Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wycena okien - które okna warto wybrać

Recommended Posts

Dzień dobry. Dostałem na razie wycenę okien od dwóch producentów. Jeden to Oknoplast a drugi to polecany lokalny producent z mojej okolicy , firma Madoń. Niestety na oknach nie znam się kompletnie. Prosił bym was o jakąś radę, podpowiedź które warto wybrać. Okna oczywiście trzyszybowe. Oknoplast to okna Pixel które wyceniono na 21tys z montażem a firma Madoń wyceniła okna na 16tys. Ich okna są na profilach Gealan. W tej wycenie są zawarte profile GEALAN S 8000 IQ 74 mm ale zastanawiam się nad wersją GEALAN S 8000 IQ PLUS 83 mm. Nie wiem czy jest jakaś znacząca różnica między nimi?

Mam nadzieje że z załączonych plików coś będzie widać.

madoń1.jpg

madoń2.jpg

madoń3.jpg

madoń4.jpg

madoń5.jpg

Edytowane przez hudy8

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety plików nie można odczytać. Oknoplast ma szyby trójki w standardzie i profil 73 mm. Ostatnio doradzałem koledze w dobrze okien i porównywałem ofertę Oknoplastu i Krispola. Ceny prawie identyczne, niestety tylko ceny bo w pierwszym przypadku profil okna był cieńszy od Krispola o 20 mm oraz okucia według mnie też niższej klasy. Oprócz cieńszego profilu szyby były również cieńsze. Jak dla mnie Oknoplast jest mocno przereklamowany. Zapytaj o ofertę Krispola.

P.S.

Zanim podejmiesz ostateczną decyzję dobrze byłoby zobaczyć w salonach okna na żywo.

Edytowane przez Tomaszs131
P.S.

Ja mam okna firmy M&S - profil 92mm, 3 szyby, steelpur, - okna ok. Nie mam z nimi problemu, moge polecić.

Jednak miałem kontakt z firmą Krispol i w niej zakupiłem bramę garażową. Wydaje mi się, że krispol ma spore szanse stać się liderem jakościowym i technologicznym, jak na razie ceny są ok. ale myślę, że z czasem będą coraz większe patrząc na jakość.

Ok a jest sens dopłacać do grubszego profilu? Na razie mam wycenę z profilem GEALAN S 8000 IQ 74 mm. Dopłata do profilu GEALAN S 8000 IQ PLUS 83 mm to ok 1tys zł.

Z tego co wyczytałem to oprócz grubości ramy rożnia się przenikalnością cieplna ale bardzo nieznacznie a mianowicie dla profilu 74mm:

1,31 W/m2K dla wersji z prostym skrzydłem

1,26 W/m2K dla wersji z zaokrąglonym skrzydłem

A dla profilu 83mm

1,28 W/m2K dla wersji z prostym skrzydlem

1,23 W/m2K dla wersji z zaokrąglonym skrzydłem

Przyznam szczerze że wolał bym dołożyć ta kasę do ciepłego montażu niż do grubości profilu.

Nowy dom z BK na cienkiej spoinie, będzie ocieplony 15cm styropian, wełna planuję 30cm , wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie ekogroszek.

Tak te przenikalności dotyczą samej ramy. Jeśli chodzi o całe okna to podałem screeny wyżej ale w skrócie dla tych samych okien oknoplast ma lepsze parametry ale wydaje mi się że nieznacznie gdyż wychodzi mniej więcej o Uw= 0,12. Myślę że to tak nieznaczna różnica że nie ma co się tym zajmować. Czytałem przed chwilą artykuł gdzie obliczano oszczędności w ogrzewaniu przy oknach Uw= 1,1 oraz Uw=1,3

Różnica w ogrzewaniu ekogroszkiem na cały rok wyniosła 57zł. a różnica w cenie tych okien to 5tys zł czyli zwrot kosztów zakupu miał bym za ponad 80 lat.

Tu masz link gdzie porównują okna o różnym U i związane z tym oszczędności: http://badaniaokien.pl/zmiana-przepisow-dotyczacych-wspolczynnika-przenikania-ciepla-okien-i-plynace-z-tego-korzysci/

Tu masz link do porównania montażu ciepłego a normalnego i związane z tym oszczędności: http://oknotest.pl/montaz-okien/cieply-montaz-czy-to-sie-oplaca

• 4 weeks później...
Panowie a czy macie jakieś dane dotyczące profili firmy Gealan? Szukam informacji dotyczących profilu S8000 plus 83mm. Chodzi mi o grubość ścianek , grubość stali użytej do wzmocnień itp . Nidzie tych informacji nie ma.

