wronkis 17.10.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Dzień dobry! Im więcej szukam i czytam na ten temat, tym mniej wiem Specjalnie zarejestrowałem się na forum w nadziei, że wypowiedzą się znawcy tematu, za co z góry jestem wdzięczny Z trzech stron mieszkania nieocieplone ściany zewnętrzne, na górze strych kompletnie nieocieplony. O ile na ściany nie mam większego wpływu to przynajmniej nie chciałbym wypuszczać ciepła na strych i trochę zaoszczędzić na ogrzewaniu. Strych jest użytkowy, suszarnia i graciarnia dla wszystkich mieszkańców. Połowa strychu jest nad moim mieszkaniem, druga połowa nad sąsiadem. Chciałbym położyć styropian podłogowy na połowie strychu nad moim mieszkaniem i przykryć go gumolitem. 1. Czy mogę położyć go bezpośrednio na nieidealnie równą wylewkę? Jaką grubość powinienem zastosować? 2. Czy wystarczy jedna warstwa czy zrobić dwie na zakładkę? 3. Gumolit jest dość lekki, czy styropian trzeba koniecznie dociążyć? 4. Wiem, że muszę użyć styropianu podłogowego bo jest twardy. Czy potrzebny jest jakiś konkretny rodzaj? Wiem, żeby zwracać uwagę na współczynnik przepuszczalności ciepła i twardość. Coś jeszcze? 5. Czy mogę położyć styropian jedynie nad niektórymi pokojami, w których zależy mi na cieple najbardziej? Czy nie ma to sensu? 6. Czy potrzebuję jakichś innych izolacji, np. folii pod styropianem? 7. Czy mogę po prostu położyć warstwy styropianu czy muszę go koniecznie kleić do podłogi? 8. Najważniejsze. Czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens i sprawi, że nie będę niepotrzebnie grzał na strychu? Czy w moim poście brakuje jeszcze jakichś informacji? Jak co roku zapowiadają długa i mroźną zimę Będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedzi i opinie dot. pomysłu. Dzięki Wam może wyrobię się jeszcze przed mrozami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Strych jest użytkowy, suszarnia i graciarnia dla wszystkich mieszkańców. Połowa strychu jest nad moim mieszkaniem, druga połowa nad sąsiadem. A czyj jest strych? Jeżeli jest częścią wspólną, to sam nic nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wronkis 17.10.2017 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 Z tym nie ma problemu inni lokatorzy się zgadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts