yanioo 15.10.2017 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 (edytowane) Witam, Buduję dom parterowy z projektu indywidualnego. Wyszło mi na parterze 150 m2 użytkowych oraz garaż 2-stanowiskowy. Są tutaj 3 sypialnie + salon + kuchnia + jadalnia + łazienka ... Niby dużo, ale stwierdziłem, że jeszcze coś by się przydało, więc stwierdziłem, że strych nie będzie po prostu strychem, tylko adoptuję. Tak więc teraz są w projekcie schody na poddasze,ścianka kolankowa ma 100 cm, no i powierzchnia na górze się zdublowała, więc jest praktycznie dodatkowych 200 m2 po podłodze. Oczywiście są skosy, które powodują, że "przeliczeniowo" jest koło 130 m2 extra .... dach ma kąt 30 stopni. Po co więc ta góra? Chciałbym tu mieć dodatkową łazienkę + może sauna, duży pokój/gabinet do pracy, może jakąś bawialnię dla dwójki dzieci (obecnie w wieku pół roku i 4 lata), dużą garderobę, może jakąś siłownię / pokój rekreacyjny, no i oczywiście pomieszczenie typu "strych". Obecnie mam stan "zero" zakończony, chyba już raczej nie będę szedł z murami, bo boję się, że zima może zaskoczyć. W projekcie przewidziano 17 okien dachowych. Obecnie zastanawiam się czy któreś może jednak nie polikwidować oraz gdzie ostatecznie dać ścianki działowe. Generalnie szukam kogoś z głową, kto mógłby coś jeszcze podpowiedzieć, bo póki nie ma więźby dachowej, to zakładam, że bez problemu jeszcze mogę tutaj nanieść zmiany. Zastanawiam się również nad ogrzewaniem. Na dole mam na całości ogrzewanie podłogowe, a tutaj na górze skłaniam się ku kaloryferom. Chętnie posłucham opinii również w tym temacie. Dom wygląda mniej więcej tak: http://vps17980.ovh.net/projekt2.png A wspomniane poddasze jest tutaj: http://vps17980.ovh.net/poddasze2.png Pozdrowienia dla budujących Edytowane 15 Października 2017 przez yanioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.10.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 The requested URL /poddasze.pdf was not found on this server. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yanioo 15.10.2017 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 linki poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.10.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Pewny jesteś, że chcesz poddasze z samymi oknami połaciowymi? IMO to się sprawdza jako drogie (bardzo drogie) doświetlenie pomieszczenia. Ale jako jedyne okno to bym nie chciał. Celowo zrezygnowałeś ze ścian szczytowych i jaskółek? Wyszłoby pewnie taniej i cieplej - a na pewno funkcjonalniej. Nie mieszaj podłogówki i kaloryferów - rób podłogowe po całości. A co do źródła, to pytanie, jak wygląda OZC. Bo przy tej powierzchni to nawet przy przyzwoitym ociepleniu cena PC może zdziwić. Więc zgadując obstawiałbym kocioł gazowy, jak masz zasięg gazu i koszt przyłącza nie powali. I że tak przywołam słowa mojej przyjaciółki, jak jej architekt podobnie zaszalał z propozycją - "Panie, a kto to będzie sprzątał i ogrzewał? Połowę tego nam z zapasem starczy.". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.10.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 - ... jeżeli przewidujesz poddasze jako użytkowe, to minimalna powierzchnia przeszkleń to 1/8 powierzchni podłogi - stąd chyba te 17 okien dachowych. Ich lokalizacja powinna korespondować z aranżacją pomieszczeń i ich podstawową funkcją.- z grzejnikami ... - nie wiadomo z tego co piszesz, czy strop wytrzymałby np. dodatkowe obciążenie od podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yanioo 15.10.2017 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Witam, Jaskółki to w ogóle nie ten styl. To jest dom parterowy, nie jest to typowy dom z poddaszem użytkowym. Można go porównać do przykładowo projektu Home Koncept 28 - https://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-28/W pewien sposób wzorowaliśmy się ... tu również poddasze jest zaadoptowane. Strop powinien wytrzymać... jeszcze nie jest wylany, ale generalnie jest niby przewidziany, że może być pod ogrzewanie podłogowe, no i do tego pokrycie dachu będzie dachówką ceramiczną. Ogrzewanie ma być piecem gazowym kondensacyjnym. Pomieszczania póki co bardziej typu "open space"... czyli wolna amerykanka.Chociaż wstępnie jest zrobione jak widać:P2.1 - komunikacjaP2.2 - łazienkaP2.3 - saunaP2.4 - strychP2.5 - cała reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.10.