mateobrd 09.10.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Witam Z uwagi na to że mieszkam na parterze i "ciągnie mi zimno od podłogi" to w zeszłym tygodniu na własny koszt przykleiłem na strop w piwnicy (moje + części wspólne) styropian. Bez wiercenia kołkami. Chcę zaciągnąć to teraz klejem i potem pomalować ale teraz zgodnie z zaleceniami sprzedawcy czekam 2 tyg. i potem wykonam to zaciągnięcie klejem. Bardzo dobrze trzyma na sam klej.Moja sąsiadka twierdzi, że to wszystko spowoduje wilgoć i grzyb. Ja uważam że problem wilgoci może leżeć po stronie wód gruntowych które wybiły kilka razy w piwnicy ale to wszystko wyschło i ogólnie piwnica jest sucha.Ewentualnie obawy może budzić że na fundamentach / ścianach od wewnątrz w piwnicach wcześniejsi właściciele położyli styropian i płytę OSB.Sąsiadka twierdzi że techniczna woń styropianu to gaz, co oczywiście jest nieprawdą że to gaz. Czy jak przykryje klejem styropian to woń zniknie?Wszystkie rury gazu, wodne zostawiłem widoczne i na zewnątrz. Dla świętego spokoju wiecie czy gazownia może sprawdzić szczelność instalacji gazowej?Sąsiadka zgłosiła do nadzoru budowlanego to że przykleiłem styropian na stropie w piwnicy i tym niszczę dom. Czy nadzór może mi coś zrobić?Mam pytanie bo ta kobieta jest bardzo złośliwa a wszystkie rury wodne, główne zawory wodne i liczniki są w moich piwnicach.Do tego tego rury od gazu idą przez moją piwnicę i przez moją łazienkę do niej na 1 piętro, co dla mnie jest uciążliwe bo nie mogę zrobić remontu tak jak chcę i zamknąć tych piwnic na klucz bo boję się że jak np u niej wystrzeli rura w domu to ona ma zawór w mojej piwnicy i zanim otworzy to może dom być zalany. Sąsiadka mnie straszy że jak zamknę swoje piwnice i coś stanie się to będzie moja wina. Czy mogę zażądać by swoje liczniki i zawory tak przerobiła by były na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.10.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 (edytowane) Pytania odnośnie przenosin liczników są raczej do administratora budynku.Ty tak jak i Twoja sąsiadka masz prawo do swojej własnej piwnicy zamykanej na klucz.Z reguły w takich sytuacjach piwnice w których były zainstalowane zawory i liczniki należały do pracowników administracji budynku czyli np sprzątaczek ale były to pomieszczenia dodatkowe oprócz wynikających z użytkowania lokalu.Jeśli sąsiadka i jej mieszkanie zostaną poszkodowane to raczej zamknięta piwnica nie będzie miała wpływu na jakiekolwiek odszkodowanie. Jedyne co może wtedy zrobić to wnieść z powództwa cywilnego ale to także powinno zostać oddalone.Ze sprawą przeniesienia zaworów poza obręb piwnicy lub w ogóle zmianą przydziału piwnicy proponuję zwrócić się do administratora budynku.W przypadku odmowy pozytywnego załatwienia sprawy to on bierze na siebie odpowiedzialność za wszystkie szkody związane z opóźnieniami spowodowanymi poszukiwaniem kluczy do głównych zaworów.Dlatego pisemny wniosek i odmowa da Tobie pewne alibi w ewentualnym procesie i innych nieprzyjemnościach. Odnośnie styropianu to generalnie jeśli ocieplenie ścian fundamentowych jest wykonane od wewnątrz to faktycznie warstwa ta naraża ściany na powstawanie grzyba.Styropian na stropie nie budzi tu żadnych obaw.Jedynie administrator budynku czyli spółdzielnia, zarząd wspólnoty mieszkańców lub inny podmiot może mieć wpływ na działania związane ze styropianem.Nadzór budowlany nie ma na takie rzeczy wpływu i jedyne co może uczynić to przekierować pismo sąsiadki lub ją samą do organu nadzorującego.Jeżeli zapach styropianu jest uciążliwy to zaproponowana metoda zaciągnięcia klejem i siatką spełni swoje zadanie ale w przypadku jeśli ktokolwiek zainteresuje się styropianem na ścianach zlecając jego eliminację to także i styropian na stropie ulegnie demontażowi. Z sąsiadką problem jest jednak taki że czy styropian zostanie pokryty klejem z siatką czy nie to tak czy inaczej prawdopodobnie nie zmieni ona swojego nastawienia i nadal będzie uciążliwa. Edytowane 11 Października 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 11.10.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 A inna spółdzielnia w Rudzie Śląskiej gdzie mieszka syn sama docieplała stropy piwnic aby zachować ciepło , powiedz tej babie że tępa i ogólnie niech się odpi...li Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.10.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 A inna spółdzielnia w Rudzie Śląskiej gdzie mieszka syn sama docieplała stropy piwnic aby zachować ciepło , powiedz tej babie że tępa i ogólnie niech się odpi...liA jak nie to w pysk i z kopa. Muzg ma dzisiaj formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateobrd 13.10.2017 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 To jest domek dwurodzinny. Ja mieszkam na parterze. Ta kobieta ma już 77lat i wszędzie pisze Nadzór Budowlany, prokuratury, sądy. Tak to jest jak nie ma się rodziny. W ostatnich 2 latach było już kilkunastu różnych biegłych, ekspertów, czy ludzi z nadzoru. . Tak jak Mareks77 napisał moje obawy nie budzi styropian na stropie piwnicy tylko ten przy fundamentach od wewnątrz. Przez to że moje piwnice są otwarte cąły czas ponieważ w nich są zawory to ta kobieta chodzi sobie po nich i zamyka otwiera okna jak chce a jej partner też szarogęsi się i bez mojej wiedzy bierze różne rzeczy. Chciałbym chociaż z jednej piwnicy wyciągnąć jej zawory i gaz bo nie mam gdzie rowerów zamknąć czy innych droższych rzeczy a w domu np opon od auta nie mogę trzymać bo śmierdzą Uwierzcie mi wpakowałem się w bagno i żałuje że kupiłem to mieszkanie ale jeszcze tylko 13 lat kredytu i nie wiem czy dożyje tego chyba że jakimś szczęściem sprzedam. Dziękuję Wam za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts