Luksz85 12.10.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 (edytowane) Cześć wspólnie z małżonką kupiliśmy mieszkanie dla naszej czteroosobowej rodzinki. Mamy swoją "wizję" jego urządzenia, chciałbym jednak przy okazji poprosić bardziej doświadczonych użytkowników o uwagi Rzut mieszkania (wysokość pomieszczeń 270 cm): Musimy w miarę szybko określić się co do elektryki i tutaj mam ogromną prośbę Kuchnia a właściwie aneks kuchenny. Nasz pomysł wygląda tak (meble z IKEA): Po kolei: - zmywarka 60 cm (niestety nie mam pojęcia, czy zmywarka może być skrajnym "meblem" - czy da się zamocować panel boczny - w plannerze można, ale nie wiem jak będzie to wyglądało w rzeczywistości) - na tej samej ścianie jakieś 15-20 cm bliżej okna balkonowego będzie grzejnik - szafka z szufladami na zlew Domsjo (żonie taki się podoba, i mi też pasuje) - szafka narożna z karuzelą (wiem, że jest mniej praktyczna niż z koszami wysuwanymi, ale najwyżej trafią do niej mało używane sprzęty) - szuflady 80 cm - szuflady 60 cm i płyta indukcyjna - szuflady 40 cm (pod dolnym frontem widziałbym 2 niskie szuflady) - słupek z piekarnikiem - lodówka w zabudowie Do tego szafki ścienne o wysokości 100 cm (nie wiem, czy nad płytą nie będzie potrzebna krótsza, aby okap był wyżej nad blatem). Nad szafką narożną szafka o szerokości 80 cm z ociekaczem/suszarką). Bardzo proszę o uwagi do powyższego pomysłu Wady, które widzę to zlew daleko od lodówki i zmywarka jaki ostatni "mebel" od strony pokoju. Myślałem też nad przeniesieniem zmywarki w miejsce szafki o szerokości 80 cm (i wtedy na szafkę z płytą zostałoby 80 cm), a w pierwotnym miejscu zmywarki szafka z szufladami 60 cm. Tylko nie wiem na ile praktyczne byłoby to rozwiązanie - mając otwarte drzwi od zmywarki nie odsunę szuflady pod zlewem. Do tego pytanie, czy dosięgnie rura odpływowa i zasilająca ze zmywarki do szafki ze zlewem. Jestem praworęczny (małżonka także) więc w takim układzie miałbym zachowany pozostały ciąg roboczy (zlew, blat roboczy, płyta/piekarnik). Nie chciałbym odgradzać aneksu od pokoju dziennego (nie chcę dzielić tej i tak niewielkiej przestrzeni). Ewentualnego bałaganu na blacie się nie boję (mieszkam dla siebie nie dla gości). Poglądowo zamieszczam też nasz wstępny pomysł na urządzenie mieszkania: Generalnie pionowe powierzchnie będą białe (ściany, drzwi wewnętrzne, listwy przypodłogowe, kafle w łazience i nad blatem w aneksie kuchennym). Podłogi ciemne (w korytarzu, pokojach i aneksie matowe panele ze strukturą i kolorem ciemnego dębu, w łazience grafitowe matowe płytki ułożone w karo). Duże meble będą białe ("PAXy", szafki kuchenne, stół i krzesła, szafka pod TV czy łazienkowa) lub ciemne/grafitowe/czarne (wypoczynek, łóżka, ewentualnie witryny na książki w pokojach). Jednakże jak wspomniałem najważniejszy dla nas na chwilę obecną jest aneks i wynikające z tego rozmieszczenie gniazd wtyczkowych i puszek pod płytę/piekarnik. Klucze do mieszkania otrzymamy pod koniec 2018 roku, także na aranżację mamy jeszcze chwilę czasu (choć pomysłów jest setka).. Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc Edytowane 12 Października 2017 przez Luk@sz85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 13.10.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Te pokoje dla dzieci będą małe.Czy dobrze rozumiem, że ze względu na wiek, płeć muszą mieć osobne pokoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luksz85 13.10.2017 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 (edytowane) Cześć. Zarówno ze względu na wiek (6 lat różnicy) jak i płeć (chłopak i dziewczynka). Pokoje nie są duże, ale własne Jak dzieciaki dorosną i któreś się wyprowadzi to przyjdzie czas na remont i ewentualne wyburzanie ścian (pomiędzy pokojami są działówki). Na tą chwilę potrzebuję uwag dotyczących rozmieszczenia sprzętów w aneksie - w przyszłym tygodniu muszę dać znać deweloperowi gdzie chcemy mieć gniazda, łączniki i wypusty. Chciałbym, aby szczególnie w aneksie, gniazda znalazły się już w docelowych miejscach, aby później nie musieć ich przenosić. Stąd gorąca prośba o opinię do ich ustawienia Edytowane 13 Października 2017 przez Luk@sz85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 problem będzie z kolejnością sprzętów (prawidłowo to lodówka-zlew-płyta), i zlewem w osi widokowej korytarza. No i TV z boku. Ale jak często nie oglądacie, to nie problem. Ale sam układ ok, często spotykany. Można też tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luksz85 14.10.2017 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Hej Elfir Dziękuję za propozycję Niestety ścianka we wskazanym przez Ciebie miejscu może być problemem - znajduje się na niej (pomiędzy oknem w aneksie a drzwiami na balkon) grzejnik (jeden z dwóch w pomieszczeniu) - boję się, że przy takim rozwiązaniu na kaloryfer zabraknie miejsca. Jak słusznie zauważyłaś przy "moim" ustawieniu zlew wypada na wprost wejścia z korytarza - czy Twoim zdaniem da radę zmieścić sprzęty (lodówkę, piekarnik, zlew, płytę) na ścianie wzdłuż korytarza (jest tam do dyspozycji 405 cm), a pod oknem blat roboczy (zostawiając układ L)? Czy takie rozwiązanie będzie wygodne i funkcjonalne? Co do kanapy rozważamy jeszcze takie jej ustawienie: W takim układzie kanapa jest odsunięta od ściany z oknem balkonowym na jakieś 90 - 100 cm. Widok zza okna nie jest zły, jednak z perspektywy kanapy może być mało widać (ze względu na wypełnienie barierki balkonu). A krajobraz można wtedy podziwiać siedząc przy stole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.10.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Jak słusznie zauważyłaś przy "moim" ustawieniu zlew wypada na wprost wejścia z korytarza - czy Twoim zdaniem da radę zmieścić sprzęty (lodówkę, piekarnik, zlew, płytę) na ścianie wzdłuż korytarza (jest tam do dyspozycji 405 cm), a pod oknem blat roboczy (zostawiając układ L)? Czy takie rozwiązanie będzie wygodne i funkcjonalne? Poczytaj o projektowaniu kuchni: https://www.wfm-kuchnie.pl/wsparcie-klienta/porady/projektowanie-kuchni/zaplanowanie-stref-w-kuchni http://www.funkcjonalnakuchnia.pl/funkcjonalnosc/poziome-strefy-w-kuchni/ Zgodnie z ideą, zaczynasz raczej od lodówki, więc odpowiadając na pytanie - nie, będzie niewygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 14.10.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Po co się upierać na coś co nie będzie funkcjonalne? http://mikolajskastudio.pl/files/2016-11/ponadczasowa-elegancja-2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luksz85 14.10.2017 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 (edytowane) jak_to_mozliwe Dziękuję za linki Jako osoba praworęczna powinienem mieć lodówkę, po prawej stronie zlew, główny blat roboczy, później "piec". Niestety u mnie chyba średnio się tak uda - nawet sprzęty zaproponowane przez anika1003 są "pod prąd" (jak dla osoby leworęcznej) Najbliżej tego rozwiązania był pomysł Elfir jednak ta dostawiona ściana musiałaby być minimum 240 cm od ściany z głównym ciągiem roboczym (60 + 60 cm szafki i 120 cm na przejście). Niestety zabraknie miejsca na grzejnik... W tej wersji mam ok 3 metrów od lodówki do zlewu (niestety muszę iść w lewo no i jest to dalej niż wynikałoby to z trójkąta roboczego - powinno być max 210 cm). Później jednak mam wszystkie sprzęty po właściwej dla osoby praworęcznej stronie - blat roboczy (ok 110 cm + narożnik), następnie płyta grzewcza, blat "odstawczy" i piekarnik. Źródło:https://www.wfm-kuchnie.pl/wsparcie-klienta/porady/projektowanie-kuchni/zaplanowanie-stref-w-kuchni U mnie niestety lodówka wychodzi obok piekarnika (pozostały układ zostaje zachowany). Edytowane 14 Października 2017 przez Luk@sz85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 nie mozna grzejnika przesunąc pod okno w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luksz85 15.10.2017 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Elfir - myślę, że można (choć oczywiście muszę upewnić się u dewelopera). Czy w takiej sytuacji Twoim zdaniem warto iść np. w półwysep i dostawiony do niego stół?Np coś takiego:http://www.weranda.pl/cache/989-547/bfe41a533e4ae75fe529cc4ccb6c5a63/16050_144223538062.jpgWtedy sofę ustawić na tle okna balkonowego (po odsunięciu od niego), a sam TV na ścianie sąsiadującej z małym pokojem. Tylko muszę sobie sprawdzić, czy wystarczy mi na to wszystko miejsca (szczególnie na komunikację). Szczerze mówiąc nie chciałbym wstawiać wysokiej ściany (oddzielającej pokój od aneksu) i wieszać na niej TV, gdyż wtedy każda osoba, która usiądzie na sofie i spojrzy w kierunku telewizora będzie miała w zasięgu wzroku aneks kuchenny. No i nie wiem, czy takie rozwiązanie nie zmniejszy optycznie i tak ju ż niewielkiego "salonu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 (edytowane) Ja przeniosłam tam lodówkę i piekarnik, by wydłużyć blat roboczy między płytą a zlewem. Poza tym wysoka ścianka osłania częściowo widok na kuchnię z części wypoczynkowej. Bo wydaje mi się, że taki półwysep jak na zdjęciach powyżej, pełni rolę raczej dekoracyjną niż użytkową, co najwyżej do odstawiania, ale nie do pracy. Chyba, że jesteście pedantyczni i otwarta kuchnia nie przeszkadza. Ustawienie kanapy pośrodku pokoju chyba nie wyjdzie przy takim metrażu. Przy okazji - zmywarkę można też ustawić pod piekarnikiem. Edytowane 15 Października 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luksz85 15.10.2017 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Nie wiem, czy jesteśmy pedantyczni, ale raczej otarta kuchnia nie powinna nam przeszkadzać. W obecnym mieszkaniu mamy zamkniętą kuchnię i jeżeli coś stoi/leży na blacie to raczej nie z lenistwa a z powodu permanentnego braku miejsca w szafkach Bo wydaje mi się, że taki półwysep jak na zdjęciach powyżej, pełni rolę raczej dekoracyjną niż użytkową, co najwyżej do odstawiania, ale nie do pracy. Taki półwysep miałby blat o długości 120 - 140 cm (obok musi się jeszcze zmieścić stół) - zastanawiam się, czy byłby praktyczny, czy jednak lepiej pozostać przy układzie L. Co do ustawienia sofy liczyłem w ten sposób (popraw mnie proszę, jeżeli się pomyliłem) - 100 cm na przejście, 90 cm kanapa, 40 cm szafka pod TV - zostaje niecałe 180 cm (odległość pomiędzy sofą a szafką). Z tą zmywarką mam pytanie - czy taka opcja "przejdzie" w szafkach z IKEA, czy tylko w meblach na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Chyba tylko na zamówienie - IKEA ma ograniczony wybór zmywarek i form ich zabudowy. moim zdaniem kanapa pośrodku zawali kompletnie pomieszczenie. Zawsze możecie wziąć krede i kilka dużych kartonów - narysować układ i rozstawić na podłodze kartony jak meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts