Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z dystrybucją gorącego powietrza problem z wydostającym się dymem

Kuba.Gan

Recommended Posts

Dobry wieczór, od jakiegoś czasu pojawił się problem z wydostającym się dymem i niekiedy czadem z kominka z systemem dgp, czy byłby ktoś w stanie udzielić mi jakiś informacji dlaczego tak się dzieje?

Kilka informacji na temat zamontowanego sprzętu, kominek firmy NordFlame wkład Corno 14Kwh, kominek wyposażony w szyber króciec doprowadzający powietrze z zewnątrz budynku. Kominek jest umieszczony w piwnicy, powietrze do kominka doprowadzone jest bezpośrednio do komory spalania rurą o średnicy 100m, kominek współpracuje z aparatem nawiewnym o wydajności 600m3/h.

Kominek stoi na stelażu,nad nim została wytworzona z arkuszy metalu komora gromadząca ciepłe powietrze,na samej górze "komory" jest króciec o średnicy 150mm do którego jest podłączona pompa która wyciąga powietrze z komory a to dalej rozprowadzane jest po pomieszczeniach. Problem pojawił się odkąd w piwnicy zostały zamontowane w każdym pomieszczeniu drzwi, gdy zamyka się drzwi w pomieszczeniu w którym znajduje się kominek i okna są zamknięte podczas spalania po około minucie zaczyna wydostawać się dym...Dym wydostaje się tylko podczas pracy aparatu nawiewnego,gdy się go na chwilę wyłączy problem ustaje. Z mojej małej wiedzy wiem ze dochodzi do cofania się ciągu z powodu podciśnienia ? Jesli pisze głupoty to serdecznie przepraszam.Na chłopski rozum aparat nawiewny wyciąga całe powietrze z pomieszczenia i dlatego cofa się ciąg ? A więc reasumując moją historię jeśli drzwi lub któreś okno jest uchylone wszystko jest okej,gdy zamknie się pomieszczenie i okna problem zaczyna sie pojawiać.

Czy jest któś w stanie powiedzieć co jest nie tak? Z góry dziękuję i przepraszam za zawracanie głowy, życzę miłego wieczoru.

https://drive.google.com/drive/folders/0B5eYlWbkRc-tX09XUW0yWTRsRWs?usp=sharing

zdjęcia kominka,rozebranego

Edytowane przez Kuba.Gan

Troszkę zasugerowałem się opisem autora "kominek wyposażony w szyber króciec doprowadzający powietrze z zewnątrz budynku. Kominek jest umieszczony w piwnicy, powietrze do kominka doprowadzone jest bezpośrednio do komory spalania rurą o średnicy 100m," Wygląda na to że to jakaś lipa. Kolejną lipą jest wentylowanie pomieszczenia i pobieranie tego zimnego do obudowy by je podgrzać, sprawność jeszcze spadnie.

By sie nie pomieszało, pomińmy dywagacje na temat wydajności i doprowadzenia powietrza do spalania, choć to ważny aspekt i trochę zależny...

By DGP działało, trzeba zbilansować powietrze wyciągane z pomieszczenia kominkowego, z powietrzem dostarczanym do niego. Najprościej podcinając wszystkie drzwi do pomieszczeń uczestniczących w procesie. Do piwnicy co najmniej 2 cm.