Andrzej733 15.10.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 z tego co można wywnioskować z autora pisania to to że dom nie ma poddasza użytkowego i dach ma 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
friedman 15.10.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 zgadnij ile .. 55% pierwotnej wytrzymałości.. ...co nadal nie znaczy, że warunek nośności nie jest spełniony. Może jest i płatew była ostro przewymiarowana. 2cm niższa murłata to membrana/deskowanie 2cm niżej i mniej miejsca na ocieplenie obok murłaty a i sama murłata słabiej izoluje OK, ale nikt nie wymiaruje murłat z uwagi na izolacyjność cieplną, bo by można od razu przekrój pół metra nadać Ten potencjalny mostek, o którym pewnie myślisz i tak najpewniej będzie dobrze zaizolowany - lepiej niż np. same ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.10.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Ten potencjalny mostek, o którym pewnie myślisz i tak najpewniej będzie dobrze zaizolowany - lepiej niż np. same ściany. Ja bym powiedział, że mostek i tak tam będzie, bo nie da się tam wcisnąć tyle izolacji, co na resztę połaci. Od zewnątrz tyle co nic. I każdy centymetr jest cenny. http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2014/11/krokiew_oparcie_Rys_3-730x492.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.10.2017 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Poddasze uzytkowe, skosy lane dla tego brak konieczności jętek, na stropie 2x10 cm styropian w krokwie 15-cm wełny.Wg KB projekt mocno przewymiarowany w każdym punkcie więc jest z czego odchudzić.I nie jest to samowolka ekipy budującej.Z uwagi na strop skośny lany dodatkowe zbrojenie słupów w scianie kolankowej oraz dodatkowe zbrojenie wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
friedman 15.10.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Dasz linka do projektu w katalogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.10.2017 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Dom w Kansas z Zahir Art 107 m2.Zmiana to brak kominów oraz ilosci okien dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.10.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 i się wyjaśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.10.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 tyle tematu nie w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.10.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Poddasze uzytkowe, skosy lane dla tego brak konieczności jętek, na stropie 2x10 cm styropian w krokwie 15-cm wełny. jeśli krokwie będą miały oparcie na tarczy stropu- w miejscu jętek ok .. ale jeśli tam ma być "strych" a krokwie niczym nie podparte - trzeba dać jętki. .co nadal nie znaczy, że warunek nośności nie jest spełniony. Może jest i płatew była ostro przewymiarowana. w drewnie - to pojęcie mocno naciągane.. powinno się projektować pod "drewno" tak aby C18 spełniało swoją rolę.. wtedy nie potrzeba naprawdę wysiłku.. szczególnie gdy klasa S13 .. ma 2,5 słoja na 1cm przekroju.,. to jest całe nic.. a już drewno ma klasę C50 ! czaicie bazę ? S7 = ~`C27 sęki 3/5 przekroju .. bark wymagań co do przekroju :lol2: niech spadnę tak że C18 to byle tylko sęk na wskroś nie przechodził.. i C24 tysz no może aby z 7mm słój od słoja był odległy :stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 15.10.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Ja bym powiedział, że mostek i tak tam będzie, bo nie da się tam wcisnąć tyle izolacji, co na resztę połaci. Od zewnątrz tyle co nic. I każdy centymetr jest cenny. http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2014/11/krokiew_oparcie_Rys_3-730x492.jpg Zamek kurpiowski, oj dawno już tego nie widziałem, zastosowali to Twoi cieślowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.10.2017 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Byłem dziś rozliczyć się z murarzem za tydzień pracy i doszlismy do wniosku że bierzemy drewno od dziadka bo:-i tak trza dodatkowo malować- bo jodła będzie ścięta teraz kiedy jest dobry czas do ścinania drzew- bo 1000 zl nie leży na ziemi.Tylko teraz czym to napuszczać.Prawdopodobnie bedzie wanna w ziemi i tam wlany impregnat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 15.10.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Byłem dziś rozliczyć się z murarzem za tydzień pracy i doszlismy do wniosku że bierzemy drewno od dziadka bo: -i tak trza dodatkowo malować - bo jodła będzie ścięta teraz kiedy jest dobry czas do ścinania drzew - bo 1000 zl nie leży na ziemi. Tylko teraz czym to napuszczać. Prawdopodobnie bedzie wanna w ziemi i tam wlany impregnat. Fobos m4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.10.2017 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 U siebie mam impregnat Farkom i tytan do więźby ale od lat stosuje się Fobos, choć słyszałem ostatnio.o środkach na bazie miedzi.Robie dla siebie i nie chcę oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 15.10.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Robie dla siebie i nie chcę oszczędzać. Możesz też poszukać autoklawu w okolicy..........tylko to wszystko jak wysuszysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.10.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Gdzie bym nie kupił to wszędzie będzie mokre.Kiedyś wycenialem drewno suszone, strugane to wyszło ponad 9 tyś a tu wyjdzie 3500.Różnica jest ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Byłem dziś rozliczyć się z murarzem za tydzień pracy i doszlismy do wniosku że bierzemy drewno od dziadka bo: -i tak trza dodatkowo malować - bo jodła będzie ścięta teraz kiedy jest dobry czas do ścinania drzew - bo 1000 zl nie leży na ziemi. Tylko teraz czym to napuszczać. Prawdopodobnie bedzie wanna w ziemi i tam wlany impregnat.Kiedy będziesz się budował? Przetrzyj drewno, połóż w sztaplu z przekładkami w jakiejś szopie, przykryj czymś z góry i boków, postaw przed tym wentylator tylko duży tak by dmuchał do środka i po miesiącu będziesz miał powietrznosuche drewno. Jak to przestrugasz to żaden impregnat nie będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 15.10.2017 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Za miesiąc to dachowka już bedzie na dachu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.10.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Za miesiąc to dachowka już bedzie na dachu to trzeba faktycznie pomalować - aby gribków nie było i tyle.. drewno poniżej 20% uważa się za wolne od zagrożeń .. no ale.. trzeba dojść do takiej wartości.. wg mnie - to partyzantka .. robić z surowego drewna więźbę dachową.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucius 16.10.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Zabezpieczanie bezciśnieniowe podziała przez parę sezonów, szczególnie od góry gdzie dochodzi cykl mrożenia i odmrażania co roku. Dużo więcej od kiepsko aplikowanej (malowanie) chemii dało by przestruganie drewna. To prosty i bardzo skuteczny sposób tyle że nie zawsze można to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Zamek kurpiowski, oj dawno już tego nie widziałem, zastosowali to Twoi cieślowie? Pewności nie mam, bo się spóźniłem na ten etap robót, ale całkiem możliwe. Ale tu nie o to o chodzi - chodzi o pokazanie, jak mało miejsca jest na ocieplenie od góry zwłaszcza na zewnątrz od murłaty. Niezależnie od sposobu połączenia krokwi z murłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts