Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa schronu podziemnego

uri222

Recommended Posts

Jestem zainteresowany wybudowaniem schronu podziemnego , na wypadek rożnych nieprzewidzianych zdarzeń. Nie myślę rzaczej w kategoriach wybuchu bomby atomowej, ale o mniejszych zagrożeniach. Chcę miejsca, w którym moja rodzina będzie bezpieczna. Mieszkam na terenie, gdzie wody gruntowe są chyba wysokie, bo kilka lat temu nawet w piwnicy mi podchodziło. Jest to zxatem dodatkowa przeszkoda. Mozna kupić rózne gotowece po 300tyś, ale nie dysponuje aż takim budzetem. Znajdą sie tu lduzie, którzy interesowali sie czymś podobnym i podpowiedzą co i jak ugryźć?

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A właściwie przed wszystkim co może mnie zaskoczyć. Kataklizm, działania wojenne, zamieszki uliczne, islamizacja , napad i wszystko inne co mogłoby zagrozić mojej rodzinie.

Wiesz jak się zdobywało zamki które były nie do zdobycia...?

Atakujący rozbijali obozowisko w pobliżu i czekali aż skończą się zapasy obrońcom...;)

To raczej grobowiec rodzinny a nie bunkier

Tylko uważaj żeby te cysterny nie wypłynęły na powierzchnie przy wysokim stanie wody

Olimpie forum i nasz ty Najlepszy Doradco - jak na razie to wyraziłeś w tym wątku zupełnie zbędne dla pytającego dwie opinie a raczej krytyki. Rozumiem, że zgodnie z dobrym obyczajem dodasz też godną siebie poradę dla autora :)

zbiornik po poliwie z cpn np 30000 litrów. ma wejście i ruru wentylujące.

aby go zakopać potrzebna koparka na dwa dni. dźwig do wstawienia. jeżeli wody wysoko to najpierw lejesz pale kotwiące. No oczywiście obniż poziom wody przed pracą.

Wstawiasz zbiornik, zapinasz obejmy kotwiące , zasypujesz, nad zbiornikiem lejesz płytę żelbetową, na płytę układasz kamienie luzem aby imitację pancerza "typu czoban(pisowni nie znam)". Na kamienie piasek aby nie przenosił fali uderzeniowej. Grubości warstw to już zależy od twoich oczekiwań . Możesz jeszcze pomyśleć o wodzie nad zbiornikiem (60 cm wody zatrzymuje wszelkie odłamki czy strzały z bronii palnej)).

Cynicznie napiszę: masz schron, godzinę W przeżyłeś z rodziną, woda i konserwy się kończą, pajęczyna zasnuła peryskop więc wychodzisz na zwiady. Ciemno, chatka zdmuchnieta przez falę uderzeniową, miasta nie widać, żywego ciała również, o duchu nikt nie słyszał, o spirytus sanctus także. I co dalej ??????????????????????? Pilotem przełączasz na inny kanał i jesteś na plaży przy Kurumba Maldives ? To tak nie działa.

Cysterny odpadają, kontenery morskie tez - nie te warunki klimatyczne i niestety ten poziom wód gruntowych. Owszem przez jakiś czas będą chroniły przed skutkami np huraganu , ale to wszystko. Szukam czegoś więcej i tu Andrzej 73 coś sensowniejszego widzę napisał. Podkreślę może jeszcze, że nie ejstem żadnym czubkiem . Jestem kierownikiem średniego szczebla w dużej korporacji , całkiem trzeźwo myślę. Najzwyczajniej w świecie niepokoją mnie różne wydarzenia na swiecie i pomyślałem, że fajnie byłoby mieć cos takiego pod domem.