Ciekawym bardzo do czego ta wiedza może być przydatna nabywcy okien? Ale spróbujmy:-). Chce Pan poznać grubości ścian wzmocnień stosowanych w ościeżnicach, skrzydłach, słupku stałym, słupku ruchomym, lizenach? Do czego ma służyć ta stal? A ta grubość ścianek to dla ścian widocznych, czy niewidocznych? Jeżeli nie potrafi Pan odpowiedzieć na te proste pytania, to i wiedza o którą Pan pyta do niczego Panu nie potrzebna. Uległ Pan bełkotowi sprzedawców. Wyprowadzili Pana na manowce swojej własnej niewiedzy:-).

Chodzi mi o grubość ścian w ościeżach i skrzydłach. Grubość stali jest chyba ważna do tego by okno było stabilne i nie odkształcało się zwłaszcza przy ciemnych kolorach. Chodzi panu o podobny bełkot do tego związanego z tym całym ciepłym montażem?:D a tak na poważnie to nie każda wiedzą która chcemy zdobyć musi być nam potrzebna. Nie ma Pan tak? Czy nie chce Pan nieraz czegoś wiedzieć od tak dla własnej satysfakcji?

Ok już znalazłem aprobatę techniczną dla tych profili.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Chodzi mi o grubość ścian w ościeżach i skrzydłach. Grubość stali jest chyba ważna do tego by okno było stabilne i nie odkształcało się zwłaszcza przy ciemnych kolorach.

Jak Pan tak mówi, to niech tak zostanie.

Chodzi panu o podobny bełkot do tego związanego z tym całym ciepłym montażem?

Ciepły montaż nie istnieje. Montaż dzieli się jedynie na prawidłowy i nieprawidłowy.

nie każda wiedzą która chcemy zdobyć musi być nam potrzebna. Nie ma Pan tak?

Codziennie tak mam.

Ok już znalazłem aprobatę techniczną dla tych profili.

To niech Pan zerknie na to czy dotyczy kształtowników, czy okien i drzwi, bo to różnica oraz na datę jej ważności :-) i miłej lektury.

Chodzi mi o grubość ścian w ościeżach i skrzydłach. Grubość stali jest chyba ważna do tego by okno było stabilne i nie odkształcało się zwłaszcza przy ciemnych kolorach..

W dużym uproszczeniu można tak uznać.. Tylko co ma "aprobata" do tego, co będzie w oknie? Nasi "wspaniali" producenci w imię walki o jak najniższe ceny posuną się do wszystkiego. Przykład z mojego śmietnika: rozbierałem okna z lokalnej firmy, powszechnie uznanej za tanią. Grubości profili nie były istotne, wystarczyło, że wkręty do mocowania stali były użyte zbyt krótkie (tańsze niż te dłuższe) i one ledwo się wwiercały we wzmocnienia, ale na pewno go nie przebiły i co za tym idzie nie trzymały!

Dlatego warto patrzeć na wyniki osiągane w badaniach a jak firma ich nie prowadzi, to zostaje tylko zaufanie do marki. Znalezienie odpowiedniego przepisu na produkt to dopiero część sukcesu.

Aprobaty na profile PVC skonczyly zywot jakies 10 lat temu. na okna ok 5 lat juz sa nieaktualne jak nie wiecej. Grubosc scianek profili PVc jest jednakowa i wynosi ok 2,8 mm. Sa tacy co maja te scianki ciensze - 2,5. Legalnie - jest to klasa B. Od producenta okien zazadaj Deklaracji Właściwości Użytkowych. Grubosc stali w dozych oknach powinna wynosic co najmniej 2 mm Ale sa stale po 0,7 mm [czego bez rozcinania ramy nie sprawdzisz. Nie ma "cieplego montazu" kazdy jest cieply mniej lub wiecej. Kup sobie Instrukcje ITB dot montazu okien i drzwi balkonowych - tam jest wszystko i zaden producent po lekturze tego poradnika cie nie oszwabi.

U to jedno a przepuszczalność powietrza drugie. Profile zimniejsze zazwyczaj mają 2 uszczelki i zapewne gorszą przepuszczalność powietrza. Niejeden ju doszedł do wniosku, że lepiej doszczelniać budynek jak docieplać.

Dowcip tygodnia - jak nie roku - szczegolnie o tych 2 uszczelkach - 99% okien ma dwie uszczelki