bartek70 16.10.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Czołem, Remontuje gruntownie dom z lat 30-tych, myślę o zrobieniu rekuperacji, ale na razie kończę remont ganku i chciałbym go już zrobić w 100%, stąd moje pytanie czy do wiatrołapu doprowadza się przewody z powietrzem? Jeśli tak to jak to wykonać? Rura pod sufitem, czy całość zamontować od górze i przez sufit przeciągnąć rurę? Jak to ma być rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.10.2017 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Jeśli nieogrzewany to nic nie rób. Jeśli ogrzewany to też nic albo nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Zdecydowanie potrzebna tam jest wentylacja. To tam zostawisz przecież mokre buty, ubranie, parasole. Bez wentylacji będzie tam wilgoć i smród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.10.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 U mnie w wiatrołapie mam zrobiony wyciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 17.10.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Wentylacja w wiatrołapie odbywa się poprzez otwieranie drzwi wejściowych. Uważam, że ani wywiew ani nawiew nie jest potrzebny. Ja nie mam ani nawiewu ani wywiewu w wiatrołapie - i nigdy wilgoci ani tym bardziej smrodu nie było. Wiatrołap to najchłodniejsze pomieszczenie domu w zimie. Zaciąganie chłodnego powietrza zaprzecza sensowi rekuperacji. Podobnie wypychanie powietrza z tzw. brudnego pomieszczenia do środka domu. To tylko moje 3 grosze (analizowałem projekt rekuperacji na etapie budowy, powyższe argumenty mnie przekonały). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.10.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Zdecydowanie potrzebna tam jest wentylacja. To tam zostawisz przecież mokre buty, ubranie, parasole. Bez wentylacji będzie tam wilgoć i smród. Jeżeli ktoś się myje i zmienia skarpetki, to żadnego smrodu nie będzie. Robię rekuperację, ale nie będę wentylował wiatrołapu. Jeśli się okaże że to błąd, to zawsze mogę doprowadzić wentylację i raczej będzie to nawiew z uwagi na brak ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 17.10.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Wentylacja w wiatrołapie odbywa się poprzez otwieranie drzwi wejściowych. Uważam, że ani wywiew ani nawiew nie jest potrzebny. Ja nie mam ani nawiewu ani wywiewu w wiatrołapie - i nigdy wilgoci ani tym bardziej smrodu nie było. Wiatrołap to najchłodniejsze pomieszczenie domu w zimie. Zaciąganie chłodnego powietrza zaprzecza sensowi rekuperacji. Podobnie wypychanie powietrza z tzw. brudnego pomieszczenia do środka domu. To tylko moje 3 grosze (analizowałem projekt rekuperacji na etapie budowy, powyższe argumenty mnie przekonały). Wszystko zależy od tego jak ten wiatrołap jest usytuowany i jaką rolę pełni. Może być tak, że drzwi główne są rzadko otwierane bo domownicy poruszają się głównie autami i z domu wychodzą głównie przez drzwi garażowe. Wychodzenie z domu na spacer też może być realizowane przez garaż bo łatwiej nacisnąć przycisk w pilocie niż bawić się z kluczami w drzwiach. Wtedy wentylowanie wiatrołapu przez drzwi wejściowe, nawet biorąc pod uwagę gości raz na jakiś czas, jest słabe. Takich domów/rodzin jest sporo, a jeśli tak to wtedy dobrze jest mieć wentylację w wiatrołapie, chociażby po to żeby np. pozbywać się zapachów z garażu (o ile wiatrołap łączy się z garażem). Dociągnięcie jednego kanału do wiatrołapu to nie jest jakiś duży koszt, a na dobór wydajności centrali wentylacyjnej też nie będzie miało wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 17.10.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 No wiesz, wychodzenie z domu na spacer bramą garażową... ja bym na to nie wpadł, ale oczywiście zawsze można wymyślić jakiś scenariusz w którym wiatrołap nie pełni funkcji wiatrołapu tylko dodatkowego pokoju. Wtedy owszem, trzeba do niego doprowadzić wentylację z reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 17.10.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 No wiesz, wychodzenie z domu na spacer bramą garażową... ja bym na to nie wpadł, ale oczywiście zawsze można wymyślić jakiś scenariusz w którym wiatrołap nie pełni funkcji wiatrołapu tylko dodatkowego pokoju. Wtedy owszem, trzeba do niego doprowadzić wentylację z reku... Nie czepiajmy się słówek tylko bądźmy otwarci na różne koncepcje domu i jego użytkowanie. Czemu na spacer miałby ktoś iść przez główne drzwi, skoro kalosze, rower czy kij do podpierania trzyma w garażu? To, że ktoś robi coś inaczej niż inni nie oznacza, że jest odmieńcem i że robi to źle. To był jeden z przykładów. Po co sprowadzać dyskusję to udowadniania, że "ja mam tak i tak jest najlepiej". Im więcej przykładów w dyskusji tym łatwiej wpaść na jakiś pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 17.10.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Spoko, przecież sam dorzuciłem Ci koncepcję, że wiatrołap może nie być wiatrołapem tylko dodatkowym pokojem. W sumie gości też można wprowadzać przez garaż, zostawią tam buty i dopiero wejdą do domu. Jestem otwarty na nowatorskie pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 W sumie gości też można wprowadzać przez garaż, zostawią tam buty i dopiero wejdą do domu. Jestem otwarty na nowatorskie pomysły. U moich rodziców goście zazwyczaj wchodzą przez taras. U mnie pewnie będzie podobnie (no, może za wyjątkiem zimy). Brak wentylacji w wiatrołapie najbardziej będzie IMO doskwierał w okresach przejściowych, gdy często pada deszcz i wypadałoby tam zostawić mokre kurtki i parasole. I bez wentylacji i ogrzewania będzie to się kisiło, jak mamy szczelne drzwi i szczelne okna czy brak okna. A jak nie ma ani wentylacji, ani ogrzewania to zimą będzie bolało wpuszczenie tam ciepłego powietrza z wnętrza domu, które skropli się na chłodnych ścianach i drzwiach. Ogrzewanie więc IMO warto dać (osobny obieg - jak ktoś zechce eksperymentować, to może zamknąć). Wentylacja tak samo (anemostat zawsze można zamknąć). Nie zrobienie tego może zaboleć, dorobienie gdyby się okazało, że potrzebne to spory kłopot i koszt - a zrobienie na etapie budowy czy remontu nie kosztuje wiele czasu, wysiłku ani dutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.10.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Nie mam wyciągu w wiatrołapie i żałuje. Czasami zdarza się tam nieprzyjemny mikroklimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.10.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 a ja w wiatrołapie mam i podłogówkę i mały grzejnik i wyciąg do rekuperacji , mam tez wejście do garażu i główne wejście do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.10.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Jeśli nieogrzewany to nic nie rób. Jeśli ogrzewany to też nic albo nawiew. Wywiew. Po co mi zapachy mokrych butow, ubrań w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.10.2017 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Wywiew. Po co mi zapachy mokrych butow, ubrań w domu ? Buty i ubrania u mnie nie śmierdzą. Nawiew szybko je wysuszy. Wywiew w nieogrzewanym wiatrołapie to ryzyko kondensacji pary i wilgoć. Jeśli jest ogrzewany to bez znaczenia nawiew czy wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.10.2017 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Brak wentylacji w wiatrołapie najbardziej będzie IMO doskwierał w okresach przejściowych, gdy często pada deszcz i wypadałoby tam zostawić mokre kurtki i parasole. I bez wentylacji i ogrzewania będzie to się kisiło, jak mamy szczelne drzwi i szczelne okna czy brak okna. .[/b] To co proponujesz do nieogrzewanego? Nawiew czy wywiew? Jaka średnica? Moim zdaniem 75mm to za dużo. Jeśli już to z mocno skręconym anemostatem lub cieńszy przewód np. 50mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 17.10.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 moim zdaniem w wiatrołapie powinien być wywiew , u mnie tak jest , wiatrołap jest ogrzewany , rozstaw rurek w podłodze trochę większy niż w innych pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 To co proponujesz do nieogrzewanego? Nawiew czy wywiew? Proponuję ogrzewać, jeżeli nie dość jasno to napisałem. I wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.10.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Buty i ubrania u mnie nie śmierdzą. Nawiew szybko je wysuszy. Wywiew w nieogrzewanym wiatrołapie to ryzyko kondensacji pary i wilgoć. Jeśli jest ogrzewany to bez znaczenia nawiew czy wywiew. Jeżeli mokry płaszcz, skórzana kurtka, szalik, czapka wydają zapachy, które ci się podobają, nie nie ma sprawy, pompuj je do środka. Ja wolę je usuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 17.10.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Chciałbym się podpiąć pod temat , mam podobny dylemat tyle że z nie ogrzewanym poddaszem w sumie jakieś 180 m2 ale dach dobrze izolowany nakrokwiowo płytami pur 160 mm. Czy podłączyć tam rekuperator ? jeżeli tak czy nawiew lub wywiew lub jedno i drugie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts