Kaizen 23.11.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Ja mam rekuperator własnej konstrukcji i różnica między nawiewem a wywiewem mam 1stopien więc jeśli w łazience mam24 to w sypialniach leci około 23 tylko ja mam dom o dużej akumulacyjnosci wylewki betonowe i pustak max. Jak na anemostacie wywiewnym masz 23* to na nawiewnym 22* przy temperaturze np. 0,8* (teraz u mnie za oknem)? No, to gratulacje, bo to oznacza sprawność 95,7% (a przy -10 za oknem 97,1%). Gratulacje. Tyle, to wykresy chyba żadnego producenta wymiennika nie pokazują - a co dopiero z uwzględnieniem strat między anemostatem a wymiennikiem. Ale powiedz jeszcze, jaką masz różnicę temperatur między czerpnią a wyrzutnią... Czy oby to nie jest kosztem dużo większego wywiewu, niż nawiewu (czyli zaciąganiem zimnego powietrza wszelkimi nieszczelnościami)? Edytowane 23 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.11.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Jak na anemostacie wywiewnym masz 23* to na nawiewnym 22* przy temperaturze np. 0,8* (teraz u mnie za oknem)? No, to gratulacje, bo to oznacza sprawność 95,7% (a przy -10 za oknem 97,1%). Gratulacje. Tyle, to wykresy chyba żadnego producenta wymiennika nie pokazują - a co dopiero z uwzględnieniem strat między anemostatem a wymiennikiem. Ale powiedz jeszcze, jaką masz różnicę temperatur między czerpnią a wyrzutnią... Czy oby to nie jest kosztem dużo większego wywiewu, niż nawiewu (czyli zaciąganiem zimnego powietrza wszelkimi nieszczelnościami)? Nie pisałem ze przy takich temp.do 6stopni poniżej pojawiają się skropliny i zmniejszają przepływ na wywiewie i podejrzewam ze jest nierownomierny przepływ przez wymiennik po stronie wywiewu. A ten 1 stopień to nic nadzwyczajnego spotkałem się nawet z przypadkami gdzie nawiew był wyższy od temp.w domu o 3 stopnie reku bez grzalki. Edytowane 23 Listopada 2019 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts