tede1981 10.10.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Witam wertuje forum i nie mogę się doszukać czym można zastąpić dysperbit. Chodzi mi o środek do wymalowania wewnątrz ścian fundamentowych oraz na zewnątrz na który zostanie przyklejony styropian, który oczywiście nie wejdzie z nim w reakcję.Wody gruntowe dość wysoko bo od 1,20m. Wystarczą dwa trzy środki z których będę mógł wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.10.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Botament bm92Schomburg combiflex elRava bitustop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 10.10.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Kerakoll Eco IdroprenSika Igasol 101 do izolacji przeciwwilgociowej lub Igoflex 201 do izolacji wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 10.10.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Izohan WM 2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 11.10.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 ICOPAL - Siplast Fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tede1981 11.10.2017 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 (edytowane) Nie liczyłem na taki odzew. No i teraz mam dylemat.Są na forum przedstawiciele wymienionych przez was produktów ? Edytowane 11 Października 2017 przez tede1981 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.10.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 ^^producentów jest wielu -> weber(deitermann) , schomburg, sika, ceresit, mapei, kerakoll, remmers, bornit, botament - to zagraniczni, ktoryz wpadli mi do glowypolscy izohan, rava i inne, wybor KMB jest bardzo duzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.10.2017 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Będziesz odprowadzał wodę spod chudziaka? Aktywnie? Tz masz odpowiedni spad dla drenażu, lub pompa? U mnie botazit bm92. Tyle, że mam piwnicę. Jeśli już chcesz coś konkretnego, to sam przelicz izolację przeciw wodną według zaleceń producentów. Jest tak, że są izolacje tanie, drogie, zależy od docelowej grubości. Kiedy ja wybierałem, to izohan wm wypadał drożej, ze względu na grubość wymaganej masy. Botazit 92 był zdecydowanie tańszy. Dlaczego? Dla tych samych parametrów była potrzebna cieńsza warstwa. Tym się kieruj Edytowane 13 Października 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 13.10.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 A na izolacje pozioma chudziaka co polecacie ? Te same masy czy lepiej pape ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.10.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 (edytowane) Mineralne szlamy. Producenci ci sami produkty inne. I też 2k. Tede wystarczy Ci dystrybutor z wiedza czy koniecznie chcesz PH producenta Edytowane 14 Października 2017 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 18.10.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Zobacz tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?337183-Pogo%C5%84-za-marzeniami-ruszamy!&p=7516756&viewfull=1#post7516756 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 A na izolacje pozioma chudziaka co polecacie ? Te same masy czy lepiej pape ? IMO papa położona na ścianę fundamentową i na chudziak pod ściany działowe sporo wypuszczona (na zewnątrz też co najmniej na grubość XPSa na ścianie fundamentowej). I do tego zgrzana tylko na zakładach na całym chudziaku. Była jakiś czas temu dyskusja o wyższości przygrzewania papy po całości - ale nie było żadnego merytorycznego argumentu za przygrzewaniem do chudziaka poza brakiem potrzeby. Niedawno dopiero wyczytałem jeden przeciw - gdyby zdarzyło się, że chudziak pęknie, to jak papa jest przygrzana do niego to ma większą szansę rozedrzeć się i stracić szczelność. Płynne izolacje trochę trudniej zepsuć układając (papa wymaga sporo dokładności zwłaszcza przy przepustach i instalacjach). Ale wychodzi drożej i IMO słabiej niż papa. Weźmy chociażby ten przykład z pęknięciem chudziaka jak sobie z tym poradzi smarowidło? No, chyba że ktoś da 4mm takiego smarowidła i zatopi siatkę. Czyli praktycznie wyprodukuje sobie arkusz papy bez zgrzwów. Tylko ile to kosztuje? I jak poczyta masę opinii, że wystarczy dobra folia, to zaczyna się zastanawiać, czy nie dać folii. IMO papa to optimum. U mnie właśnie ostatnio była robiona izolacja z papy podkładowej Icopal Szybki profil SBS 4mm (dysperbit jako grunt). W Leroy była po 11zł/m2 ale i w składzie, w którym się regularnie zaopatruję i kierbud zgodnie twierdzili, że na 99% to nie jest ten sam produkt (gorszy - chociaż tak samo się nazywa) co w innej sieci dystrybucji i dałem się namówić na papę ze składu po 12zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 19.10.2017 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Papa SBS nie powinna się rozejść przy pęknięciu betonu. Zresztą o jakim pęknięciu piszemy - 1 mm, 3 mm ?! W jakich okolicznościach takie pękniecie miałoby nastąpić ?! ps.Po czasie już myślę, że wartym rozważenia byłaby 2 składnikowa hydroizolacja tzw. szlam, w 2 warstwach z zatopioną siatką. Tyle, że należałoby porównać koszty papy i szlamu, gdyż szlamy są bardzo drogie. Natomiast rozważanie foli to jakieś kuriozum przewijające się regularnie przez forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 19.10.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 ^^Dokładnie, ja dodam od siebie , że trzeba uważać na zwykłe papy, mam papę swispora BIKUTOP G200 S40 połozoną pod ścianami i kurna po 3 latach jak ja gdzieś tam podnoszę delikatnie żeby ja podkleić to się lamie i kruszy - po prostu tragedia jako izolacja, papa musi być dobra -sbs na tym nie ma co oszczedzac, a co do szlamu można by też pokusić się o masę kmb pod ściany. Wadą lub zaletą szlamów (zależy oczywiście dla kogo) jest paroprzepuszcalność i tak samo wadą/zaletą mas KMB jest brak paropszepuszczalności lub jest ona bardzo mocno ograniczona ( zależy od grubości warstwy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts