Gik 06.10.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Witam serdecznie mam do Was pytanie, w swoim domu wykonałem instalację wodna taką jak na tym rysunku. Trochę go uprościłem i mam nadzieje, że sens zostanie jakoś zachowany. Dokładnie chodzi mi o sposób obejścia filtra mechanicznego, filtr jest jednokierunkowy - takie warunki powinien chyba mieć? Dlatego zastosowałem obejście z zaworami zwrotnymi. Ponieważ moja instalacja nie jest jednokierunkowa. Hydrofor znajduje się w innym budynku z ~30m rur dalej, pompa głębinowa go napełnia i jest swoim rodzaju buforem dla domu, ogrodu i garażu. dlatego woda będzie próbować cofać się filtrem. Garaż fajnie, żeby miał chociaż filtrację mechaniczną na wodzie. Chciałem uprościć swoją instalacje - czy filtr będzie działał kiedy woda będzie wracać? Nie chodzi mi o to, że nie będzie filtrować. Ogród filtrów nie potrzebuje a Dom ma swój zestaw filtrów którego nie rysowałem. Z góry dziękuje za zrozumienie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.10.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Mniemam że hydroforem jest nie opisany prostokąt za filtrem koło garażu.Nie widoczne są kierunki zaworów zwrotnych.Jeśli wiec zawór zwrotny przed filtrem będzie miał kierunek przepływu zgodny z kierunkiem filtrowania, natomiast drugi zawór zwrotny na obejściu będzie miał kierunek przeciwny czyli zgodny z przepływem wody od hydrofora to woda będzie cofać się przez obejście a nie przez filtr.Filtr w takim podłączeniu będzie filtrował tylko wodę w hydroforze oraz w garażu.Woda w garażu będzie pochodziła ze studni oraz z hydroforu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.10.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Jak by nie zrobić i tak jest źle. Zbiornik hydroforowy nie powinien być ślepą kiszką bo będą się namnażać bakterie. Może nawet chorobotwórcze. Filtry ceramiczne poniżej 4 mikronów do wody domowej mogą rozwiązać problem. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts