vr5 11.01.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Firma nie pomyliła się co do kwoty oszczędności. Po prostu policzyła zyski od pierwszego dnia użytkowania instalacji i tak dalej aż do 30 roku. Podoba mi się co konsultant vismann napisał powyżej - "Będę interweniował w tej sprawie" - w jakiej? Do drugiego zgodzę się, że firma vismann jest firmą rozpoznawalną, nie "garażową" i jak w wielu przypadkach płaci się za nazwę firmy. Nie ma zysku "od pierwszego dnia użytkowania". Zysk może być dopiero gdy zwróci się inwestycja. Od pierwszego dnia uruchomienia instalacji to ona produkuje energię elektryczną. Zyskuje społeczeństwo, bo mniej "śmieci" wypuszczą kominy elektrowni. Oczywiście w przyszłości może pojawią się szczęśliwcy, którzy otrzymają 100 % dofinansowania i wtedy to stanie się aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.01.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 . Podoba mi się co konsultant vismann napisał powyżej - "Będę interweniował w tej sprawie" - w jakiej? Otóż w takiej, by wszystko w ofercie było czytelne i jednoznaczne Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 11.01.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Oczywiście w przyszłości może pojawią się szczęśliwcy, którzy otrzymają 100 % dofinansowania i wtedy to stanie się aktualne. 100% chyba nigdy nie będzie , póki co dają w kraju w kilku miejscach 85% + vat (zwykle 8%) . Lubliniec , Bełchatów , Komorniki ,Dopiewo jest tego więcej https://www.google.com/search?q=oze+85%25+dotacji+gmina&client=ms-opera-mobile&channel=new Edytowane 11 Stycznia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janio32 11.01.2018 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Witam.A ja dalej Was czytam i czytam.No i mam problem bo:planowałem PV ale problem zrobił się tego rodzaju ża w planie budynku mam płaski dach i do PV chciałem na etapie wylewania stropu zatopić szpilki by można było potem dokręcić stelaże. Dzwoniłem do firm które pokrywają dachy EPDM i jest dylemat z uszczelnieniem owych szpilek czyli nie dadzą mi gwarancji na swoja robotę. Stoję teraz przed nowym wyzwaniem czym się ogrzać,jak by szedł gaz ziemny to bym miał temat z głowy ale go niema,i teraz PC , pelet gaz w butli na działce a może macie inną alternatywę do rozmyślunku.Aha będę zakładał WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlos68 11.01.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Najwyżej panele postawisz bez przymocowywania do dachu tzw. systemem obciążeniowym albo jakoś tak podobnie. Zmieścisz ok. 20 szt. paneli (tak na oko), to będzie ok. 5,5kWp za które zapłacisz ok. 25k. Prądu wyprodukuje Ci to za ok. 2,5k rocznie, min. 10 lat spłaty (jak nie dłużej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.01.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 100% chyba nigdy nie będzie , póki co dają w kraju w kilku miejscach 85% + vat (zwykle 8%) . Lubliniec , Bełchatów , Komorniki ,Dopiewo jest tego więcej https://www.google.com/search?q=oze+85%25+dotacji+gmina&client=ms-opera-mobile&channel=new Tak, dają nawet 85 %. Ci co dostaną 100 %, to nie mali, prywatni inwestorzy, ale "firmy Córki" koncernów ZE. Przecież płaciliśmy opłatę OZE. Tego już się tyle nazbierało, że chwilowo zaniechano ściągania. Wystarczy, że zebrane pieniądze dostaną takie firma, a reszta będzie z Unii. Myślę, że można i tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Witam. A ja dalej Was czytam i czytam. No i mam problem bo: planowałem PV ale problem zrobił się tego rodzaju ża w planie budynku mam płaski dach i do PV chciałem na etapie wylewania stropu zatopić szpilki by można było potem dokręcić stelaże. Dzwoniłem do firm które pokrywają dachy EPDM i jest dylemat z uszczelnieniem owych szpilek czyli nie dadzą mi gwarancji na swoja robotę. Stoję teraz przed nowym wyzwaniem czym się ogrzać,jak by szedł gaz ziemny to bym miał temat z głowy ale go niema,i teraz PC , pelet gaz w butli na działce a może macie inną alternatywę do rozmyślunku. Aha będę zakładał WM. No dach w tym projekcie nie jest najlepszy do PV, ale panele da się ułożyć. Co do gazu z butli - to w początkach tego wieku kilka firm sprzedawało gaz płynny na takie cele (Shell BP i kilka innych) . Myślę, że i teraz jest dostępny. Jest to gaz "ze zbiornika". Najbardziej typowe zbiorniki to chyba 2,7 m3 oraz 4,8 m3 (może to pojemności nieco się różnią od tych, które wymieniłem, ale na pewno nie wiele). W zasadzie do domku jednorodzinnego wystarczy 2,7 m3. Są 2 sposoby osadzania zbiorników: 1. Na płycie fundamentowej 2. Zbiornik zakopany w ziemi. Wymaga to projektu i pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.01.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Po co chcesz interweniować? Zależy nam na tym, by wszystko było dla Was jasne. Otóż, w informacji o oszczędnościach rzędu 16500 PLN chodzi o oszczędność na 1kW mocy zainstalowanej przez 20lat przy założeniu stałej ceny i 100% konsumpcji prądu na użytek własny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Zależy nam na tym, by wszystko było dla Was jasne. Otóż, w informacji o oszczędnościach rzędu 16500 PLN chodzi o oszczędność na 1kW mocy zainstalowanej przez 20lat przy założeniu stałej ceny i 100% konsumpcji prądu na użytek własny. Jak przez te 20 lat normalnie bym "zaoszczędził" 20MWh za które bym zapłacił 14000zł (70gr/kWh) to jak mogę zaoszczędzić na 1kW 16500 zł? A gdzie jeszcze koszt instalacji i konserwacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aseiel 19.03.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Witam! Czy ogrzanie parterowego domu 90m^2 z paneli SIP będzie bardziej opłacalne samą pompą ciepła czy może ogrzewanie matami grzewczymi + rekuperator + fotowoltaika 4,5KW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiuszkalinowski7 02.06.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Pv jak najbardziej się opłaca bo jest bezobsługowa, cicha, bezemisyjna, a przede wszystkim się zwraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.06.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2020 Witam! Czy ogrzanie parterowego domu 90m^2 z paneli SIP będzie bardziej opłacalne samą pompą ciepła czy może ogrzewanie matami grzewczymi + rekuperator + fotowoltaika 4,5KW? Fotowoltaika i pompa ciepła to bardzo efektywne połączenie więc postawiłbym i polecałbym właśnie to, w połączeniu z wentylacj z odzyskiem ciepł, czyli rekuperacją - system na miarę XXI wieku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annakwiatkowska 05.06.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2020 całe to połączenie będzie bardzo kosztowne, ale jeżeli masz takie możliwości to jak najbardziej. Ja bym zaczęła od fotowoltaiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts