Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika

janio32

Recommended Posts

Firma nie pomyliła się co do kwoty oszczędności. Po prostu policzyła zyski od pierwszego dnia użytkowania instalacji i tak dalej aż do 30 roku. Podoba mi się co konsultant vismann napisał powyżej - "Będę interweniował w tej sprawie" - w jakiej?

Do drugiego zgodzę się, że firma vismann jest firmą rozpoznawalną, nie "garażową" i jak w wielu przypadkach płaci się za nazwę firmy.

Nie ma zysku "od pierwszego dnia użytkowania". Zysk może być dopiero gdy zwróci się inwestycja. Od pierwszego dnia uruchomienia instalacji to ona produkuje energię elektryczną. Zyskuje społeczeństwo, bo mniej "śmieci" wypuszczą kominy elektrowni.

Oczywiście w przyszłości może pojawią się szczęśliwcy, którzy otrzymają 100 % dofinansowania i wtedy to stanie się aktualne.

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście w przyszłości może pojawią się szczęśliwcy, którzy otrzymają 100 % dofinansowania i wtedy to stanie się aktualne.

100% chyba nigdy nie będzie , póki co dają w kraju w kilku miejscach 85% + vat (zwykle 8%) . Lubliniec , Bełchatów , Komorniki ,Dopiewo jest tego więcej https://www.google.com/search?q=oze+85%25+dotacji+gmina&client=ms-opera-mobile&channel=new Edytowane przez cuuube

Witam.

A ja dalej Was czytam i czytam.

No i mam problem bo:

planowałem PV ale problem zrobił się tego rodzaju ża w planie budynku mam płaski dach i do PV chciałem na etapie wylewania stropu zatopić szpilki by można było potem dokręcić stelaże. Dzwoniłem do firm które pokrywają dachy EPDM i jest dylemat z uszczelnieniem owych szpilek czyli nie dadzą mi gwarancji na swoja robotę. Stoję teraz przed nowym wyzwaniem czym się ogrzać,jak by szedł gaz ziemny to bym miał temat z głowy ale go niema,i teraz PC , pelet gaz w butli na działce a może macie inną alternatywę do rozmyślunku.

Aha będę zakładał WM.

100% chyba nigdy nie będzie , póki co dają w kraju w kilku miejscach 85% + vat (zwykle 8%) . Lubliniec , Bełchatów , Komorniki ,Dopiewo jest tego więcej https://www.google.com/search?q=oze+85%25+dotacji+gmina&client=ms-opera-mobile&channel=new

Tak, dają nawet 85 %. Ci co dostaną 100 %, to nie mali, prywatni inwestorzy, ale "firmy Córki" koncernów ZE. Przecież płaciliśmy opłatę OZE. Tego już się tyle nazbierało, że chwilowo zaniechano ściągania. Wystarczy, że zebrane pieniądze dostaną takie firma, a reszta będzie z Unii. Myślę, że można i tak...

Witam.

A ja dalej Was czytam i czytam.

No i mam problem bo:

planowałem PV ale problem zrobił się tego rodzaju ża w planie budynku mam płaski dach i do PV chciałem na etapie wylewania stropu zatopić szpilki by można było potem dokręcić stelaże. Dzwoniłem do firm które pokrywają dachy EPDM i jest dylemat z uszczelnieniem owych szpilek czyli nie dadzą mi gwarancji na swoja robotę. Stoję teraz przed nowym wyzwaniem czym się ogrzać,jak by szedł gaz ziemny to bym miał temat z głowy ale go niema,i teraz PC , pelet gaz w butli na działce a może macie inną alternatywę do rozmyślunku.

Aha będę zakładał WM.

No dach w tym projekcie nie jest najlepszy do PV, ale panele da się ułożyć. Co do gazu z butli - to w początkach tego wieku kilka firm sprzedawało gaz płynny na takie cele (Shell BP i kilka innych) . Myślę, że i teraz jest dostępny. Jest to gaz "ze zbiornika". Najbardziej typowe zbiorniki to chyba 2,7 m3 oraz 4,8 m3 (może to pojemności nieco się różnią od tych, które wymieniłem, ale na pewno nie wiele). W zasadzie do domku jednorodzinnego wystarczy 2,7 m3.

Są 2 sposoby osadzania zbiorników:

1. Na płycie fundamentowej

2. Zbiornik zakopany w ziemi.

Wymaga to projektu i pozwolenia na budowę.

Po co chcesz interweniować?

Zależy nam na tym, by wszystko było dla Was jasne.

Otóż, w informacji o oszczędnościach rzędu 16500 PLN chodzi o oszczędność na 1kW mocy zainstalowanej przez 20lat przy założeniu stałej ceny i 100% konsumpcji prądu na użytek własny.

Pozdrawiam!

Zależy nam na tym, by wszystko było dla Was jasne.

Otóż, w informacji o oszczędnościach rzędu 16500 PLN chodzi o oszczędność na 1kW mocy zainstalowanej przez 20lat przy założeniu stałej ceny i 100% konsumpcji prądu na użytek własny.

Jak przez te 20 lat normalnie bym "zaoszczędził" 20MWh za które bym zapłacił 14000zł (70gr/kWh) to jak mogę zaoszczędzić na 1kW 16500 zł? A gdzie jeszcze koszt instalacji i konserwacji?

• 2 months później...
  • 2 years później...
Witam! Czy ogrzanie parterowego domu 90m^2 z paneli SIP będzie bardziej opłacalne samą pompą ciepła czy może ogrzewanie matami grzewczymi + rekuperator + fotowoltaika 4,5KW?

Fotowoltaika i pompa ciepła to bardzo efektywne połączenie więc postawiłbym i polecałbym właśnie to, w połączeniu z wentylacj z odzyskiem ciepł, czyli rekuperacją - system na miarę XXI wieku!