arek331 13.10.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Witam. Nigdzie nie zauważyłem podobnego tematu, a że sam jestem przed ociepleniem ścian to chciałbym się dowiedzieć jak bardzo odczuwalna jest na plus termomodernizacja. Jeśli możecie, to napiszcie ile macie cm na ścianach z uwzględnieniem lambdy oraz jaką macie różnice w rachunkach za gaz, prąd lub ile węgla mnie Wasz dom potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 14.10.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Ciekawy temat ja sam będę mógł dane podać za rok. Oczywiście dane zawsze są i będą obarczone pewnym błędem wynikającym z różnic pomiędzy sezonami grzewczymi i innymi zmiennymi które też powinniśmy uwzględnić podczas podawania danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek331 14.10.2017 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2017 Bardziej zależy mi na tym aby swoimi wynikami oraz odczuciami dodatkowo zachęcić ludzi niezdecydowanych. Wiem że komfort cieplny jest nieporównywalny ale ciekaw jestem ile przy konkretnej grubości ocieplenia spadają rachunki za ogrzewanie. Ostatnia zima była dłuższa więc spalilem około 300kg węgla więcej ale na ogół są to 3 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek331 15.10.2017 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Szkoda, że mimo tylu odwiedzin to nikt nie chce się podzielić swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 16.10.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Oszczędności zależą od tego, jakie jest źródło ciepła.Najgorzej wypadają kotły na węgiel/drewno bez bufora, gdyż potrzeba mniejszego i pracują na gorzej sprawności.Jak jest bufor- to oszczędności są takie, jak wyliczone.Jak jest kocioł gazowy kondesacyjny, to jest najlepiej- bo ogrzewanie idzie na niższej temperaturze, co jeszcze poprawia sprawność. Czasami nie można tego dobrze porównać, skoro przed ociepleniem nie było odczucia ciepła a o już jest.U mnie paręnaście lat temu 8cm styropianu pozwoliło ograniczyć zużycie węgla z 8-10 ton do ok 6,5 tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 16.10.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 W tym roku cena Czecha wzrosła o ok. 100zl za tonę. Znaczy to dla mnie podwyżkę na sezon o 600zl w porównaniu z poprzednim. Ociepliłem dach sądząc że coś zaoszczedzę na ogrzewaniu i fakt, Spale pewnie mniej ale ceny poszły na tyle w górę że wyjdzie pewnie na 0. Okaże się że ocieplenie dom - w ściany - w i dalej będę stał z wydatkami na ogrzewaniu w miejscu przy tym tempie wzrostu cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 17.10.2017 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 około 1-1,5 t węgla mniej, budynek ocieplony 5cm styropianem (standard w 2004r), na dachu 15cm wełny lambda 0,44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 tkaczor - powinieneś chyba dodać powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 23.10.2017 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Powierzchnia podłóg 110m2 w tym roku będę grzał naprzemiennie gaz+ węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts