mw88 16.10.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Witam, Planuję zakup Agregatu prądotwórczego. Już na etapie budowy mówiłem elektrykowi aby przygotował dodatkową rozdzielnię w garażu. Puścił dodatkowy kabel na siłę tak aby można było podłączyć agregat. W domu mam przełącznik sieć/agregat. Jak się teraz okazało muszę kupić agregat trójfazowy aby mieć prąd we wszystkich pomieszczeniach(kuchnia jest na jednej fazie a salon na drugiej). Dodam że nie mam żadnego urządzenia na siłę. Czy jest możliwość podłączenia agregatu jednofazowego i mieć prąd w całym domu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 16.10.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Jak najbardziej możesz zasilić wszystko agregatem jednofazowym. Nawet to zalecane jak nie masz żadnych urządzeń 3 fazowych do zasilenia. Przy agregacie mostkujesz 3 żyły fazowe do jednej z tego kabla siłowego, więc kabel jest odpowiedni. Jedną fazą zasilisz wszystkie obwody w RG. Pamiętaj, że agregaty przenośnie pracują w układzie IT a Ty masz w rozdzielnicy TN-C-S lub TT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 17.10.2017 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Jak najbardziej możesz zasilić wszystko agregatem jednofazowym. Nawet to zalecane jak nie masz żadnych urządzeń 3 fazowych do zasilenia. Przy agregacie mostkujesz 3 żyły fazowe do jednej z tego kabla siłowego, więc kabel jest odpowiedni. Jedną fazą zasilisz wszystkie obwody w RG. Pamiętaj, że agregaty przenośnie pracują w układzie IT a Ty masz w rozdzielnicy TN-C-S lub TT. Dzięki za udzielenie odpowiedzi. Moja rozdzielnia wygląda tak: http://www.wascom.pl/rozdzielnia/1.jpg Agregat jeśli mogę to chciałbym kupić jednofazowy Kruzer: http://allegro.pl/kruzer-agregat-pradotworczy-th-3900-e-r-elek-3-0kw-i6744801286.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mw88 17.10.2017 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Pamiętaj, że agregaty przenośnie pracują w układzie IT a Ty masz w rozdzielnicy TN-C-S lub TT. Na co mam zwrócić uwagę jeśli chodzi o te układy IT, TN-C-S lub TT ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 20.10.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Czy jest możliwość podłączenia agregatu jednofazowego i mieć prąd w całym domu ?? Z agregatu 3 kW??? Nawet Salomonowi to się nie udało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 22.10.2017 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Z agregatu 3 kW??? Nawet Salomonowi to się nie udało... Prąd będzie w całej instalacji. Tylko nie "uciągnie" wszystkich odbiorników.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 22.10.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Prąd będzie w całej instalacji. Tylko nie "uciągnie" wszystkich odbiorników.... Tia... to tak jak mieć samochód bez kół. Niby pojazd jest, ale chodzić trzeba na piechotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tia... to tak jak mieć samochód bez kół. Niby pojazd jest, ale chodzić trzeba na piechotę. Raczej jak samochód z dojazdówką - dojedziesz do celu, ale z ograniczoną prędkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 22.10.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Tia... to tak jak mieć samochód bez kół. Niby pojazd jest, ale chodzić trzeba na piechotę. Trochę przesadzasz. Z agregatu 3kW zasilisz najważniejsze odbiorniki, żeby przetrwać przerwę w zasilaniu z sieci. Z reguły priorytetem jest CO - sterownik, pompka, dmuchawka... niewielka moc. Dalej lodowka, zamrażarka - moc ciągła akceptowalna, problem może być z rozruchem, ale to zależy już od odbiorników i samego agregatu. Nowoczesne lodówki mają raczej lekki rozruch. Później oświetlenie - nikt podczas blackoutu nie oświetla domu jak Stadion Narodowy, tylko na tyle żeby nie potykać się o meble i nie spaść ze schodów. Jeśli oświetlenie LED-owe tym lepiej. Rozsądnie gospodarując mocą agregatu można przetrwać długi blackout, i jeszcze wystarczy na laptopa i ładowarki do komórek żeby się nie nudzić i mieć kontakt ze światem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 24.10.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Trochę przesadzasz. Z agregatu 3kW zasilisz najważniejsze odbiorniki, żeby przetrwać przerwę w zasilaniu z sieci. Owszem, ale czy o to chodzi Autorowi? Wróćmy do jego pytania. Jak się teraz okazało muszę kupić agregat trójfazowy aby mieć prąd we wszystkich pomieszczeniach(kuchnia jest na jednej fazie a salon na drugiej). Dodam że nie mam żadnego urządzenia na siłę. Czy jest możliwość podłączenia agregatu jednofazowego i mieć prąd w całym domu ?? ... i mieć prąd w całym domu. Więc nie o "przetrwanie" tutaj chodzi. Co i napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 24.10.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 (edytowane) Owszem, ale czy o to chodzi Autorowi? Wróćmy do jego pytania. ... i mieć prąd w całym domu. Więc nie o "przetrwanie" tutaj chodzi. Co i napisałem. Ale "mieć prąd w całym domu" nie oznacza, że z tego prądu będzie chciał zasilać kuchenki, indukcje, bojlery , piekarniki, czajniki, opiekacze i co tam jeszcze dusza zapragnie, albo raczej małżonka... Raczej chodzi o to, aby działo niezbędne minimum - ale było dostępne w całym domu. Edytowane 24 Października 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.10.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Czy jest możliwość podłączenia agregatu jednofazowego i mieć prąd w całym domu ?? Tak. Zastosuj przełącznik sieć - agregat 3+N. Najtańszy to Hager SF463. Jeśli elektryk chce zastosować coś tańszego, to jest dyletantem bez szkoły. Kup agregat jednofazowy. Najlepiej inwerterowy, bo elektronika go lubi i nic się nie spali. Pomiędzy przełącznikiem a agregatem zwierasz fazy ze sobą. Osobną kwestią jest uziemienie agregatu który prawdopodobnie ma układ sieciowy IT, a w domu masz zapewne TN-S. Tutaj już trzeba indywidualnie to zaprojektować. Możliwe że nie będziesz go uziemiał wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts