Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja - pierwsza warstwa porothermu na płycie

Brysia8

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale co samo odpanie?

Na xpsie nie mam siatki i kleju, kolejne warstwy boku płyty:

beton, klej z piany, xps, filia kubełkowa, kołek

Płyta wystaje ponad grunt jakieś 5-10 cm

no właśnie po co każecie jej ściągać XPS i w ogóle coś z nim robić? Sam XPS nie podciąga wody, folia kubełkowa na nim też nie więc to nie jest winowajca.

@Brysia a pod betonem płyty fundamentowej była folia i czy wywinięta na burty z XPS?

BTW te mokre plamy o których piszesz to mokry klej do siatki który przemoczył też grunt mam to samo przy wykończeniu parapetów, bo źle zrobiłem, to potwierdza też podciekanie wody od dołu, bo przez sam grunt jest ciężko tak przemoczyć siatke z klejem - tu fighter na pewno coś dopowie lepiej.

BTW2 tutaj nawet jakby woda dostawała się pod płytę to i tak tego nie zauważysz - bo niby jak?, kołkowanie OK, ale powinno się wiercić dziury na kołki "pod górę" aby ewentualna woda łatwo nie miała - nie wiem czy tak masz zrobione. To co każecie jej smarować mazidłem to 20cm betonu które wystaje jak pisze Brysia 5-10cm więc do smarowania pod ziemią jest max 15 cm - myślę że nie tędy droga....

Fotki z płyty:

http://images68.fotosik.pl/1233/2e8507ea115e3aeemed.jpg

http://images77.fotosik.pl/23/44d967af3e04df97med.jpg

tutaj widać że pod ścianami jest folia/papa..wg mnie to folia, podwójna

http://images78.fotosik.pl/802/45258061d8206ec3med.jpg

Edytowane przez Brysia8
podmiana linku

no właśnie po co każecie jej ściągać XPS i w ogóle coś z nim robić? Sam XPS nie podciąga wody, folia kubełkowa na nim też nie więc to nie jest winowajca.

@Brysia a pod betonem płyty fundamentowej była folia i czy wywinięta na burty z XPS?

Była folia, niestety nie była wywinięta

BTW2 tutaj nawet jakby woda dostawała się pod płytę to i tak tego nie zauważysz - bo niby jak?, kołkowanie OK, ale powinno się wiercić dziury na kołki "pod górę" aby ewentualna woda łatwo nie miała - nie wiem czy tak masz zrobione. To co każecie jej smarować mazidłem to 20cm betonu które wystaje jak pisze Brysia 5-10cm więc do smarowania pod ziemią jest max 15 cm - myślę że nie tędy droga....

Kołki wyglądają na wbijane prostopadle do płyty :(

^^

Ogolnie temat jest dość skomplikwany bez jakiejs dłuzszej obserwacji trudno doradzić zwłaszcza przez forum, jeszcze dodatkwo nie ma żadnych zdjęć jak to wygląda na styku eps /xps - czy woda faktycznie tak nieszczesliwie spływa w styk eps/xps, czy moze gdzies np jest nawalone tyle kleju na styku eps/xps ze on tez podciaga kapilarnie wraz z bokiem płyty fundamentowej.

Napewno warto się temu przyjrzeć przed zrobieniem docelowej elewacji.....

Ale zrozum , żę xps na połączeniach nie jest szczelny dodatkowo był klejony do podloza ktore nie zostalo zaizolowane , tak wiec przy długotrwałych opadach woda lokalnie sie podnosi , wchodzi za xpsa i płyta fundamentowa nie jest w stanie suchym, dalej nie wiadomo ile tej papy wystaje , wsytarczy ze w niektorych miejscach klej z epsa styka sie z ta plyta fundamnetowa bezposrednio i juz moze podciagac kapilarnie,

Kampinos jedynie powoduje ze woda nie bedzie podciekac tylko kapac na opaske , ale to moze nie byc jedyna przyczyna zawilgocenia.

.....

tutaj widać że pod ścianami jest folia/papa..wg mnie to folia, podwójna..

