Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat instalacji

Gik

Recommended Posts

Witam serdecznie

mam do Was pytanie, w swoim domu wykonałem instalację wodna taką jak na tym rysunku. Trochę go uprościłem i mam nadzieje, że sens zostanie jakoś zachowany.

Dokładnie chodzi mi o sposób obejścia filtra mechanicznego, filtr jest jednokierunkowy - takie warunki powinien chyba mieć?

Dlatego zastosowałem obejście z zaworami zwrotnymi. Ponieważ moja instalacja nie jest jednokierunkowa.

Hydrofor znajduje się w innym budynku z ~30m rur dalej, pompa głębinowa go napełnia i jest swoim rodzaju buforem dla domu, ogrodu i garażu.

dlatego woda będzie próbować cofać się filtrem. Garaż fajnie, żeby miał chociaż filtrację mechaniczną na wodzie.

Chciałem uprościć swoją instalacje - czy filtr będzie działał kiedy woda będzie wracać? Nie chodzi mi o to, że nie będzie filtrować. Ogród filtrów nie potrzebuje a Dom ma swój zestaw filtrów którego nie rysowałem.

Z góry dziękuje za zrozumienie i pomoc :confused:

schemat.jpg

Mniemam że hydroforem jest nie opisany prostokąt za filtrem koło garażu.

Nie widoczne są kierunki zaworów zwrotnych.

Jeśli wiec zawór zwrotny przed filtrem będzie miał kierunek przepływu zgodny z kierunkiem filtrowania, natomiast drugi zawór zwrotny na obejściu będzie miał kierunek przeciwny czyli zgodny z przepływem wody od hydrofora to woda będzie cofać się przez obejście a nie przez filtr.

Filtr w takim podłączeniu będzie filtrował tylko wodę w hydroforze oraz w garażu.

Woda w garażu będzie pochodziła ze studni oraz z hydroforu.