Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma chudziaka

sagemini

Recommended Posts

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Straszna napinka na izolację poziomą tu jest, ja zrywałem chudziaka po roku od wylania, chudziak był suchy jak i pod nim było sucho.

Jakieś 7 czy 8 lat temu okolice gdzie budujemy były mocno podmokłe. Co dziwne nie był to okres wyjątkowych opadów czy roztopów. Ani wcześniej, ani później tak nie było. Oczywiście działki wtedy zalane omijaliśmy szerokim łukiem szukając działki na dom. Kupiliśmy inną. Ale kto wie, czy nie będzie sezonu jeszcze bardziej mokrego? Warunki wodne nie są dane raz na zawsze. Nie chcę uciekać z wymażonego, wychuchanego domu sprzedając go za bezcen bo wilgoć wyszła na ściany bo zaoszczędziłem 1,5k zł.

Teraz też jest mokro - ale dwa miesiące leje z krótkimi przerwami i woda nie wsiąka. Nie jest to, tak ja te kilka lat temu, podejście wód gruntowych.

Edytowane przez Kaizen

Ja również dmucham na zimne i wole wydać 1200 zł na pape termozgrzewalną i mieć święty spokój, niż wychodzić ze skóry i zastanawiać się czy styro na posadce nie jest gnój od wilgoci.

Wracając do pytania bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, jak połączyć pape termozgrzewalną chudziaka z izolacją poziomą pod pierwsza warstwą bloczków z foli pe/pcv grubości 1 mm ? Zgrzać pape do tej foli ? Ale czy to będzie poprawnie zgodnie ze sztuka i przede wszystkim szczelnie ?

Zgrzejesz papę a folię rozpuścisz lub zwęglisz i będziesz się kruszyła, tak więc izolacja to żadna. Połóż papę na pionowym odcinku a szczelinę między nimi wypełnij jakimś elastycznym mazidłem (może izohan WL WM) bo w tym miejscu ściana będzie pracowała i sztywne połączenie na nic się zda. Ta izolacja z folii nie jest konieczna (w sensie izolacji) i jeśli by jej nie było to przecież byłby ten sam efekt. Co do warunków wodnych to ja też od maja wody nie miałem a teraz się pojawiła i jak to mówią .... lipa.

Byłby ten sam efekt gdybyś folię miał połączoną z papą poprzez zgrzewanie i połączenie sztywne które popęka po jakimś czasie, niż byś tej folii nie miał wcale. Pierwsza warstwa izolacji ma pełnić jakąś funkcję poślizgową czy jakoś tak a ochrona przed wilgocią/wodą jest funkcją dodatkową, jeśli nie ma piwnic to izolowanie wszystkiego co jest pod ziemią nie jest do końca z sensem bo woda ma to do siebie że przełazi przez wszystko, przez szczeliny, pęknięcia i co śmieszne jak już wlezie to wyjść nie chce ;)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
też jestem na etapie izolacji chudziaka. jak tylko przymrozki ustąpią zaczynam, i sam nie wiem, wstępnie było zagruntować chudziaka siplast primer a następnie papa. większość osób mówi aby dać folię. wód gruntowych nie ma. czy ten siplast primer można smarować zimą? jak to dlugo schnie i wietrzeje? ile należy odczekać aby mozna było zgrzewać papę do podłoża?

• 4 weeks później...

Cześć,

Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego, lada chwila wchodzi hydraulik i elektryk. Moja izolacja pozioma ściany fundamentowej zrobiona jest z folii PVC grubości 1 mm i z takiego materiału mam zamiar wykonać izolację na chudziaku. Przeczytałem kilka wątków dotyczących izolacji poziomej podłogi na gruncie (chudziaka). Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytania:

1. Kiedy wykonać izolację na chudziaku? Przed instalacjami czy po nich?

2. Czy tylko instalacja c.w.u. winna być w warstwie ocieplenia? Docelowo planuję 20 cm styro. Czyli kładę 10, "robię" c.w.u., i następnie drugie 10?

Jak upierasz się przy folii, to jak najpóźniej (tuż przed rozkładaniem styropianu). A i tak spore szanse masz na uszkodzenie.

Co do rur, to ja dałbym 10cm + na grubość rur + uzupełnienie w tym miejscu, gdzie idą rury. Bruzdowanie na rury w 10cm jest pracochłonne i niewygodne. CWU z cyrkulacją jak najbardziej. Ja puściłem też rury od klimy (jakbym robił PC też instalację dałbym w środku izolacji).

Edytowane przez Kaizen

Takie tam na gruncie:)

Film instruktażowy na temat wykonania termomodernizacji podłogi zawiera błędy, począwszy od zastosowania foli jako izolacji poziomej na chudziaku (co jest nieporozumieniem) a skończywszy na sposobie układania na zakładkę /mijankę, prowadzący mówi o tym , układający płyty pracownik układa płytę na płytę bez zakładki mijanki( widać w 1.10 filmu) .

Pozdrawiam Tomraider.

też jestem na etapie izolacji chudziaka. jak tylko przymrozki ustąpią zaczynam, i sam nie wiem, wstępnie było zagruntować chudziaka siplast primer a następnie papa. większość osób mówi aby dać folię. wód gruntowych nie ma. czy ten siplast primer można smarować zimą? jak to dlugo schnie i wietrzeje? ile należy odczekać aby mozna było zgrzewać papę do podłoża?

Papę zgrzewa się do papy , nie zgrzewa się do podłoża, niczym nie gruntuj podłoża, szkoda pracy i kasy i tak nic nie da ,wystarczającą i najlepszą izolacją jest papa termozgrzewalna zgrzana palnikiem. wszelkie połączenia z rurami kanalizy itp robisz bitumem z resztek papy. W jakimś blaszanym naczyniu czy wiaderku stapiasz palnikiem resztki czy kawałki papy, patykiem wyjmujesz włókno zbrojące papę , i masz lepik na gorąco (do nanoszenia np .pędzlem) idealny do uszczelnienia tego co trudno zgrzać palnikiem czyli rury kable , dolny profil drzwi tarasowych itp. Nie stosuj lepików rozpuszczalnikowych bo będą śmierdzieć i gasić (rozpuszczać) styropian.

Tomraider.

Edytowane przez tomraider

Witam

Proszę o pomoc radę w przyjęciu optymalnego rozwiązaniu problemu izolacji.

Dołączam zdjęcia stanu obecnego.

Izolację na chudziaku chcę położyć z papy do jakiej wysokości należy ją wykleić na ścianę?

Właściwa podłoga ma być 30cm powyżej poziomu chudziaka (20cm eps100, 7-8 wylewka, 2cm okładzina kafle/panel. Czyli podłoga w domu będzie się zaczynać ok 4cm nad górną krawędzią porothermu.

Czy wgrzanie papy na ścianę na wysokość 30cm wystarczy czy lepiej wyżej/niżej? Czy może lepiej zrobić to jakoś inaczej?

2 pytanie z czego wykonać izolację na zewnątrz, dom planują podsypać do ok połowy wysokości 1 warstwy. Większość okien mam do poziomu podłogi i chcę uniknąć nadmiernych stopni.

Ścianę fundamentową mam ocieploną XPS obawiam się, że może zostać uszkodzony podczas zgrzewania papy z izolacją poziomą. Czy można zastosować jakieś 2 składnikowe masy hydro izolacyjne lub papę samoprzylepną i do jakiej wysokości aby uniknąć zawilgocenia ścian.

Na zdjęciu może nie do końca to widać ale papa z izolacji poziomej wystaje ok 1-2 cm na zewnątrz budynku.

20171215_145011.jpg

Edytowane przez czorekopole

Izolację na chudziaku chcę położyć z papy do jakiej wysokości należy ją wykleić na ścianę?

Nie wywijasz na ścianę, tylko zgrzewasz z papą izolaującą ściany nośne od ścian fundamentowych i ścianki działowe od chudziaka. Wychodzi jedna, szczelna płaszczyzna.

2 pytanie z czego wykonać izolację na zewnątrz, dom planują podsypać do ok połowy wysokości 1 warstwy.

Znaczy chcesz przysypać EPSa którym zaizolujesz elewację? To bardzo zły pomysł.

Ścianę fundamentową mam ocieploną XPS obawiam się, że może zostać uszkodzony podczas zgrzewania papy z izolacją poziomą.

Nie rozumiem. Przecież miejsce zgrzewania od XPSa oddziela mur albo poszerzenie okna.

Widzę, że nie dodało się drugie zdjęcie mam chyba jakiś problem z ich dodawaniem muszę poćwiczyć.

Tak wygląda to z zewnątrz 20180116_134550.jpg

20180129_120509.jpg

Tak chce przysypać aby nie robić 2 schodków, mogę tam dać też XPS zamiast EPS.

Dlatego chciałem zaizolować mur z zewnątrz aby nie podciągał wilgoci.

Okna mają być montowane na poszerzeniach, część okien robi jednocześnie za drzwi balkonowe aby można było wyjść bezpośrednio na ogródek czy taras

Jeśli to złe rozwiązanie to jak to zrobić aby było dobrze.