Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalewanie pustaków łupanych Joniec

inż. Mamoń

Recommended Posts

Mam do zalania słupki ogrodzenia z pustaków łupanych. Wysokość 160 cm, w środku są oczywiście pręty zbrojeniowe. Pustaki złączone uszczelniaczem dekarskim zgodnie z zaleceniami producenta. Producent pisze, że należy zalewać warstwami. Pytania:

1) Jak długie przerwy między poszczególnymi zalewaniami, czy beton wlewany na raty utworzy monolit (to co wlewane później z tym co wlewane wcześniej)?

2) Czy do tego zalewania można użyć samodzielnie wykonanej mieszanki "betonowej" cement + piasek / żwir + woda? Chodzi mi o to czy słabsza wytrzymałość będzie w takiej realizacji do przyjęcia?

Niedawno wykonywałem takie ogrodzenie u siebie.

Zalewałem słupki na dwa razy czyli 4 warstwy na raz.

Jeśli spoiny są dobrze uszczelnione to możesz zalewać bardziej rzadką mieszanką co nie spowoduje przeciekania mleczka cementowego, a ponadto zapewni dokładne wypełnienie.

Stosowałem przerwy jednodniowe.

Nie stanowi to w żadnym stopniu o niższej trwałości gdyż głównym nośnikiem siły bocznej są raczej pręty zbrojeniowe.

U siebie stosowałem gotową mieszankę półsuchą dowiezioną przez lokalną betoniarnię ale spokojnie można to wykonać mieszając składniki w taczce lub betoniarce.

Przy zalewaniu ostatniej warstwy stosuj raczej tzw. menisk wypukły ze względu na możliwość wilgoci wkraplającej się pod daszkiem tak aby wyciekała ona samoistnie otworami nie powodując odspajania daszków zimą.

Po zalaniu i wyschnięciu mieszanki oraz przykryciu daszków nie zapomnij o impregnacji oraz ewentualnym uszczelnianiu spoin daszków na murkach.

Edytowane przez Mareks77

Dodam że murki mam 2,5 warstwy bez spoin. Jeśli dobrze wypoziomujesz pierwszą warstwę to pustaki były tak dokładne wymiarowo że po wypoziomowanej zalanej połówce, zalewanie kolejnych 2 warstw nie przyniosło żadnych przecieków.

Pierwszą połówkę murku ze względu na małą ilość betonu nieopłacalną do zamówienia ze względu na koszt dowozu mieszałem w taczce.

• 6 months później...
  • 3 months później...

Witam,

Ja mam podobne pytanie - słupki 9 warstwowe oczywiście będę zalewał do środka betonem ale przy podmurówce 2 warstwowej czy jest sens to wykonywać ?

Według wykonawcy taki niski murek i tak jest stabilny , dodatkowo czy pod pierwszą warstwę pustaków dajecie folię przeciwwilgociową ?