Kaizen 23.11.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Ja mam rekuperator własnej konstrukcji i różnica między nawiewem a wywiewem mam 1stopien więc jeśli w łazience mam24 to w sypialniach leci około 23 tylko ja mam dom o dużej akumulacyjnosci wylewki betonowe i pustak max. Jak na anemostacie wywiewnym masz 23* to na nawiewnym 22* przy temperaturze np. 0,8* (teraz u mnie za oknem)? No, to gratulacje, bo to oznacza sprawność 95,7% (a przy -10 za oknem 97,1%). Gratulacje. Tyle, to wykresy chyba żadnego producenta wymiennika nie pokazują - a co dopiero z uwzględnieniem strat między anemostatem a wymiennikiem. Ale powiedz jeszcze, jaką masz różnicę temperatur między czerpnią a wyrzutnią... Czy oby to nie jest kosztem dużo większego wywiewu, niż nawiewu (czyli zaciąganiem zimnego powietrza wszelkimi nieszczelnościami)? Edytowane 23 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/232934-projekt-pod%C5%82og%C3%B3wki/page/2/#findComment-7742403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Jak na anemostacie wywiewnym masz 23* to na nawiewnym 22* przy temperaturze np. 0,8* (teraz u mnie za oknem)? No, to gratulacje, bo to oznacza sprawność 95,7% (a przy -10 za oknem 97,1%). Gratulacje. Tyle, to wykresy chyba żadnego producenta wymiennika nie pokazują - a co dopiero z uwzględnieniem strat między anemostatem a wymiennikiem. Ale powiedz jeszcze, jaką masz różnicę temperatur między czerpnią a wyrzutnią... Czy oby to nie jest kosztem dużo większego wywiewu, niż nawiewu (czyli zaciąganiem zimnego powietrza wszelkimi nieszczelnościami)? Nie pisałem ze przy takich temp.do 6stopni poniżej pojawiają się skropliny i zmniejszają przepływ na wywiewie i podejrzewam ze jest nierownomierny przepływ przez wymiennik po stronie wywiewu. A ten 1 stopień to nic nadzwyczajnego spotkałem się nawet z przypadkami gdzie nawiew był wyższy od temp.w domu o 3 stopnie reku bez grzalki. Edytowane 23 Listopada 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/232934-projekt-pod%C5%82og%C3%B3wki/page/2/#findComment-7742410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts