Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odchudzenie fundamentu/ ścian nośnych

KubaKrakow

Recommended Posts

Chcialem odchudzic sobie troszeczke fundamenty. Widzialem projekty praktycznie identyczne do mojego i fundament idzie tylko jako obrys budynku(d ookola)., natomiast u mnie jest jeszcze w srodku. Sytuacja dotyczy betonu komorkowego i wiazarów. Pytanie brzmi czy i jak moge odchudzic fundamenty i sciany nosne aby szly tylko i wylacznie wokol domu. Moj projekt to z368 z pracowni z500. Zalaczam zdjecia, jakby byly malo dokladne to prosze pisac, sprobuje cos poprawic.

IMG_20171004_192137.jpg

IMG_20171004_192125.jpg

IMG_20171004_191941.jpg

IMG_20171004_191917.jpg

Edytowane przez KubaKrakow

Tak, wiem. Chcialem sie dowiedziec czy ktos mial takowe doswiadczenie. Gosc, ktory robi mi adaptacje stwierdzil ze napewno jest dobrze policzone. Dodal ze mozna zlecic konstruktorowi zeby zrobil obliczenia ale to wydatek rzedu 1500zl. Dlatego zanim zaplace tyle pieniedzy, chce sie dowiedziec jak to jest wpraktyce i czy ktos mial taka sytuacje.

Tak - ale nawet jak nie masz ściany nośnej - to trzeba jakiś fundament zrobić. To jest dobre rozważanie, kiedy projektuje się od początku i optymalizuje

dany budynek. Tu Ci ścian nośnych przy wiązarach - nie trzeba będzie zbyt wiele- lub wcale. Ale trzeba znać siły reakcji z wiązarów.

Ściana długa na 10m - bez umocowania w sztywnej tarczy stropowej, nie będzie dobrze się trzymać! Nie zawali się, ale chodzi o ograniczenie ruchów konstrukcji =

brak zarysowań na tynku. Beton komórkowy jest szczególnie wrażliwy, na wszelakie przemieszczenia, max powinno się przyjmować L/500 ugięcie danego elementu.

Pierwsze - trzeba by było znać warunki gruntowe. kolejna sprawa - i tak ściany muszą mieć jakieś podparcie -

nikomu nie będzie się chciało - projektować rozwiązań nietypowych. A tu w środku np wyżej fundament, mniejszy.

pod ściankę np 12. Ale i tak trzeba na czymś oprzeć podciągi żelbetowe, aby spiąć budynek.

Same wiązary tego nie zrobią! musiały by mieć sztywną tarczę w poziomie podpór. One są sztywne, na tyle ile jest zamocowanie

między nimi, a wieńcem. Do tego trzeba zaprojektować usztywnienie ścian słupami żelbetowymi. Cały czas się poruszamy w strefie

-ma się nie rysować, nie pękać

Jak tylko zamienisz - to nie będzie problemu- chodzi oto, że musisz i tak spiąć cały budynek wieńcami żelbetowymi.

A w powietrzu ich byś nie dał- stąd "ściany" Patrzył bym na inny problem - ten podcień, jeden przy salonie, drugi przy wejściu -

nie potrzebna komplikacja bryły i zwiększanie strat ciepła. Szczególnie kiedy tam będą drzwi tarasowe - to będzie pod nimi autostrada

uciekowa ciepła. Już lepiej to wciągnąć np pod ogród zimowy :)

Czy podciągi spinające budynek są przy wiązarach potrzebne? Jaką pełnią rolę? Skoro wiązary opierają się tylko na ścianach zewnętrznych i dodatkowo (w przeciwieństwie do zwykłej więźby) nie powodują naprężeń poziomych, to wydają mi się zbędne.

Jak to się ma do tego projektu: http://www.domza150tysiecy.pl/www/projekt/ ?

a ta zamiane robic przy adaptacji(dodatkowe koszta) czy podczas budowy bede mogl zamienic(tzn czy kierownik budowy to klepnie). Jak sadzisz?
będzie potrzebował zgody projektanta konstrukcji.

Same ściany trzeba złapać wieńcami żelbetowymi- aby nie było ruchów całej budowli- szczególnie mury trzeba spiąć.

Więźba sobie poradzi, gorzej z murem..

Same ściany trzeba złapać wieńcami żelbetowymi- aby nie było ruchów całej budowli- szczególnie mury trzeba spiąć.

Więźba sobie poradzi, gorzej z murem..

Ale chodzi mi o to, czy wystarczy wieniec naokoło, czy potrzebne są jeszcze dodatkowe wzmocnienia w postaci podciągów?

Wiem, że wymaga to przeliczenia, ale interesuje mnie to czy dobrze rozumuję. Jeśli wiązary opierają się tylko na ścianach zewnętrznych, to fundamenty pod ścianami wewnętrznymi wydają się zbędne - nie są to ściany nośne. Podobnie z podciągami: pociąg ma za zadanie podtrzymywać strop (z definicji - spełnia tą samą rolę jak ściana nośna, ale w miejscu gdzie ściany być nie może). Ale w wypadku wiązarów, podciągi są po nic, bo wiązary na nich się nie będą opierać?