No niestetty to folia PE

Edytowane przez jacentyy

trzeba zrobić normalnie , za błędy się płaci.

https://m.imgur.com/Jy6VaTS

To jest Cp1 bardzo przyjemny w pracy bardzo elastyczny. Na to poszedł cokół 15 cm i elewacja 20 cm. Przy takim układzie nie ma możliwości dostania się jakiejkolwiek wody do środka, a tam poziom wody jest teraz to 50 cm. Wszystkie inne klejenia i doklejania bez izolacji na ścianie i płycie jest bezsensowne bo nigdy nie będzie gwarancji że jest dobrze zr4obione bo to może być zaciekanie na styku, może być podciąganie, może być i wlewanie się od góry za elewacją jak ktoś rozsądny by się tego podejmował to i tak musiałby część elewacji rozebrać aby sprawdzić co to za woda, a i to na przyszłość nic nie da bo warunki użytkowania się zmienią i znowu będzie woda.

Edytowane przez Andrzej733

Ani XPS ani folia kubełkowa ani folia PE 0,3mm to nie jest hydroizolacja. Ponadto folia pewnie jest poprzebijana w wielu miejscach. Edytowane przez Robinson74

^^......

Ze wszystkim sie z Toba zgadzam, ale to co przedstawiasz to wersja bardzo pesymistyczna. Oczywiscie PF od boku powinna byc posmarowana czyms/zabezpieczona folia. U Brysi widac ze robiki szalunek wiec nic nie stalo na przeszkodzie aby wysmarowac PF z boku i nawet od gory np ma pol metra, kosztowalo by to pewnie 100 zl za jedno wiaderko izoplast bw.

Z drugiej strony Brysia pisze ze woda z opadow bardzo szybko wsiaka wiec raczej malo prawdopodobne aby byla w niekorzystnym miejscu tule czasu zeby przedrzec sie pomiedzy pioniwymi laczeniami XPS ktore z reszta tez sa pewnie klejone.

@Brysia wrzuc tutaj wiecej zdjec z etapu wykonywania jak i z teraz. Bo widzisz ze sa tutaj skrajne opinie od totalnej demolki po przyklejenie glupiej listwy z kapinosem.

sebcioc55: jacentyy dokladnie rozwinal co mialem na mysli.

dlatego pisalem ze mamy tak na dobra sprawe 2 problemy - pierwszy ktory juz istnieje, a 2 ktory za "pare sekund" powstanie.

Pewnie ze to wersja pesymistyczna, ale skoro izolacja nie trzyma wody opadowej to co wlasnie z podnoszaca sie woda gruntowa. XPS nie jest nasiakliwy to wiemy, ale problemem sa polaczenia i dostep "od dolu". Niemozliwym jest imo szczelne polozenie xps-a - nawet jezeli zostanie sklejony to i tak szczelnosc watpliwa :/

co do demolki - niekoniecznie - jeszcze uszczelnienie krystalizujace w betonie - wspomniany Xypex od srodka jako alternatywa.

Niech Brysia sie wypowie nt wysokosci wody w gruncie.

Jezeli faktycznie jest az tak wysoko to plyta musiala by byc tez izolowana przeciwwodnie od spodu!

Jezeli to tylko woda opadowa i faktycznie jest tez problemem to Ty fighter najlepiej doradzisz jak to zalatwic ;) wnioskuje tylko po Twoich postach, zadnej reklamy tu nie ma :)

Odbiegając trochę od tematu - nie tak się zbroi płytę, na obrzeżach siatek powinny być bigle (pręty wygięte w długie C łączące siatkę górną i dolną). Tutaj możliwe że jacenty przyzna mi rację ;)

Opaskę przeciwwysadznową masz? Ogólnie nie wygląda to idealnie, lepiej żeby ten pionowy XPS był od samego dołu, od podbudwy, wtedy nie ma żadnych dziwnych akcji z wodą opadową dostającą się do betonu... to tez tutaj może być przyczyną.

Ja bym chyba jednak rozebrał ten XPS w tym miejscu gdzie masz najwięcej mokre ściany w domu i zobaczył co tam się dzieje, to nie będzie dużo roboty z tego co widzę, trochę odpokać i oderwać jedną płytę. Zobaczysz wtedy czy beton jest mokry.

Tak to wygląda w środku - pod listwą przypodłogową:

bf093444b5791bbbmed.jpg

f69cb951a6fb5b21med.jpg

fa63b831fce24fb5med.jpg

Tak z zewnątrz:

126c1f81e3c6fed6med.jpg

57aab9a4a165730cmed.jpg

ad4419200a1d2c32med.jpg

b47a8bc37ce64b5dmed.jpg

76afd252e42d7c80med.jpg

Dopytałam męża, z tego co pamięta xps nie był klejony na pianę,

na pianę kleili xps na fundamentach garażu - bloczki + dysperbit + klej w pianie + eps hydro + folia kubełkowa + kołki

Jeśli chodzi o rodzaj gruntu - robiliśmy badania - na 25cm jest gleba, później do 5 metrów piasek średni, brązowoszary. Wilgotność piasku- mw, wilgotność naturalna -5. Nie występuje zwierciadło wód gruntowych. Nie wiem czego jeszcze szukać w tych badaniach..

Edytowane przez Brysia8

Szukałam informacji o Xypexie i nie mogę sobie tego wyobrazić, w jaki sposób to zastosować wewnątrz?

chyba mu chodziło o to wewnątrz pomiędzy XPS a płytę fundamentową. czyli zastosować na PF.

Czy ja dobrze widze że na jednym zdjęciu folia kubełkowa jest tak wywinięta że woda spływająca po elewacji spływa na tą folię i potem w tył pomiędzy nią a XPS??? Jeżeli tak to oczywiste jest że przy dużych opadach woda w dużej ilości nie nadążyła spływać/wsiąkać w tej szczelinie pomiędzy kubełkami i folią i się wlała pod EPS.....

Odbiegając trochę od tematu - nie tak się zbroi płytę, na obrzeżach siatek powinny być bigle (pręty wygięte w długie C łączące siatkę górną i dolną). Tutaj możliwe że jacenty przyzna mi rację ;)

Opaskę przeciwwysadznową masz? Ogólnie nie wygląda to idealnie, lepiej żeby ten pionowy XPS był od samego dołu, od podbudwy, wtedy nie ma żadnych dziwnych akcji z wodą opadową dostającą się do betonu... to tez tutaj może być przyczyną.

Ja bym chyba jednak rozebrał ten XPS w tym miejscu gdzie masz najwięcej mokre ściany w domu i zobaczył co tam się dzieje, to nie będzie dużo roboty z tego co widzę, trochę odpokać i oderwać jedną płytę. Zobaczysz wtedy czy beton jest mokry.

Ręce opadają :(

To info z wymiany mailowej z konstruktorem dot. zbrojenia płyty:

"Zbrojenie płyty przeanalizowaliśmy obliczeniowo po kątem maksymalnego odchudzenia, można ująć odrobine z dołu (zamiast #10 co 10, to #10 co 20 w jednym kierunku oraz #10 co 14 w drugim) ale to jest maksimum, jakie da się zaoszczędzić dla płyty gr. 25cm. ( pomimo stosunkowo dobrego gruntu, do obliczeń i tak trzeba uwzględnić parametry warstwy styroduru)."

Opaski nie mam, nawet o nią dopytywałam, jednak konstruktor, projektant, kierownik i wykonawca - wszysscy zgodnie stwierdzili że nie jest potrzebna.

chyba mu chodziło o to wewnątrz pomiędzy XPS a płytę fundamentową. czyli zastosować na PF.

A w ten sposób, ok, to trochę inaczej wygląda, trzeba się temu przyjrzeć. Jakąś wielką strzykawką trzeb byłoby to wciskać pomiędzy xps a eps

Czy ja dobrze widze że na jednym zdjęciu folia kubełkowa jest tak wywinięta że woda spływająca po elewacji spływa na tą folię i potem w tył pomiędzy nią a XPS??? Jeżeli tak to oczywiste jest że przy dużych opadach woda w dużej ilości nie nadążyła spływać/wsiąkać w tej szczelinie pomiędzy kubełkami i folią i się wlała pod EPS.....

Tak, i tym się zajmiemy już jutro, założymy tymczasowy kapinos na tę najważniejszą ścianę, w sobotę poleci reszta ścian.

Edytowane przez Brysia8

Tak to niby miało wg konstruktora wyglądać, niestety nie znam się na tym..

86c707981958c61cmed.jpg