Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba z tartaku czy od wlasciciela lasu

maciuspala

Recommended Posts

Witam

Już prawie zamówiłem wieźbę na dach w tartaku, impregnowaną(maczaną) w Fobosie po 750 zł a tu otrzymałem propozycję wykonania więźby przez dziadka mojego pracownika który ma las i czasami robi po ludziach wieźbę i krzyknął sobie 600 zł za m3.

Na plus dziadka jest to że drzewo będzie scinał teraz czyli w najlepszym okresie a na tartaku mają pewnie z lata, bedzie to 100% jodła ale minusem że nie bedzie impregnowana tylko surowa.

Boje się tego że drewno może być gorzej przygotowane niz w tartaku choć powinno być lepsze.

Czy warto się uczciwić i oszczędzić 1000 zł i samemu wysmarować(mokre i tak nie pije nie wazne czy w wannie czy natryskiem lub pędzlem).

Jeśli warto to czym malować a ma być dobrze....u siebie mam Tytana do więźby ale jestem skłonny zainwestować w coś dobrego.

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy warto się uczciwić i oszczędzić 1000 zł i samemu wysmarować(mokre i tak nie pije nie wazne czy w wannie czy natryskiem lub pędzlem).

Jeśli warto to czym malować a ma być dobrze....u siebie mam Tytana do więźby ale jestem skłonny zainwestować w coś dobrego.

Legalna więźba ma certyfikat CE i pewnie taki masz wymóg w projekcie (drewno klasy Cxx). A to oznacza, że musiało zostać wysuszone.

Inna sprawa, że w budownictwie jednorodzinnym wszyscy dają drewno niecertyfikowane. Ale najlepiej, jak podeschnie. I malować to sobie możesz potem - najpierw ma się wykąpać w impregnacie.

W mojej okolicy suche drewno znaczy że leżało 2 tygodnie na sladzie czekając na transport lub montaż.Na wszystkich tartakach i skladach drewno spod piły umaczane w wannie impregnatem.

Tylko jeden tartak zaproponował impregnowane cisnieniowo ale cena 75%droższa niż wszedzie a tartak znany jako zdzierca.

Szukałem drewna suszonego i struganego ale cena 1500 zl za m3 plus transport 600 zł.Różnica wychodzila ok 5000 zl w porównaniu z "tradycyjną więźbą".

Więc tak czy tak drewno bedzie mokre....

Moim zdaniem nie warto. Jak dziadkowi sie cos omknie czy pomyli to zostaniesz z problemem, ale nie mowie ze musi zrobic zle. Z tartakiem czy skladem sie dobrze dogadasz to i taniej laty czy deski ci sprzedadza. Inna kwestia to transport tego wszystkiego - policzyles ile to wyniesie ?

Slusznie zauwazyles jakie sa ceny drewna certyfikowanego ;) to daje obraz jak wspaniale i "tradycyjnie" sie u nas buduje i ile powinna kosztowac porzadna wiezba.

Czasami tak się zastanawiam po co ludzie kupują projekty? Przecież sami tanio i byle jak mogli by sobie budować co chcą i jak chcą. Wszystkie materiały użyte do budowy domu muszą mieć stosowne certyfikaty, drewno też. Oczywiście można pozyskać drewno z prywatnego lasu ale rzeczoznawca powinien określić jego klasę. Zamawiając w tartaku więźbę też należy podać wymaganą w projekcie klasę drewna i żądać od tartaku certyfikacji. Kierownik budowy nie powinien pozwolić na wbudowanie niecertyfikowanego drewna. A co jak ubezpieczysz dom i coś się stanie z dachem? Pierwsze co zrobi ubezpieczyciel to sprawdzi czy drewno było certyfikowane i wówczas zapomnij o odszkodowaniu. Czy lejąc ławy fundamentowe też będziesz sypał gruz do betonu bo będzie taniej? W konstrukcji nie wolno szukać oszczędności. Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Drewno niewysuszone będzie się odkształcać, "-Praw fizyki nie zmienisz i nie bądź pan głąb. -Wężykiem? A jak!"

W Zachodniopomorskim na inwentaryzacjach tak sobie patrzę na murarkę i więźby sprzed 100 lat. Co się stało że tak odstajemy warsztatem od tamtych czasów? "A tam. Co to za różnica" "A po co tyle płacić"? Dewolucja. Są obecnie dostępne całkiem dobre materiały a tyle dziadostwa powstaje. Co o nas powiedzą za 100 lat?