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Ja bym się zastanowił nad tymi oknami w dachu. Na strychu zrobiłbym jedno, lub wcale, w tej cześć OPEN nie po 2 sztuki ale po 1 lub jeszcze mniej no 5 po całości i koniec. Może w części do zabawa dzieci deko więcej, ale tu dzieci też nic nie zobaczą. Okna dachowe sa dość drogie i takie sobie w użytkowaniu. A po co ich tyle, żeby na papierze spełnić 1/8..... to wpisz w pozwoleniu pom gospodarcze i już. Siłownia nie potrzebuje światła naturalnego w takiej ilości. Co do grzania, nie mieszaj podłogówki z grzejnikami to tylko podnosi koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d1gital 16.10.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Niby jestem na tym samym etapie, czy stan zero już jest, ale co tam, wypowiem się. Ogólnie przemyśl praktyczne sprawy: - mycie 17 okien dachowych nie jest zbyt przyjemne, a one się brudzą najszybciej - skoro sypialnie są na dole to robienie garderoby na górze może mieć niewielki sens - jako posiadacz pomieszczenia-siłowni uważam, że taki pokój sprawia jedynie, że wpadałem w depresję, że nie mam czasu z niego korzystać Ale to osobista sprawa i dużo zależy od motywacji. - podłogowe po całości, ewentualnie łazienkę dogrzewaj jakimś grzejnikiem elektrycznym lub daj elektryczną podłogówkę, żebyś mógł mieć ciepłą podłogę kiedy zechcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yanioo 17.10.2017 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Tak, w łazience na górze podłogówka, ale na reszcie to nie wiem. Zastanawiam się czy nie zrobić coś takiego: http://vps17980.ovh.net/poddasze3.png - na czerwono zaznaczyłem ściankę, żeby zrobić tutaj pomieszczenie typu garderoba, żeby wchodziło się tam od razu po wyjściu na schody- natomiast to co zakreśliłem na niebiesko to wyłączyłbym z powierzchni użytkowej (STRYCH) i zredukowałbym tam parę okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.10.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 - skoro sypialnie są na dole to robienie garderoby na górze może mieć niewielki sens - jeśli ( tak jak w tym przypadku ) jest nadwyżka metrażu, to taka ogólnodostępna garderoba ma sens, aby np. przejąć część ubrań z garderób podstawowych przy pokojach w zależności od tego co się używa w danej porze roku, a co nie. Jedno jest pewne : ile by szaf nie było w budynku, wszystkie mają tendencję do max. wypełniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.10.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Jedno jest pewne : ile by szaf nie było w budynku, wszystkie mają tendencję do max. wypełniania Prawda... Wczoraj zamontowali nam szafę gospodarczą... I już jest pełna... I bardzo nie polecam okien dachowych, a mieszkanie mam na poddaszu. Może da się tu wykorzystać świetliki dachowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzanna45 03.11.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Nie polecam okien dachowych, jeśli mowa o takiej ilości. Na prawdę, będzie z nimi więcej problemów niż pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.11.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 ... w zasadzie okna dachowe istnieją tam, gdzie :- nie ma już innych możliwości zastosowania okien montowanych w ścianach- głębokie pomieszczenia ( licząc od ściany zewnętrznej ) wymagają doświetlenia w innej części oddalonej od ścian- ściana kolankowa ( a nie szczytowa / inna ) nie pozwala na istnienie standardowych okien reasumując, warto na etapie projektu koncepcyjnego przemyśleć rozwiązania dot. doświetlenia pomieszczeń i tym samym bryłę budynku, chcąc np. wykorzystać poddasze w formie pomieszczeń użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yanioo 03.04.2018 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Czas na wznowienie budowy... ruszam z murami w górę. Wstępnie wyrzuciłem 5 okien i będzie ich raczej "tylko" 12.Jestem tylko zaskoczony, że będzie to wymagało "wstrzymania budowy", zgłoszenia tego i otrzymania jakiegoś pozwolenia na zmianę w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts