Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga nowe f-gazy

oberwatorPC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po co komplikować sobie życie bierz monobloka. Zauważ, że chyba wszyscy producenci idą w monobloki nawet LG w sąsiednim wątku.

No tak chyba zrobię Ale zastanawia mnie czemu Ci wszyscy sprzedawcy pomp tak milczą a propos monobloków. Może im na rękę sprzedawac splity nieświadomym inwestorom a potem co roku brać niewiadomo ile za kontrolę.

No tak chyba zrobię Ale zastanawia mnie czemu Ci wszyscy sprzedawcy pomp tak milczą a propos monobloków. Może im na rękę sprzedawac splity nieświadomym inwestorom a potem co roku brać niewiadomo ile za kontrolę.

Bo jak montują splity to się od nich uzależnisz a jak zamontujesz monobloka to sam sobie poradzisz albo lokalny hydraulik Ci pomoże. Instalator wydając kilka tysięcy na uprawnienia, kursy, certyfikaty f-gazowe musi to "odbić" na kimś. Praktycznie cała europa idzie na monoblokach nawet Czesi gdzie bardzo popularne jest IVT wpisz sobie w youtube IVT AIR X

Jak monoblok podepniesz do instalacji wodnej, to masz problem jak w mrozy zabraknie prądu.

Jak napełnisz glikolem, to zmniejszasz sprawność, komplikujesz układ i podnosisz jego koszty.

I znowu wujek dobra rada. Cała europa żle robi bo znafca z forum, który jest całkowitym dyletantem radzi o komplikowaniu układu w monoblokach.

Cała Europa nadatlantycka, gdzie śnieg trafia się raz na dekadę?

A czemu u nas tak mało popularne?

Tak Czechy, Słowacja, Szwecja, Niemcy, Austria to kraje tropikalne. U nas to nie jest mało popularne tylko przez takich jak ty dyletantów ludzie kupują klimatyzatory przerobione na pompy ciepła. Dlaczego pompy o najlepszych parametrach na rynku to monobloki? A dlatego że to odrębna konstrukcja stworzona w wiadomym celu a nie przy okazji linii produkcyjnej klimatyzatorów. Ludzie jarają się T-capem ,że ma stałą moc i na nic innego nie patrzą. Monoblok Nibe 2120 ma przy 0C na zewnątrz COP w okolicach 4 pokaż mi takiego splita.

tylko przez takich jak ty dyletantów ludzie kupują klimatyzatory przerobione na pompy ciepła.

Przez takich jak ja to kupują co najwyżej kable i wypinają się na PC, bo nie mają one sensu ekonomicznego w przytłaczającej większości nowo budowanych domów.

A dla Ciebie za ataki personalne i brak szacunku dla interlokutora - PLONK.

Jak monoblok podepniesz do instalacji wodnej, to masz problem jak w mrozy zabraknie prądu.

Jak napełnisz glikolem, to zmniejszasz sprawność, komplikujesz układ i podnosisz jego koszty.

Mógłbyś z szacunku dla innych czytających napisać o ile zmniejszasz sprawność układu, w jaki sposób go komplikujesz i co powoduje, że jego koszt rośnie w stosunku do układu ze splitem.

I znowu wujek dobra rada. Cała europa żle robi bo znafca z forum, który jest całkowitym dyletantem radzi o komplikowaniu układu w monoblokach.

Strasznie Ciebie zbulwersowało zdanie kolegi . Ale On napisał prawdę . Piszesz o,że w Austrii,Szwecji itd . ale tam są inne standardy w dostawie prądu.

W Szwajcarii w górach jest dużo śniegu ale temperatury bardziej włoskie.

Jedno i drugie rozwiązanie ma wady i zalety

Szanowny obserwatorzePC

Nie nakręcaj się tak tym monoblokiem

Spójrz na etykietę energetyczną

Nibe 2120, 8-ka, a producent deklaruje obciążenie tylko 6,8 kW i sprawność EtaS 158%

Altherma 3, 8-ka - producent deklaruje obciążenie 8kW i sprawność EtaS 154%

W sprawności ogrzewania różnica niewielka, ale jak uwzględnimy obciążenie, to wyjdzie na korzyść Althermy 3

Sprawność przygotowania cwu dla profilu XL dla Althermy 114%, a dla monobloka Nibe 88% - i tutaj różnica jest naprawdę znaczna, bo jak pomnożymy x 2,5 to dostaniesz SCOP. A udział cwu w produkcji ciepła jest znaczny.

Niechęć do monobloków nie wynika z chęci pokrycia kosztów szkoleń f-gaz czy lepszego zarobku na splitach, tylko ze względów czysto praktycznych.

Jeśli przy mrozach, na skutek awarii lub braku zasilania monoblok Ci zamarznie, to zazwyczaj jest do wyrzucenia.

Czy producent wymieni Ci go w całości na gwarancji?

Czym napełnisz układ i jakim stężeniem by w przypadku awarii czy braku zasilania nie doszło do zniszczenia monobloku?

Napełnisz cały układ, łącznie z podłogówką?

Zastosujesz wymiennik pośredni, dodatkowe pompy obiegowe, mały bufor, itd, itp?

Byłem w Szwecji na szkoleniu z pomp ciepła w 2005 roku.

Prowadzący na pytanie, co z monoblokiem w przypadku braku „prądu”, podrapał się w głowę i powiedział - no jak to? Przecież każdy budynek musi mieć prąd. Bez prądu urządzenia elektryczne nie działają.

Szanowny obserwatorzePC

Nie nakręcaj się tak tym monoblokiem

Spójrz na etykietę energetyczną

Nibe 2120, 8-ka, a producent deklaruje obciążenie tylko 6,8 kW i sprawność EtaS 158%

Altherma 3, 8-ka - producent deklaruje obciążenie 8kW i sprawność EtaS 154%

W sprawności ogrzewania różnica niewielka, ale jak uwzględnimy obciążenie, to wyjdzie na korzyść Althermy 3

Sprawność przygotowania cwu dla profilu XL dla Althermy 114%, a dla monobloka Nibe 88% - i tutaj różnica jest naprawdę znaczna, bo jak pomnożymy x 2,5 to dostaniesz SCOP. A udział cwu w produkcji ciepła jest znaczny.

Niechęć do monobloków nie wynika z chęci pokrycia kosztów szkoleń f-gaz czy lepszego zarobku na splitach, tylko ze względów czysto praktycznych.

Jeśli przy mrozach, na skutek awarii lub braku zasilania monoblok Ci zamarznie, to zazwyczaj jest do wyrzucenia.

Czy producent wymieni Ci go w całości na gwarancji?

Czym napełnisz układ i jakim stężeniem by w przypadku awarii czy braku zasilania nie doszło do zniszczenia monobloku?

Napełnisz cały układ, łącznie z podłogówką?

Zastosujesz wymiennik pośredni, dodatkowe pompy obiegowe, mały bufor, itd, itp?

Byłem w Szwecji na szkoleniu z pomp ciepła w 2005 roku.

Prowadzący na pytanie, co z monoblokiem w przypadku braku „prądu”, podrapał się w głowę i powiedział - no jak to? Przecież każdy budynek musi mieć prąd. Bez prądu urządzenia elektryczne nie działają.

Szanowny wyznawco Daikina jednego bardziej z awaryjnych urządzeń w układach klimatyzacyjnych i najdroższego urządzenia w serwisowaniu etykieta energetyczna przemawia na korzyść Nibe a parametry daikina nawet się nie zbliżają do Nibe 2120 . Jaki COP ma Daikin przy A2/W35 ? 4,3? To Nibe ma o 1 więcej - 4,3 czyli praktycznie 25% i tyle w temacie.

Mógłbyś z szacunku dla innych czytających napisać o ile zmniejszasz sprawność układu, w jaki sposób go komplikujesz i co powoduje, że jego koszt rośnie w stosunku do układu ze splitem.

Dokładasz sprzęgło/bufor/wymiennik. Wymusza to dołożenie drugiej pompy obiegowej. Potrzebujesz tej drugiej automatyki. PC która bezpośrednio zasila podłogę sprawdza temperaturę zasilania, powrotu i na podstawie krzywej grzewczej czy innego algorytmu dobiera moc. Jak nie puścisz wody bezpośrednio w podłogę, to ta cała automatyka psu na budę i trzeba dołożyć na wyjściu z bufora/sprzęgła zawór mieszający i sterowanie, żeby w podłogę szła odpowiednia temperatura w zależności od potrzeb.

Dołożenie bufora/sprzęgła to nie tylko koszt, ale też zmniejszenie sprawności PC, bo musi ona wytworzyć wyższą temperaturę, bo musi zasilać bufor/sprzęgło wyższą temperaturą i wyższa będzie temperatura powrotu w porównaniu z puszczeniem wody bezpośrednio w podłogę.

Ile to kosztuje? Dokładnie nie sprawdzałem. Ale ma tyle wad, że pomimo otrzymania kiedyś od forumowego kolegi oferty naprawdę atrakcyjnie wyglądającej na używanego monobloka wyszło mi, że gra nie warta świeczki. Fajnie to wygląda, jak puszczasz wodę bezpośrednio w podłogę. Ale tu jest ryzyka braku prądu w mrozy. Można coś cudować - np. UPS czy agregat do zasilania jakieś awaryjnej pompki, która wymusi obieg i będzie ogrzewała PC ciepłem zmagazynowanym w domu. I może się to sprawdzić. Ale co jak zawiedzie podczas naszego wyjazdu na święta czy ferie? To nie tylko koszt PC, ale też powrót do zimnego domu i poszukiwanie źródła ciepła na cito.

Pewnie, że każde urządzenie grzewcze może nawalić, ale przerwa w dostawie prądu jest o kilka rzędów bardziej prawdopodobna. Zwłaszcza, jak popada mokry śnieg i jest masa awarii a Twój dom to nie centrum Warszawy, gdzie mała awaria to kilkaset mieszkań bez prądu, i ma spory priorytet, tylko boczna uliczka gdzie bez prądu zostaje 5 domów. To i kilka dni możesz czekać na naprawę (a jeszcze gorzej, jak to u Ciebie w czasie nieobecności przytrafiła się awaria)

Przez takich jak ja to kupują co najwyżej kable i wypinają się na PC, bo nie mają one sensu ekonomicznego w przytłaczającej większości nowo budowanych domów.

A dla Ciebie za ataki personalne i brak szacunku dla interlokutora - PLONK.

Nie ma do ciebie szacunku bo jesteś dyletantem. Doradzasz ludziom w dziale pomp ciepła nie mając kompletnie pojęcia o tym temacie - mam nadzieję że nie udzielasz się na forach medycznych.

Co do kabli gratuluję za parę lat będziesz płakał, gdybyś chociaż trochę pomyślał zrobiłbyś wodną podłogówkę i kocioł elektryczny.

Szanowny wyznawco Daikina jednego bardziej z awaryjnych urządzeń w układach klimatyzacyjnych i najdroższego urządzenia w serwisowaniu etykieta energetyczna przemawia na korzyść Nibe a parametry daikina nawet się nie zbliżają do Nibe 2120 . Jaki COP ma Daikin przy A2/W35 ? 4,3? To Nibe ma o 1 więcej - 4,3 czyli praktycznie 25% i tyle w temacie.

Szanowny ObserwatorzePC

Nie jestem żadnym wyznawcą Daikina. Chodzi mi o to, by nie rzucać sloganów ot tak, bez pokrycia.

Porównywanie COP w powietrznych pompach ciepła jest bez sensu i właśnie po to stworzono etykiety, by pokazać w nich sprawność sezonową. O tym juz wiadomo formalnie od 5 lat (rozporządzenie UE w sprawie etykiet) i jeśli o tym nie wiesz, to marny z Ciebie obserwator i szkoda czasu by ci tłumaczyć czym jest sprawność sezonowa.

Ale.. jeśli już mówisz o tym COP to tutaj masz link do etykiety Niebe 2021 8-ka https://www.nibe.eu/nibedocuments/18991/F2120-8.pdf i z tej etykiety wynika jasno, że COP przy częściowym obciążeniu dla A2W35 deklarowany przez producenta to 3,8 - rozumiem, że wiesz lepiej niż producent, że on wynosi 4,3

Nie odniosłeś się w ogóle do konkretnych pytań, które postawiłem.

Po prostu tak chlapiesz, jak ten gołąb na parapet o szkoleniach, dyletantach od splitów, copach produkcji przy okazji klimatyzatorów, itp itd

Ostatnio czytałem instrukcje użytkowania monobloków i w przypadku długotrwałego braku prądu, po prostu spuszczasz wodę kranikiem.

Przy okazji wycieczek nad łużyckie jeziora w Niemczech, co widzę pompę to monoblok.

Edytowane przez Pytajnick

Ostatnio czytałem instrukcje użytkowania monobloków i w przypadku długotrwałego braku prądu, po prostu spuszczasz wodę kranikiem.

Tylko trzeba wiedzieć o braku prądu i być jeszcze w odległości która pozwoli dotrzeć na miejsce.

I skąd mam wiedzieć, czy brak prądu będzie długotrwały?

Czy jak za oknem jest -15* gdy kładę się spać to te 6 godzin przerwy w dostawie gdy śpię to już jest długotrwała przerwa?