Alan115 12.10.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Pare dni temu miałem lane posadzki maszynowe na piętrze ,rurki leżały w otulinach na chudziaku szły do kaloryfera .Wczesniej układałem rurki do podłoża ściągnąłem otulinę około 1 metra (rurka obłożona ciasno styropianem ,na to folia i 6 cm posadzki,rurka dotyka chudziaka)Całkowicie o tym zapomniałem i tak zostało zalane .Teraz moje pytanie czy może tak to zostać,i czy bedzie to skutkowało dużym ubytkiem ciepła.W ostateczności mogę skuć ten kawałek posadzki bo wiem w którym to miejscu i dać otulinę.Ale czy warto?Bede wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 12 Października 2017 przez Alan115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Przy ogrzewaniu kaloryferami nie będzie miało to aż tak dużego znaczenia. Poza tym krótki odcinek spowoduje obniżenie temperatury raczej tylko w tym odcinku i to tylko w trakcie gdy kaloryfer nie będzie grzał a woda w rurce będzie stała bez przepływu.Jeśli to rurki typu PEX to styk s chudziakiem jest niewielki więc podczas samego przepływu temperatura zasilania czynnika grzewczego która dopływa do kaloryfera obniży się niewiele.Poza tym jeśli pozostałość rurki przed i za tym odcinkiem jest w otulinie to oznacza że odcinek o którym mówimy nie styka się z chudziakiem gdyż styropian nad rurką oraz obok rurki oraz folia na tym odcinku raczej przytrzymała wylewkę tak aby nie przygniotła rurki do chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alan115 13.10.2017 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Witam są to rurki typu pex a reszta jest w utulinie,tylko ten odcinek jest bez jak pisałem wyżej.Podobnego zdania jak Pan jest mój hydraulik który robił instalacje,ale chciałem się upewnić .Dziękuje i pozdrawiam Edytowane 13 Października 2017 przez Alan115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts