blachaxxx 15.10.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 (edytowane) OMam taki problem odkrylem podloge Dom z lat 30 drewniany strop Belki stropowe 25/15cm I w belkach niektorych siedzi skur... robak Jak sie tego pozbyc ? Czy on szybko zzera drewno ?wiem najlepiej wynienic belki ale nie ma narazie takiej mozliwosci( jedyne szczescie iz belki sa dzilone po 5m a nie ida przez caly dom. Da sie cos z tym zrobic czy tylko wymiana ? Edytowane 15 Października 2017 przez blachaxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 31.10.2017 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Cała filozofia walki ze szkodnikiem wyrobionego drewna o nazwie spuszczel polega na tym, aby nie dopuścić do wejścia larwy do drewna. Jeżeli to nastąpi, to każda batalia jest skazana na niepowodzenie. Larwa spuszczela drąży korytarze kilka cm. pod powierzchnią, tymczasem nawet te "głęboko penetrujące" impregnaty nie wnikają w drewno głębiej niż na kilka mm. Jedynie skuteczne mogłoby być długotrwałe moczenie w impregnacie zaatakowanego przez szkodniki elementu aż do pełnego nasycenia. W internecie spotkałem się z radą, aby w zaatakowanym elemencie powiercić otwory, i do nich przy pomocy strzykawki wlewać impregnat. Uważam, że nie jest to mądre rozwiązanie. Otwory musiałyby być powiercone gęsto, a to tylko wspomogłoby spuszczela w dziele zniszczenia.Dlatego niestety pozostaje tylko wymiana zaatakowanych elementów, oczywiście wcześniej należy je zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 31.10.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Żaden impregnat to ewentualnie potem a na sam początek trucizna dla tych ujów , trutka nazywa się hylotox to jest jedyny środek który faktycznie te gnoje zabija , jak to już popryskasz czy pędzlem potraktujesz to dobrze to owinąć folią tak na dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 01.11.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Każdy impregnat jest trucizną. Różnica pomiędzy hylotoxem a innymi preparatami tego typu polega na tym, że bazą dla hylotoxu są rozpuszczalniki organiczne a nie woda. Według producenta z tego powodu głębiej wnika w drewno. Czy rzeczywiście tak jest - nie wiem, nie sprawdzałem. Wydaje mi się jednak, że benzyna raczej szybciej odparowuje z powierzchni niż wnika w głąb materiału. Owijanie folią niewiele pomoże. Jednak zawsze można spróbować, z tym że efekt i tak będzie niewidoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 podczas renowacji mebli wstrzykuje się preparat do korytarzy a potem owija mebel folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 04.11.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 A jak korytarz prowadzi pod górkę? Drewniane meble (nawet dębowe) atakuje inny szkodnik o nazwie kołatek domowy. W przeciwieństwie do spuszczela pospolitego który jest owadem ciepłolubnym (dlatego najczęściej zasiedla więźbę dachową) kołatek nie znosi temperatury powyżej 25 C. Wobec powyższego, bardzo skutecznym sposobem na pozbycie się tych owadów jest wystawienie w upalny słoneczny dzień zaatakowanych mebli na działanie promieni słonecznych. Oczywiście musi to odpowiednio długo trwać - mebel musi być wyraźnie ciepły. Można również do wnętrza mebla wstawić załączony elektryczny grzejnik i zamknąć drzwiczki. Efekt gwarantowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.11.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Robal jak to robal więc oddychać musi więc folia zafoliować co się da a potem siarka ,muchozol trutka na pająki i wszystko co się tylko da , po prostu skurczybyka trzeba zagazować , jednego nie mogłem żadnym sposobem to wiertarką i wiertłem go załatwiłem a dla pewności te dziury zalałem starym przepracowanym olejem z diesla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 05.11.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 A skąd wiedziałeś gdzie wiercić? Namierzyłeś go przy pomocy promieni rentgena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.11.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 przecież on od czasu do czasu wypluwa ten urobek z dziury więc wiercę wiertłem 14mm i leję stary olej ale przedtem truję czym się da . a ty jesteś jakiś ekolog ? bo mam wrażenie że chciałbyś jakoś chronić te zwierzątka truć nękać czym i jak się da , dobre było by to co na kolei używają do podkładów ale ten zapaszek hm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 06.11.2017 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Urobek i odchody larwy spuszczela pospolitego pozostają w wydrążonych przez niego korytarzach w postaci charakterystycznej mączki. Nie da się zlokalizować owada przebywającego wewnątrz elementu. Proszę przyswoić trochę wiedzy na ten temat a dopiero potem wypowiadać się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.11.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Wiedza wiedzą ale mechaniczno-fizyczne działania też działają wiem coś na ten temat bo skutecznie pozbyłem się tym sposobem około 6 sztuk tego śmierdziela , siedział w tylko jednej beli na strychu tej co na stropie leży i słupy na nim stoją , krokwie modrzewiowe nietknięte pozostałe elementy też tylko ta jedna ,pewnie jakieś drewno co im pasi , tam szedł kuprafung który niespecjalnie robił im krzywdę ale już hylotox pomagał no i dziurki a w nie stary olej i dolewka aż porządnie nasiąkło drewno i spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 06.11.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 A skąd wiesz że spokój? Otwory widoczne na powierzchni zaatakowanego przez spuszczele drewna, to miejsca gdzie przepoczwarzony, dorosły owad wydostał się na zewnątrz. W korytarzach zakończonych otworami szkodnika już niema. Lanie w te otwory trucizn czy przepracowanego oleju niewiele daje. Zresztą olej jest gęsty i w bardzo niewielkim stopniu wnika w drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.11.2017 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 To jednym słowem co proponujesz ? dać mu przynętę w postaci świerzutkiego drewna pachnącego takiego jak on lubi ? wyjdzie robak już gotowy wchodzi do świeżego i lut go do pieca skoro środki do dopy bo ekologiczne , chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie rozbierał całego dachu z powodu 2 czy trzech spuszczeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esteta 2 07.11.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Przede wszystkim drewno przed użyciem impregnujemy lub malujemy. Samica spuszczela nie złoży jaj na powierzchni zabezpieczonego drewna. I to jest najważniejsze. Jeżeli zauważymy, że jakiś element w drewnianej konstrukcji jest zaatakowany przez szkodnika to oceniamy stopień zniszczenia (po ilości otworów na powierzchni) jeżeli jest duży - wymieniamy cały element. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 07.11.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 No to elementu nie wymienię bo musiałbym cały dach rozbierać a to nonsens , albo uja jakoś załatwię bo gdzieś jeszcze jednego słychać mimo wypaćkania 20 litrów kuprafungu , chyba jeszcze spróbuję go zagazować siarką i saletrą potasową lub nadmanganianem potasu , przecież trzeba walczyć to moje nie jego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts