marcin0812 16.10.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Witam ! Dziś zbieraliśmy humus niestety operator fadromy zrobił wykop trochę krzywo tj. różnice między naroznikami wynoszą koło 20-30 cm i tu pytanie czy trzeba ten teren równać czy kopać pod ławy głębiej tam gdzie wyżej? Ławy bezpośrednio w gruncie dodam ,że piaszczystym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.10.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Ława, fundament ma być prosto, nie wykop. Ekipa będzie miała niwelator i wypoziomuje ławy. Fadromą nie da się tak łatwo wyrównać, 20 cm to i tak ładnie mu wyszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 16.10.2017 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 No tak ale ekipy nie ma robie sam z pomocą rodziny i tutaj pytanie jeżeli ławy mają głębokość 40 cm to w miejscu gdzie jest te 20 cm wyżej kopię na 60 cm względem poziomu zero ? Czy bez niwelatora to ogarnę? Sorki ale uczymy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 16.10.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Ławy kopiesz na głębokość podaną w projekcie względem poziomu zero, który musisz mieć jakoś określony. To, ile wierchówki zebrała koparka nie ma istotnego znaczenia. Tyle tylko, że jeśli zostawił za wysoko, to więcej się namachasz łopatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.10.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Jak to kopiesz sam ? bez niwelatora ? bez geodety ? geodeta musi Ci wyznaczyć poziom zero czyli PPP i od niego będziesz "jechał" w dół aż do posadowienia ławy. Bez niwelatora nie dasz rady, poza tym trzeba umieć się nim posługiwać. Co będzie jak zrobisz coś krzywo ? U mnie poziom wykopu był równany laserem i koparką ze skarpówką. I wcale nie było to proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 17.10.2017 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Jak to kopiesz sam ? bez niwelatora ? bez geodety ? geodeta musi Ci wyznaczyć poziom zero czyli PPP i od niego będziesz "jechał" w dół aż do posadowienia ławy. Bez niwelatora nie dasz rady, poza tym trzeba umieć się nim posługiwać. Co będzie jak zrobisz coś krzywo ? U mnie poziom wykopu był równany laserem i koparką ze skarpówką. I wcale nie było to proste. Oświećcie mnie jeśli się mylę górny poziom ławy mam -1,55m od poziomu 0, ława wysokości 40 cm bez chudziaka czyli dolny poziom wykopu ławy będzie -1,95 m od poziomu 0 ( geodeta już wyznaczył poziom zero) . Robię wykop na tą głębokość czyli -1.95m od zera gdzieniegdzie więcej lub mniej kopania bo krzywo zebrany humus wiadomo a następnie np przy pomocy szlaufwagi nabijam w tym wykopie sobie jakieś znaczniki (np pręty lub kołeczki) na wysokość ławy czyli 40 cm żeby podczas zalewania mniej więcej widzieć ile lać betonu. To tak na prosto jeśli coś pokręciłem proszę o korygowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.10.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Wykop robisz na 1,95 od poziomu zero czyli od posadzki na gotowo w domu, czyli wykończenie, wylewkę, ocieplenie podłogi na gruncie, górny poziom (bloczka) ściany fundamentowej, górny poziom ławy i samą ławę. Ja miałem 3 fachowców od tego poziomu i wszyscy dali ciała, spitolili i ściana wyszła mi taka wysoka że podniósłbym o jeden bloczek i miałbym piwnice a tak mam 2 metrowy fundament. Jak zamierzasz lać ławę ? pełne szalunki czy prosto w wykop ? nabiłeś sobie ławice z osiami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 17.10.2017 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Tak chciałbym lać prosto wykop jeżeli nie będzie mi się ten piach obsypywał geodeta nabił ławice z osiami pół metra poniżej poziomu zero bo mu palika zabrakło ale wszystkie są na jednej wysokości także trochę wygodniej odmierzyć głębokość wykopu co do fundamentu wydaje mi się ,że też mam wysoki ale widocznie tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.10.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Lanie ławy w wykop to zależne od gruntu jeśli masz piasek to nic z tego nie wyjdzie. Ława ma być posadowiona zgodnie z projektem, jeśli masz równą działkę to w zależności od strefy przemarzania czyli średnio 1,2 m, nie ma co robić wysokiej ściany bo taka wymaga wzmocnień, jest więcej do ocieplenia, do izolowania, do wymurowania itd itp a korzyści z tego nikłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 17.10.2017 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Na działkach obok ten sam kawałek ziemi lali bezpośrednio nie najgorzej to wyszło posadowienie z projektu 1,29m poniżej poziomu terenu strefa przemarzania przyjęta 1,2m działka dookoła domu z lekkim spadkiem czyli wysokość ściany a co za tym idzie poziomu zero można obniżyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.10.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Lanie ławy w wykop to zależne od gruntu jeśli masz piasek to nic z tego nie wyjdzie.A jak ma glinę, to też nie radzę. Ślicznie to będzie wyglądać po opadach deszczu. Budujcie zgodnie ze sztuką budowlaną! Beton lejemy w szalunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.10.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Nie przesadzaj, beton leje się powiedzmy po południu a rano można chodzić po ławie i już jej nic nie zagraża. Najważniejszy jest moment układania zbrojenia i samego lania betonu, deszcz jeśli nie popada tuż po zalaniu to nie wyrządzi szkody. Dodatkowo lanie betonu w glebę to różnie bywa bo ciężko trafić z ilością m3 przeważnie jest tak że ile zamówisz tyle wlejesz i będzie mało . Ale to nie problem zamiast 40 cm można mieć 45 cm. Pamiętaj żeby dać prawidłową otulinę bo przy ławie jest ona niezwykle istotna ... całość leży w ziemi i nie ma miejsca na błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 17.10.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 A jak ma glinę, to też nie radzę. Ślicznie to będzie wyglądać po opadach deszczu. Budujcie zgodnie ze sztuką budowlaną! Beton lejemy w szalunkach. Co się dzieje przy glinie? U mnie tak było lane i nie zauważyłem niczego niepokojącego. ... Pamiętaj żeby dać prawidłową otulinę bo przy ławie jest ona niezwykle istotna ... całość leży w ziemi i nie ma miejsca na błędy. O jakiej otulinie piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 18.10.2017 03:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Chodzi o otuline zbrojenia czyli u mnie minimum 5 cm dookoła zbrojenia musi być beton zamierzam układać je na kostkach betonowych jako dystansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.10.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 O jakiej otulinie piszesz? No o otulinie z betonu tak by chroniła zbrojenie. Przy ławie lanej w grunt bardzo trudno ułożyć zbrojenie tak by otulina była prawidłowa. Wykop jest nierówny, ziemia się może obsunąć, po zbrojeniu się chodzi przez co dystanse mogą zapadać się w grunt. Od samego spodu warto dać parę cm grubiej otuliny, oczywiście bez przesady. Pozostałe elementy zbrojone takie jak wieńce, belki, stropy, podciągi nie leżą w ziemi i przeważnie robi się je w szalunkach dzięki czemu otulina jest równa, poza tym w ziemi warunki wiadomo jakie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.10.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Co się dzieje przy glinie? U mnie tak było lane i nie zauważyłem niczego niepokojącego. Czy tak ma wyglądać ława? Tak wygląda projekt ławy wykonany przez architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 19.10.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 To jest taki typ ławy ... dżdżownicowa . Niestety lanie betonu w wykop tak może się skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin0812 19.10.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Za dwa dni odwiedzi mnie kierownik budowy i prawdopodobnie zmniejszymy posadowienie budynku w tej chwili musiałbym zrobić prawie póltora metrowy wykop a cały fundament miałby prawie 2 metry co przy takim budynku i takim gruncie to zupełnie nie potrzebne zrobiłem krótki wykop i wszystko ładnie się trzyma grunt jest zbity i jestem dobrej nadziei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts