axl2 17.10.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Witam, Wiąże się z zamiarem podłączenia zewnętrznego oświetlenia na 230V. Ogólnie będę miał ok 7-8szt lampy typu słupek po 40W. Całość myślę podpiąć przewodem YKY 2,5mm 1kV pod bezpiecznik z garażu 10A i chciałbym aby lampy wybudzały dwa czujniki ruchu (na początku chodnika i na końcu) oraz żebym mógł w razie potrzeby włączyć oświetlenie na stałem żeby świeciło do momentu aż go znowu nie przełączę na PIR. Zrobiłem mały schemat jednak z racji że nie jestem elektrykiem mam wątpliwości czy to zagra Proszę o pomoc i wszelkie opinie, pomysły. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Rysunek jest poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.10.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Elpapiotr przeczytaj dokładnie o co chodzi i czy tą funkcjonalność tym rozwiązaniem się uzyska, moim zdaniem nie. Do tego żo pozostawiony w powietrzu i co przerywa wyłącznik bo ja jakoś nie mogę się doszukać, nawet jako rysunek a nie schemat nie jest poprawny chyba że piszesz o walorach graficznych;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Dalej twierdzę, że rysunek jest poprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.10.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axl2 18.10.2017 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 "Remiks" to jak twoim zdaniem powinno to być poprawnie podłączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.10.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 "Remiks" to jak twoim zdaniem powinno to być poprawnie podłączone? Troszkę sam się zamotałem;-) Uwaga o żo niepotrzebana. Pewnie chciałeś użyć czujek ruchu i zmierzchu bo po co oświetlenie w dzień, czujki te wymagają pełnego zasilania nie działają jak zwykły wyłącznik (podlinkuj czujke jaką zamierzasz zastosować) tak jak nie wiem co ma sugerować zmiana koloru za wyłącznikiem czy PIR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 18.10.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Troszkę sam się zamotałem;-) Więc po co się uchachałeś dwa posty wyżej? Narysuj profesjonany schemat i rozwijesz wszelkie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.10.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Więc po co się uchachałeś dwa posty wyżej? Narysuj profesjonany schemat i rozwijesz wszelkie wątpliwości. Skoro Ty możesz pisać głupoty to ja mogę się uchachać choć to nie było pod Twoim postem, też możesz narysować profesjonalny schemat i przesłać autorowi. Lepiej bić pianę jednak niż doradzić, chyba że uważasz rysunek za poprawny a jeśli tak to napisz to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 18.10.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 (edytowane) Skoro Ty możesz pisać głupoty.... Wskaż proszę gdzie napisałem głupotę, w tym watku lub wcześniejszych. Edytowane 18 Października 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 18.10.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 (edytowane) Witam Czy do PIRa nie trzeba jeszcze N podłączyć? PozdrawiamMarek Edytowane 18 Października 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Ano trzeba. Chyba że będą na baterię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 18.10.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Ano trzeba. Trzeba albo nie trzeba. Zależy jakie autor zastosuje. Są takie (podobnie jak ściemniacze) pracujące szeregowo z odbiornikami, czyli bez N. Tylko te mają ograniczenie minimalnej mocy i rodzaju odbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Zgadza się. Tylko że autor trzyma w tajemnicy typ/rodzaj czujników, i my możemy sobie spekulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 18.10.2017 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 my możemy sobie spekulować. Na forum Muratora spekulacje nie są niczym nadzwyczajnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axl2 19.10.2017 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Oczywiście brakło mi N do PIR gdzieś uciekło. Czujników jeszcze nie mam ale będą na pewno z czujnikiem zmierzchu, myślę kupić jakieś zwykłe bo po za trwałością nie ma to chyba większego znaczenia (np. taki http://allegro.pl/mikrofalowy-czujnik-ruchu-i-zmierzchu-do-led-180st-i6278064796.html) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts