Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więźba z tartaku czy od wlasciciela lasu

maciuspala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zgadnij ile .. 55% pierwotnej wytrzymałości..

...co nadal nie znaczy, że warunek nośności nie jest spełniony. Może jest i płatew była ostro przewymiarowana.

2cm niższa murłata to membrana/deskowanie 2cm niżej i mniej miejsca na ocieplenie obok murłaty a i sama murłata słabiej izoluje

OK, ale nikt nie wymiaruje murłat z uwagi na izolacyjność cieplną, bo by można od razu przekrój pół metra nadać :)

Ten potencjalny mostek, o którym pewnie myślisz i tak najpewniej będzie dobrze zaizolowany - lepiej niż np. same ściany.

Ten potencjalny mostek, o którym pewnie myślisz i tak najpewniej będzie dobrze zaizolowany - lepiej niż np. same ściany.

Ja bym powiedział, że mostek i tak tam będzie, bo nie da się tam wcisnąć tyle izolacji, co na resztę połaci. Od zewnątrz tyle co nic. I każdy centymetr jest cenny.

http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2014/11/krokiew_oparcie_Rys_3-730x492.jpg

Poddasze uzytkowe, skosy lane dla tego brak konieczności jętek, na stropie 2x10 cm styropian w krokwie 15-cm wełny.

Wg KB projekt mocno przewymiarowany w każdym punkcie więc jest z czego odchudzić.I nie jest to samowolka ekipy budującej.

Z uwagi na strop skośny lany dodatkowe zbrojenie słupów w scianie kolankowej oraz dodatkowe zbrojenie wieńca.

Poddasze uzytkowe, skosy lane dla tego brak konieczności jętek, na stropie 2x10 cm styropian w krokwie 15-cm wełny.
jeśli krokwie będą miały oparcie na tarczy stropu- w miejscu jętek ok .. ale jeśli tam ma być "strych" a krokwie niczym nie podparte - trzeba dać jętki.

.co nadal nie znaczy, że warunek nośności nie jest spełniony. Może jest i płatew była ostro przewymiarowana.

w drewnie - to pojęcie mocno naciągane.. powinno się projektować pod "drewno" tak aby C18 spełniało swoją rolę.. wtedy nie potrzeba naprawdę wysiłku.. szczególnie gdy klasa S13 .. ma 2,5 słoja na 1cm przekroju.,. to jest całe nic.. a już drewno ma klasę C50 ! czaicie bazę ?

S7 = ~`C27 sęki 3/5 przekroju .. bark wymagań co do przekroju :lol2::lol2::lol2: niech spadnę :D :lol2: tak że C18 to byle tylko sęk na wskroś nie przechodził..

i C24 tysz :D no może aby z 7mm słój od słoja był odległy :D:stirthepot:

Ja bym powiedział, że mostek i tak tam będzie, bo nie da się tam wcisnąć tyle izolacji, co na resztę połaci. Od zewnątrz tyle co nic. I każdy centymetr jest cenny.

http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2014/11/krokiew_oparcie_Rys_3-730x492.jpg

Zamek kurpiowski, oj dawno już tego nie widziałem, zastosowali to Twoi cieślowie?

Byłem dziś rozliczyć się z murarzem za tydzień pracy i doszlismy do wniosku że bierzemy drewno od dziadka bo:

-i tak trza dodatkowo malować

- bo jodła będzie ścięta teraz kiedy jest dobry czas do ścinania drzew

- bo 1000 zl nie leży na ziemi.

Tylko teraz czym to napuszczać.

Prawdopodobnie bedzie wanna w ziemi i tam wlany impregnat.

Byłem dziś rozliczyć się z murarzem za tydzień pracy i doszlismy do wniosku że bierzemy drewno od dziadka bo:

Fobos m4

Kiedy będziesz się budował? Przetrzyj drewno, połóż w sztaplu z przekładkami w jakiejś szopie, przykryj czymś z góry i boków, postaw przed tym wentylator tylko duży tak by dmuchał do środka i po miesiącu będziesz miał powietrznosuche drewno. Jak to przestrugasz to żaden impregnat nie będzie potrzebny.

Zabezpieczanie bezciśnieniowe podziała przez parę sezonów, szczególnie od góry gdzie dochodzi cykl mrożenia i odmrażania co roku. Dużo więcej od kiepsko aplikowanej (malowanie) chemii dało by przestruganie drewna. To prosty i bardzo skuteczny sposób tyle że nie zawsze można to zrobić.

Zamek kurpiowski, oj dawno już tego nie widziałem, zastosowali to Twoi cieślowie?

Pewności nie mam, bo się spóźniłem na ten etap robót, ale całkiem możliwe.

Ale tu nie o to o chodzi - chodzi o pokazanie, jak mało miejsca jest na ocieplenie od góry zwłaszcza na zewnątrz od murłaty. Niezależnie od sposobu połączenia krokwi z murłatą.