Eee tam sie czepiacie. Drewno ma byc po 600 zl za m3 a wy tu o certyfikatach czy kier budzie co jest 3 razy na budowie ;)

Jak mialem plan zeby zmieniac wiazary na tradycyjna wiezbe to tylko 1 konstruktor mowil ze zostajemy przy C24, reszta nie czepiala sie takich "szczegulow"

Edytowane przez admiralbar

Eee tam sie czepiacie. Drewno ma byc po 600 zl za m3 a wy tu o certyfikatach czy kier budzie co jest 3 razy na budowie ;)

Jak mialem plan zeby zmieniac wiazary na tradycyjna wiezbe to tylko 1 konstruktor mowil ze zostajemy przy C24, reszta nie czepiala sie takich "szczegulow"

Mogę wam dać 5 numerów telefonów do pobliskich tartaków i uwierzcie na słowo certyfikat wystawią oczy a jak zapytacie o drewno suszone to parskną śmiechem.

Drewno atestowane C coś tam to tylko w projektach tak samo jak lanie ław w szalunkach...ktoś słyszał ale nie wiadomo gdzie . I co najlepsze jestem z rejonów gdzie drewno to chleb powszedni bo jestem tak zwany góral nizinny.

...na słowo certyfikat wystawią oczy a jak zapytacie o drewno suszone to parskną śmiechem.

Tylko ciekawe co wypisują na fakturze? A generalnie wypisują: krawędziak, tarcica obrzynana, drewno budowlane itp. Są zatem kryci bo sprzedają chłam nienadający się na więźbę natomiast co kupujący z tym materiałem robi to już jego sprawa. Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem za wprowadzenie do sprzedaży niecertyfikowanego drewna z przeznaczeniem na więźbę grozi kara do 100.000,- złotych. Ciekawe kto się będzie śmiał ostatni jak z takim dachem coś się stanie? Pozdrawiam.

Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem za wprowadzenie do sprzedaży niecertyfikowanego drewna z przeznaczeniem na więźbę

To jak lasy sprzedają drewno? Tak samo nie może sprzedać tartak? Niech sobie inwestor zrobi certyfikat. A że nie musi, bo nie wprowadza do obrotu i nie sprzedaje - to ... No, przepis jest bez sensu. Bo nawet nie specjalnie trzeba się starać, żeby go obejść. Tartak sprzedając drewno nie łamie przepisu, bo nie jego zmartwienie do czego inwestor użyje. Inwestor używa do czego chce, bo nie ma ograniczeń dla niego.

To tak jakby był zakaz sprzedaży broni palnej do zabijania ludzi, ale samo zabijanie byłoby legalne. Przecież każdy kupujący kupowałby do celów sportowych i myśliwskich. A używał potem legalnie do czego zechce.

Jest tylko jedno ale każdy materiał zastosowany do budowy musi mieć atesty. Pilnowanie tego jest w gestii kierownika budowy. Pisałem w jednym z wątków jak rozebrałem cały dach i wykonałem od nowa. Cały koszt został pokryty z ubiezpieczenia kierownika budowy bo dopuścił do wykonania więźby niecertyfikowane drewno i odebrał tak wykonaną więźbę. Ja wykonuję dachy wyłącznie z certyfikowanego drewna. Pozdrawiam.

Panowie obeznani w temacie, prośba o wyjaśnienie. Posiadamy z bratem odziedziczony po pradziadku las. Przygotowując się do budowy wyciąłem kilka dębów na schody, podłogi itp. Część tego lasu to 80-100 letni las sosnowy, wg nadleśnictwa rębny. Mamy zamiar wyciąć w pień kilka ha i zalesić go dla potomków ;)

Moje pytanie jest - czy mogę z tego drewna wyciąć więźbę i użyć na dach? Myślałem, że tak, rodzice budując dom w latach 90-tych również budowli z własnego drewna - ale czytając Was widzę, że to nie jest legalne/dozwolne:confused:

Czyżby z więźbą było tak jak ze świniakiem, którego nie można legalnie ubić na mięso dla siebie :)?

To są kpiny! jawne szyderstwo z ludzi, komunizm pełną gębą! za chwile własnego pomidora nie będzie można mieć!

To jest chore i kpina z ludzi! surowy kloc jodłowy na składzie kosztuje 250 zł m3 .. a po tartaku robi się 1300zł m3 :bash:

Spekulanci! manipulanci i inni których jeszcze nazwy nie powstały! masło, cukier .. a co tam teraz drewno.

Cały koszt został pokryty z ubiezpieczenia kierownika budowy bo dopuścił do wykonania więźby niecertyfikowane drewno i odebrał tak wykonaną więźbę.
bo trzeba było zamówić "ekspertyzę" i zbadać drewno .. jakie jest.. naprawdę trzeba się postarać .. aby drewno było gorsze jak C24..

chyba ze Słowacji z południowego stoku żyznego i uprawnego.

Problem z certyfikatem jest wtedy, kiedy potrzeba drewna klasy C40 bo takie jest w projekcie i trzeba to stwierdzić

owszem wtedy jest to potrzebne, kiedy idziemy w wysublimowaną kasę drewna. Ale na litość Boską ! drewno

kundel bury C18 .. czy obszczymurek C14 to już naprawdę trzeba by było stwierdzać, czy jest na tyle złe..

Przeważnie .. C22- C24 to naturalny wyrób przyrodniczy :) Oczywiście sortowanie drewna jest ważne i jej umiejętność

Klasa S10 czy S13 wg DIN 4074 T1 jest opisane jakie powinno być to drewno. A może pójdziemy na poszukiwanie drewna C70 - C80

lotniczego :) a co ..

https://www.piib.org.pl/budownictwo-aktyprawne-61/wyroby-budowlane-aktyprawne-179/592-ustawa-z-dnia-16-kwietnia-2004-r-o-wyrobach-budowlanych

2.Wyrób budowlany wytwarzany tradycyjnie, na określonym terenie przy użyciu metod sprawdzonych w wieloletniej praktyce, przeznaczony do lokalnego stosowania, zwany dalej „regionalnym wyrobem budowlanym”, może być oznakowany znakiem budowlanym, na wyłączną odpowiedzialność producenta.
3.O uznaniu, że dany wyrób budowlany jest regionalnym wyrobem budowlanym, orzeka, w drodze decyzji, na wniosek producenta, właściwy wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego.
Edytowane przez מרכבה

Panowie obeznani w temacie, prośba o wyjaśnienie. Posiadamy z bratem odziedziczony po pradziadku las. Przygotowując się do budowy wyciąłem kilka dębów na schody, podłogi itp. Część tego lasu to 80-100 letni las sosnowy, wg nadleśnictwa rębny. Mamy zamiar wyciąć w pień kilka ha i zalesić go dla potomków ;)

Moje pytanie jest - czy mogę z tego drewna wyciąć więźbę i użyć na dach? Myślałem, że tak, rodzice budując dom w latach 90-tych również budowli z własnego drewna - ale czytając Was widzę, że to nie jest legalne/dozwolne:confused:

Czyżby z więźbą było tak jak ze świniakiem, którego nie można legalnie ubić na mięso dla siebie :)?

Ty dla siebie możesz (świniaka faktycznie nie można) - obowiązek certyfikowania CE ma drewno wprowadzane do obrotu. Tylko musisz znaleźć dekarza/cieślę, który się podejmie wykonania no i pytanie, czy sam jesteś tego drewna pewien. Jeśli masz w pobliżu tartak, który sprzedaje drewno z CE, to z pewnością mają klasyfikatora który może Ci określić jakość tego drewna - może nie będziesz miał znaczka CE, ale przynajmniej będziesz wiedział, z czego budujesz - biorąc pod uwagę, że masz surowiec za darmo, to nawet warto za to zapłacić.

Problem jest kiedy ma być C30 .. a przychodzi C20 ..tyle oto cała woja idzie.

Stąd u mnie jako materiał jest C18 .. a co wyżej .. to mocniej :) a że jest przeważnie C22-C24 lekko licząc.

Trzeba choć trochę wiedzieć czego się po drewnie spodziewać.. i jak je brakować .. aby prosty wniosek wyciągnąć..

Jak dla mnie to wpisuje sobie C18 i mogę napisać- jeszcze, że potrzeba zaświadczenia z sanepidu, zaświadczenie od weterynarza, od związków wyznaniowych - że drewno jest koszerne :D co jeszcze trzeba wymyślić ? aby każdy mógł na przaśnym drewnie zarobić?

Stosując inż odwrotną.. wyliczyłem łatę - którą później ( co żałuje) włożyłem do konstrukcji kopuły.. 6x4 w (na płaks) i oczywiście misiu 0,9 kwintala .. na łatę.. 1,5m długą..

żeby się hadra chciał ugiąć.. minimalnie.. aby wytrzymać misia na takim dystansie..potrzeba drewna co najmniej C50. Zresztą - każdy kto chce i opisując warunki brzegowe badania..

może sobie wyznaczyć jakie wziął do ręki drewno.

Nie neguję potrzeby badania, ale żeby szukać miodu sobie z drewnem C18 ..

jak od pokoleń buduje się z drewna i średnio rozgarnięty cieśla powinien wadę drewna wyłapać. tak samo na tartaku.. długa krokiew z poważną wadą.. źle transportowana..

strzeli na sękach.. tych pobieżnych metod weryfikacji trochę jest i na przaśne drewno C18

nie potrzeba wiele ... to ułańska fantazja.. wpisać C30.. a tu już trzeba więcej wiedzy ..

aby wybrać taki materiał.

Edytowane przez מרכבה