Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa względem poziomu gruntu

yarpenowski

Recommended Posts

Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Rób jak najwyżej tak aby było to minimum 40 - 50 cm.

Cokół w domu jest wymagany nawet ze względu na brudzenie się elewacji podczas opadów deszczu.

Wykończenie ogrodu pociąga za sobą nawiezienie ziemi co zmniejszy ten odcinek.

Schody wejściowe i ich 2 stopnie nie są wysokie.

Znaczenie ma również pochylenie działki, poziom drogi oraz podjazd do garażu.

Edytowane przez Mareks77

^^

Mozna i ja zaglebic, moze byc na rowno , wszystko zalezy jak chcesz miec, ja no mam zaglebioną i teren bede mial mniej wiecej na równi z terenem bez żadnych schodków, ale oczywiscie teren bedzie odpowiednio odwadniany - zaglebienia w terenie i scieki liniowe w celu odebrania nadmiaru wody

Tu mowa jest o górnym poziomie płyty fundamentowej a nie o poziomie jej zagłębienia. Wszystko zależy od warunków terenowych i badań geologicznych. Jeśli po zdjęciu humusu nawieziemy i zagęścimy kruszywo i warstwę pospółki to górny poziom izolacji poziomej możemy uzyskać nawet powyżej gruntu pierwotnego.

Sama płyta to grubość ok 25 - 30 cm.

Na obrzeżach jeśli takowa jest wymagana możemy spotkać tzw ostrogę.

Tu mowa jest o górnym poziomie płyty fundamentowej a nie o poziomie jej zagłębienia. Wszystko zależy od warunków terenowych i badań geologicznych. Jeśli po zdjęciu humusu nawieziemy i zagęścimy kruszywo i warstwę pospółki to górny poziom izolacji poziomej możemy uzyskać nawet powyżej gruntu pierwotnego.

Sama płyta to grubość ok 25 - 30 cm.

Na obrzeżach jeśli takowa jest wymagana możemy spotkać tzw ostrogę.

50cm nad gruntem ? Jakies nieporozumienie, mialbym do parterowki po 3 stopniach wchodzić ?

Ja mam 20cm i to dla mnie jest max

50cm nad gruntem ? Jakies nieporozumienie, mialbym do parterowki po 3 stopniach wchodzić ?

Ja mam 20cm i to dla mnie jest max

Niepełnosprawni zamiast stopni zawsze mogą sobie zrobić podjazd. :)

Mam takiego sąsiada na przeciwko.

Dom miał na równi z terenem, działka ogrodzona betonowym ogrodzeniem.

Przez opady deszczu w ostaniach 4 latach drogą gruntową wiodącą pod górkę zmyło tyle ziemi że jego ogrodzenie zmniejszyło swoją wysokość o 1/3, a sam mieszka teraz w niecce..

No i ...?

To, ze ktos mieszka przy drodze gruntowej, na pagórkowatym terenie sprawia, ze poziom 0 plyty powinno sie wyznaczyc 50cm nad gruntem ?

To moze jeszcze trzeba budowac ogrodzenia wysokie na 2.20, no moze się zmniejszyc o 1/3 ?

Edytowane przez fotohobby

^^

Dokładnie wszystko zależy nie od tego ile płyta wystaje czy nie wystaje tylko to jaka jest tzw "zlewnia" z ktorej woda moze doptrzec do naszego domu, jak nie ma takie zlewni albo po drodze sa rozne przeszkody odwodnienia etc to az za bardzo nie ma sie co tym martwic. Wiadomo ryzyko zawsze istnieje, ale coz jak ktos nie chce tego ryzyka to buduje dom na nasypie 50 cm i wyższym i prawo mu do tego

To, ze ktos mieszka przy drodze gruntowej, na pagórkowatym terenie sprawia, ze poziom 0 plyty powinno sie wyznaczyc 50cm nad gruntem ?

Oj, bywa.

Mam działkę z niewielkim, ale regularnym spadkiem od drogi asfaltowej. Dom 40m od drogi więc różnica wysokości na takim odcinku jest znaczna. Architekt chciał mi dom podnieść o ponad metr (!) bo oni zawsze robią do poziomu drogi. Po moich uwagach mam teraz płytę kilka cm ponad najwyższy poziom gruntu w obrysie płyty. po przekątnej gdzie jest niżej - płyta wystaje więcej. Po dodaniu styropianu, wylewki, będę miał poziom zero na około 20cm ponad gruntem od strony wejścia, od tarasu trochę więcej. Uważam to za optymalne wysokości.

No i ...?

To moze jeszcze trzeba budowac ogrodzenia wysokie na 2.20, no moze się zmniejszyc o 1/3 ?

Trzeba zwrócić uwagę na drogę. U mnie standardowo problem drogi gruntowej na wiosnę i jesieni rozwiązuje się nawożąc kolejne ciężarówki żwiru. W ten sposób furtka postawiona kilkanaście(możę -dziesiąt) lat temu jest jakieś 15-20cm poniżej drogi. Jak długo pada, robi się przed nią jeziorko, które po otwarciu furtki wlewa się na działkę, bo furtka szczelna :D

Płot z mojej strony miejscami ma 2.30, a u sąsiada, który wyrównał już do drogi znacznie mniej.

Biorąc powyższe pod uwagę na pewno równo z drogą nie zrobię, a zostawię min 10-15cm zapasu na kolejne lata.

Oj, bywa.

Mam działkę z niewielkim, ale regularnym spadkiem od drogi asfaltowej. Dom 40m od drogi więc różnica wysokości na takim odcinku jest znaczna. Architekt chciał mi dom podnieść o ponad metr (!) bo oni zawsze robią do poziomu drogi. Po moich uwagach mam teraz płytę kilka cm ponad najwyższy poziom gruntu w obrysie płyty. po przekątnej gdzie jest niżej - płyta wystaje więcej. Po dodaniu styropianu, wylewki, będę miał poziom zero na około 20cm ponad gruntem od strony wejścia, od tarasu trochę więcej. Uważam to za optymalne wysokości.

Dokladnie tak