Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka jest różnica między jętkami a kleszczami

hudy8

Recommended Posts

Mam problem ze zrozumieniem pojęcie jętka a kleszcze. Mam projekt typowy, już przeliczony itp jednak mój architekt dorzucił kilka "ulepszeń". Pogrubił krokwie, pogrubił płatwie, pogrubił murłatę pogrubił słupy które podpierają płatew i dołożył jętki których w projekcie nie było. Wykonawca połączył krokwie dwoma jętkami 5x15 mocowanymi pod płatwią po obu stronach krokwi i spięte śrubą. Teraz tak czytam i taki element w jednym artykule jest zwany podwójnymi jętkami a w innych kleszczami. Co to w końcu jest?

Czytałem także że takie połączenie śrubą nie jest zbyt solidne i może uszkodzić krokwie. Czy to prawda?

Edytowane przez hudy8

Wszystko zależy od rodzaju więźby. Są więźby krokwiowo - jętkowe i są płatwiowo - kleszczowe.

Spełniają podobne zadania ale różnica wynika z rodzaju konstrukcji więźby.

Przy więźbie z kleszczami stosuje się z reguły słupy .

Jeśli opisany element znajduje się pod płatwią umieszczoną na słupie to elementy te są kleszczami obejmującymi krokwie.

http://fachowydekarz.pl/konstrukcja-dachu/

Czyli teraz nie wiem czy projektant źle to nazwał czy wykonawca źle wykonał. W projekcie jest napisane: Krokwie dodatkowo spiąć jętkami 2x5x15cm. Są one umieszczone pod płatwiami które stoją na czterech słupach. Jak by wykonawca dał je nad płatwią to były by jętki a jak dał pod to są kleszcze? Edytowane przez hudy8

W projekcie jest rzut więźby dachowej więc wykonawca wykonał dobrze a projektant nazwał po swojemu. Może nie do końca zgodnie ze sztuką ciesielską ale ważne że obaj wiedzą o co chodzi.

Może nie do końca mnie zrozumiałeś.

Kleszcze spinają krokwie oraz dwie konstrukcje stolców, czyli inaczej słupy z umieszczonymi nań płatwiami związane zastrzałami.

Jętki spinają krokwie pomiędzy obiema połaciami dachu.

teraz mało kto robi prawdziwe jętki. Jętki to element ściskany i jest to jeden element pomiędzy krokwiami wpuszczony w gniazda w krokwi i ustabilizowany nakładkami (tylko raz robiłem tak przy okazji wizyty kuzyna ze Szwecji , chciał pokazać jak on tam robi) przy większej rozpiętości jętki podpiera się płatwią.

To co u nas projektują to przeważnie kleszcze tylkio pracujące jak jętki i tak nazywane. Przy małych dachach nie istnieje możliwość rozerwania krokwi .

Kluczowym do nazwania kleszczami - w tym wypadku było hasło słup.

Bez słupa jętka czy pod, czy nad "płatwią" jest jętką.. Przeważnie płatew w takim układzie

http://budujesz.info//pliki/image/artykuly/konstrukcje-dachowe/duze/budowa-dachu684.jpg nie prawidłowym do końca..

płatew ma tu przekazać siłę z krokwi, na jętkę... i prawidłowo powinno być to tak zrobione ..

http://www.phd.pl/zdjecia/1/124/konstrukcja-dachu-jest-istotna.jpg choć mocowanie jedną śruba..

ale tu widać jak podłużnica zaczepia się w jętki. Kolega Andrzej733 dobrze napisał o elemencie ściskanym

stąd http://receptynadom.pl/wp-content/uploads/2014/06/Jetki_Fot_1-730x812.jpg nieprawidłowe mocowanie jętek..

I płatew :) to ostatnie "zdjęcie" ciekawe jak by tak montować stemple, zamiast zaciosu, dawać z boku na gwoździe/ śruby ..;)

W zasadzie - ani jedno zdjęcie nie jest 100% poprawnie wykonane - tj więźba na nim ;) Najlepsze są "śruby" na drugim ..

które "włażą" w drewno.. co tam "normy" .. gdzie musi być konkretna podkładka., aby właśnie nie nastąpiło zmiażdżenie drewna.

• 4 years później...
U mnie jest coś w stylu pierwszego zdjęcia tylko płatew jest dużo niżej. Jętki natomiast zamocowane są na śrubie i gwoździach. Na tym ostatnim zdjęciu ta krokiew bez koloru jest okrągła czy to tylko złudzenie?

Umiejscowienie jętek lub kleszczy czyli jednego lub drugiego rozwiązania jest uzależnione od rozpiętości, wysokości kąta itp. parametrów dachu.

A ja się zapytam jak kleszcze mogą obejmować zarazem słup i krokwie skoro mają różne grubości. Slup powiedzmy 14cm a krokwia 7. U mnie sa przewidziane kleszcze (z tego co tu opisujecie) o długości ok 5 m i grubości 32 mm. Dach ma rozpiętość 13.5x10m

Kleszcze obejmują środkową część słupa który podpiera płatew, pozostałe dwie części podpierają kleszcze. Jeśli u Ciebie słup ma 14cm a krokiew 7 to kleszcze powinny mieć 3,2 - 3,5 cm Te brakujące 8mm jest niedokładnością wymiarów wszystkich elementów.

np: dach-do-samodzielnego-montazu.jpg

Edytowane przez Mareks77

Jętki to elementy więźby pracujące na ściskanie. Jak jętka jest pojedynczym elementem to powinna być montowana w płaszczyźnie krokwi. Jak składa się z dwóch elementów to mogą one być cieńsze ale muszą mieć przekładki stabilizujące zapobiegające zjawisku wyboczenia. Usytuowanie jętek jest ściśle określone i są one montowane w odległości 1/3 od kalenicy (2/3 od murłaty). Natomiast kleszcze to elementy więźby pracujące na rozciąganie. Zawsze montowane są dwa elementy, mogą być cieńsze. Przekładki zbyteczne. W przypadku gdy akurat słup jest umiejscowiony w płaszczyźnie krokwi to nie podbieramy słupa tylko stosujemy nakładki na krokwiach. Słup jest połączony z płatwią na czop i gniazdo. Pozdrawiam.

Kleszcze obejmują środkową część słupa który podpiera płatew, pozostałe dwie części podpierają kleszcze. Jeśli u Ciebie słup ma 14cm a krokiew 7 to kleszcze powinny mieć 3,2 - 3,5 cm Te brakujące 8mm jest niedokładnością wymiarów wszystkich elementów.

np: [ATTACH=CONFIG]460761[/ATTACH]

Nie bardzo rozumiem, u mnie dach kopertowy. Żeby zamocować kleszcze to trzeba zrobić podcięcia w słupie na głębokość równą grubości kleszczy?

Czy to będzie grubość słupa minus grubość krokwi i dzielone na dwie pary kleszczy? 14-7=7cm, 7cm/2=3.5 cm czyli taka Grubość powinny mieć kleszcze? A jesli będą mieć 4 cm to te 0,5cm będą wystawać z bocznej płaszczyzny słupa?

Edytowane przez dedert

Nie bardzo rozumiem, u mnie dach kopertowy. Żeby zamocować kleszcze to trzeba zrobić podcięcia w słupie na głębokość równą grubości kleszczy?

Czy to będzie grubość słupa minus grubość krokwi i dzielone na dwie pary kleszczy? 14-7=7cm, 7cm/2=3.5 cm czyli taka Grubość powinny mieć kleszcze? A jesli będą mieć 4 cm to te 0,5cm będą wystawać z bocznej płaszczyzny słupa?

Grubość poszczególnych elementów więźby lub w ogóle jej rodzaj jest liczona, ustalana przez projektanta na podstawie długości, szerokości, rozstawu, kąta nachylenia jego połaci oraz rodzaju pokrycia i innych danych.

W związku z powyższym nie ma takiego pytania jak :

A jesli będą mieć 4 cm to te 0,5cm będą wystawać z bocznej płaszczyzny słupa?

Mogą wystawać. To nie są klocki LEGO, chociaż czasem tak wyglądają.

Można by rzec że za czasów prawdziwych cieśli wyglądało to tak

więźba-płatwiowo-kleszczowa_2.jpg

Żeby zamocować kleszcze to trzeba zrobić podcięcia w słupie na głębokość równą grubości kleszczy?

Żeby zrobić podcięcie zamek to trzeba mieć z czego. Ważna jest wytrzymałość słupa, kleszczy, rokwi itp. W związku z czym czasem nie podetniesz bo osłabisz element i tym samym całość.

Słup ma za zadanie podpierać płatew a nie kleszcze.

u mnie dach kopertowy.

Więc możliwe że więźba na środku poddasza ma czworokąt z 4 słupami

dach-kopertowy_sztywne-poszycie_Fot_4-730x491.jpg

Edytowane przez Mareks77