Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica w rachunkach po termomodernizacji

arek331

Recommended Posts

Witam. Nigdzie nie zauważyłem podobnego tematu, a że sam jestem przed ociepleniem ścian to chciałbym się dowiedzieć jak bardzo odczuwalna jest na plus termomodernizacja. Jeśli możecie, to napiszcie ile macie cm na ścianach z uwzględnieniem lambdy oraz jaką macie różnice w rachunkach za gaz, prąd lub ile węgla mnie Wasz dom potrzebuje.

Bardziej zależy mi na tym aby swoimi wynikami oraz odczuciami dodatkowo zachęcić ludzi niezdecydowanych. Wiem że komfort cieplny jest nieporównywalny ale ciekaw jestem ile przy konkretnej grubości ocieplenia spadają rachunki za ogrzewanie. Ostatnia zima była dłuższa więc spalilem około 300kg węgla więcej ale na ogół są to 3 tony.

Oszczędności zależą od tego, jakie jest źródło ciepła.

Najgorzej wypadają kotły na węgiel/drewno bez bufora, gdyż potrzeba mniejszego i pracują na gorzej sprawności.

Jak jest bufor- to oszczędności są takie, jak wyliczone.

Jak jest kocioł gazowy kondesacyjny, to jest najlepiej- bo ogrzewanie idzie na niższej temperaturze, co jeszcze poprawia sprawność.

Czasami nie można tego dobrze porównać, skoro przed ociepleniem nie było odczucia ciepła a o już jest.

U mnie paręnaście lat temu 8cm styropianu pozwoliło ograniczyć zużycie węgla z 8-10 ton do ok 6,5 tony

W tym roku cena Czecha wzrosła o ok. 100zl za tonę. Znaczy to dla mnie podwyżkę na sezon o 600zl w porównaniu z poprzednim. Ociepliłem dach sądząc że coś zaoszczedzę na ogrzewaniu i fakt, Spale pewnie mniej ale ceny poszły na tyle w górę że wyjdzie pewnie na 0. Okaże się że ocieplenie dom - w ściany - w i dalej będę stał z wydatkami na ogrzewaniu w miejscu przy tym tempie wzrostu cen.