western 09.10.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Cześć, Posiadam piec Brotje Energy Top i, w którym po podłączeniu czujnika temperatury zewnętrznej można grzać przy pomocy predefiniowanych krzywych grzewczych. Zastanawiam się nad zmianą sposobu sterowania piecem z termostatu pokojowego właśnie na krzywe grzewcze ze względu na to, że:- termostat pokojowy podpięty jest po kablu w jadalni, blisko kuchni, podatny na wahania temperatury- w okresach przejściowych gdy ogrzewanie załączy się rano to zanim zdąży się wyłączyć robi się bardzo gorąco- z drugiej strony czasem zanim ogrzewanie się włączy zaczyna się robić dość chłodno- mam grzejniki aluminiowe, które dość mocno strzelają rozgrzewając się do 65*C i za chwilę wychładzając do 20*C. Zakładam, że przy zastosowaniu krzywej grzewczej będą chociaż czasem pracować w mniejszej delcie temperatur, albo przejście z temp min do max będzie bardziej płynne- obecnie temperaturę zasilania muszę regulować ręcznie, raczej "na oko" Czy krzywa grzewcza, a zwłaszcza sposób jej działania w Brotje, pozwoli mi na poprawę komfortu cieplnego (zwłaszcza dość dużych wahań temperatury oraz strzelania grzejników)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.10.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Zastosuj regulację pogodową według krzywych grzewczych.Zastosuj krzywą grzewczą tak aby grzejniki nie były zasilane tak wysokim czynnikiem. Mniejsza temperatura zasilania max 45 - 55*C i wpływ pogodówki w zupełności wystarczy. Grzejniki będą wtedy pracowały cały czas utrzymując tylko wymaganą temperaturę w pomieszczeniu.Zmiana temperatury na zewnątrz poprzez pogodówkę będzie odzwierciedlała zmianę temperatury zasilania grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 10.10.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Czy krzywa grzewcza, a zwłaszcza sposób jej działania w Brotje, pozwoli mi na poprawę komfortu cieplnego (zwłaszcza dość dużych wahań temperatury oraz strzelania grzejników)? Ustawienie niskiej krzywej grzania pozwoli na zasilanie grzejników chłodniejszą wodą i zwiększenie kondensacji czyli większa sprawność. Na strzelanie grzejników pomoże ich wymiana na stalowe aczkolwiek niższa temperatura zasilania może acz nie musi pomóc. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.10.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Pamiętajmy, że Energy Top nie jest kotłem kondensacyjnym...Osobiście wymienił bym kocioł na chociaż Broetje PWHC/PWHS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts