji. Czy ktos moglby mi podpowiedziec, oczywiscie orientacyjnie, jaki jest w polskich warunkach pobor pradu przez takie urzadzenie do domu porownywalnego z moim? Wiem, ze dokladnych informacji przydaloby sie wiedziec wiecej szczegolow, chocby o izolacji budynku (styropian 20 cm). Nie znam jednak zadnych wspolczynnikow cieplnych dla mojego domu, ktore moglbym podac. Chodzi mi tylko o jakies zgrubne szacunki poboru. Jest ktos w stanie mi to podpowiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.10.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 to zależy od tego jak jest wykonana podłogówka praz od tego jaką pompę kupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Do tego co kolega wyżej wspomniał dodałbym jeszcze, wielkość zapotrzebowania na ciepło. Wskaźnik ten jaki inne w tym obciążenie cieplne budynku znajdziesz w audycie OZC. Orientacyjne koszty za ogrzewanie i CWU również. Przy doborze mocy pompy OZC będzie niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 04.10.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Problemem mogą być te grzejniki w sypialniach. Pompa ciepła dobrze pracuje na podłogówce, która jest niskotemperaturowa. Grzejniki potrzebują wyższej temperatury, a ta z kolei obniża sprawność pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.10.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Do tego co kolega wyżej wspomniał dodałbym jeszcze, wielkość zapotrzebowania na ciepło. Wskaźnik ten jaki inne w tym obciążenie cieplne budynku znajdziesz w audycie OZC. Orientacyjne koszty za ogrzewanie i CWU również. Przy doborze mocy pompy OZC będzie niezbędne. Kolega ma gaz i na postawie faktur z poprzednich lat może sobie ocenić zapotrzebowanie. Z moich obserwacji na forum z podobną dokładnością co OZC. Problemem mogą być te grzejniki w sypialniach. Pompa ciepła dobrze pracuje na podłogówce, która jest niskotemperaturowa. Grzejniki potrzebują wyższej temperatury, a ta z kolei obniża sprawność pompy. Na forum kolega bobrow ma grzejniki i ciepłomierz i podaje swoje wyniki. Może prześledzić, lub zapytać go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basileus 05.10.2017 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Jestem jednak sporym lajkonikiem, a moja wiedza bazuje raczej na znajomosci fizyki niz na fachowosci w budowlance. Skad wezme ten audyt OZC (Ogolne Zapotrzebowanie na Cieplo?)? Z danych pieca (25 kW), wychodzi mi, ze max pobor gazu to 2.9 kWh (z kalkulatorow gazu z internetu). Natomiast roczne zuzycie gazu to 2830 m3 Czy z tych danych da sie jakies wnioski wyciagnac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.10.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 (edytowane) Obciążenie cieplne, to ciężko będzie wyciągnąć z tego. Natomiast jeżeli rocznie zużywasz 2830m3 gazu i masz kocioł kondensacyjny, to z informacji podawanych przez użytkowników grzejących gazem, wychodzi, że rocznie idzie Ci ok 26000-27000kWh. Dużo. Jeżeli przyjąć COP PC PW = 3, to wyjdzie ok 9000kWh za prąd. Tak szacunkowo przy takiej zimie dla jakiej te 2830m3 poszło. Edytowane 5 Października 2017 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basileus 05.10.2017 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 (edytowane) Z danych pieca (Vaillant VC PL 246/5-5) ktore sciagnalem z internetu, wynika ze roczne zuzycie energii to 21819 kWh. Myslalem ze to maxymalne zuzycie, choc nie jest tak wprost napisane (dokladnie jest "Roczne zuzycie energii"). Mozliwe zeby wtedy piec pochlonal 29000 kWh? To o 1/3 wiecej! Edytowane 5 Października 2017 przez basileus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.10.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 O jakich danych z internetu mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basileus 05.10.2017 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Specyfika tego kotla ze strony Vaillanta: https://www.vaillant.pl/karty-produktowe/kot-y-kondensacyjne-wisz-ce-karty/informacja-o-produkcie-vc-pl-246-5-5-529397.pdf Rubryka (f) w tym pdfie.Przepraszam - moglem od razu podac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.10.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Przecież zużycie energii nie wynika z karty produktu, a zapotrzebowania na ciepło. Ten sam kocioł zużyje inną ilość gazu w dobrze ocieplonym 100m2 domu i inną w 200m2 "durszlaku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basileus 05.10.2017 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 (edytowane) Jasne. Masz racje. Tylko ze ja myslalem, ze ta liczba to jest wlasnie max zuzycie energii. Kociol o pewnej znamionowej energii (moj to 25 kW) nie jest w stanie zrobic wiecej energii niz jesli pracuje na maxa przez caly czas. Wtedy bierze jakas skonczona ilosc gazu i nawet jakbys nim chcial ogrzac cala atmosfere Marsa to wiecej i tak nie pobierze. I myslalem ze to jest wlasnie to 21819 kWh. Bo inaczej to co to by byla za liczba? Jednak podkreslam - ja sie nie znam i biore wszystko na logike i na jakas wiedze z fizyki.. Edytowane 5 Października 2017 przez basileus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basileus 05.10.2017 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Jasne. Masz racje. Tylko ze ja myslalem, ze ta liczba to jest wlasnie max zuzcie energii. Kociol o pewnej znamionowej energii (moj to 25 kW) nie jest w stanie zrobic wiecej energii niz jesli pracuje na maxa przez caly czas. Wtedy bierze jakas skonczona ilosc gazu i nawet jakbys nim chcial ogrzac cala atmosfere Marsa to wiecej i tak nie pobierze. I myslalem ze to jest wlasnie to 21819 kWh. Bo inaczej to co to by byla za liczba? Jednak podkreslam - ja sie nie znam i biore wszystko na logike i na jakas wiedze z fizyki. Zadzwonie do Vaillanta i spytam sie co ta liczba znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.10.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 To jest karta zgodna z jakąś tam normą/rozporządzeniem, czyli nie mówi nic... Pracując przez cały czas ten kocioł może 10 razy tyle "pobrać" energii w postaci gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.10.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 Witam, Ja polecałbym skorzystać z prostych w obsłudze i orientacyjnych kalkulatorów: sprawdź TUTAJ Co więcej, a forum znajdują się wątpki o pompach ciepła i zużyciu energii - może tam znajdziesz jakieś odniesienie do swojemu przypadku. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.10.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Witam, Czy ktos moglby mi podpowiedziec, oczywiscie orientacyjnie, jaki jest w polskich warunkach pobor pradu przez takie urzadzenie do domu porownywalnego z moim? Wiem, ze dokladnych informacji przydaloby sie wiedziec wiecej szczegolow, chocby o izolacji budynku (styropian 20 cm). Nie znam jednak zadnych wspolczynnikow cieplnych dla mojego domu, ktore moglbym podac. Chodzi mi tylko o jakies zgrubne szacunki poboru. Jest ktos w stanie mi to podpowiedziec? Ogrzewam od ośmiu lat pompą ciepła czyli zwykłym klimatyzatorem typu split, inwerterowym pokój 30m2 i 15m2 okien w nieocieplonym domu z lat '70. Ubiegłej zimy zużył on 1300kWh grzejąc od października do kwietnia. Były otwierane drzwi i ciepło rozchodziło się na inne pomieszczenia. Wychodzi więc znacznie taniej od gazu czy grzania oporowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.10.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 I co to wnosi do tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 06.10.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Obciążenie cieplne, to ciężko będzie wyciągnąć z tego. Natomiast jeżeli rocznie zużywasz 2830m3 gazu i masz kocioł kondensacyjny, to z informacji podawanych przez użytkowników grzejących gazem, wychodzi, że rocznie idzie Ci ok 26000-27000kWh. Dużo. Jeżeli przyjąć COP PC PW = 3, to wyjdzie ok 9000kWh za prąd. Tak szacunkowo przy takiej zimie dla jakiej te 2830m3 poszło. Oh my god. Toż to są kosmiczne wartości jak dla mnie. Czy to przeliczenie na kWh jest na pewno poprawne? Jakoś dużo wychodzi IMHO. Na gazie wychodzi ok. ok. 3100 zł, natomiast przy 9000 kWh to wyjdzie o połowę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.10.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Oh my god. Toż to są kosmiczne wartości jak dla mnie. Czy to przeliczenie na kWh jest na pewno poprawne? Jakoś dużo wychodzi IMHO. Na gazie wychodzi ok. ok. 3100 zł, natomiast przy 9000 kWh to wyjdzie o połowę więcej. Raczej się pomyliłaś ,gaz ziemny nie kosztuje 1 a 2 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 07.10.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 I co to wnosi do tematu? Odpowiedź na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts