byq84 19.10.2017 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Pompę do dziury to włożyłem sam i wypompowałem wszystko. Chodzi o to że trzebaby pompować cały czas powiedzmy przez 2 tygodnie i w tym czasie prowadzić prace budowlane plus może zamówić te igłofiltry. A nikt mi nie daje gwarancji że to się uda i zrobimy fundament prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Uda się, ale to już robią się "koszty" sam musisz podjąć decyzję .. odpowiedni beton- tj taki który uzyska wytrzymałość wczesną na odpowiednim poziomie. Igłofitrowanie, później beton podkładowy (chudy) aby dna wykopów, po zrobieniu ich na zero.. nie degradowały się od napływającej wody np.. przygotowane zbrojenie ław.. i zalać odpowiednią mieszanką co najmniej C25/30 - wtedy jest pewność, że na drugi dzień.. beton może już się kąpać w wodzie.. nawet mu na dobre wyjdzie na to izolacja z papy odpowiednie zakłady.. a później, nie bloczki, nie jakieś "pustaczki" tylko betonowy fundament i obustronna izolacja przeciw wodna na koniec, porządnie wypuścić min 15cm papę poza obrys ścian i połączyć później z izolacją pod posadzką.. Wtedy jest pewność, że fundament wody nie będzie "pił" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemos 22.10.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum. Ja jako wykonawca, gdy nie mam pewności co do warunków zawsze robię najpierw wykop kontrolny, jeśli pojawia się woda do budowę zaczynam od drenażu terenu w odległości około 2 m od budynku wykonuję drenaż poniżej poziomu posadowienia ław, wykonanie takiego drenażu nie jest proste jeśli woda jest tak płytko ale sprawdziło się to już na kilkunastu budowach. tyle że pozostaje pompowanie wody przez cały okres prac ziemnych. Igłofiltry do ostateczność i do tego nie nadają sie do każdego rodzaju gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum. Ja jako wykonawca, gdy nie mam pewności co do warunków zawsze robię najpierw wykop kontrolny, jeśli pojawia się woda do budowę zaczynam od drenażu terenu w odległości około 2 m od budynku wykonuję drenaż poniżej poziomu posadowienia ław, wykonanie takiego drenażu nie jest proste jeśli woda jest tak płytko ale sprawdziło się to już na kilkunastu budowach. tyle że pozostaje pompowanie wody przez cały okres prac ziemnych. Igłofiltry do ostateczność i do tego nie nadają sie do każdego rodzaju gruntu. Drenaż poniżej poziomu ław jest błędem. Odprowadzanie wody poniżej poziomu posadowienia powoduje powolne wypłukiwanie podbudowy ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemos 23.10.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Prawidłowo wykonany drenaż do tego 2 m od ławy niczego nie wypłukuje. Spadek max na rurze 0,5% gruba obsypka po 30 cm po bokach i nad rurą spód rury położony na gruncie rodzimym, można zastosować również rury częściowo dziurkowane, nie dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 24.10.2017 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Prawidłowo wykonany drenaż do tego 2 m od ławy niczego nie wypłukuje. [...] można zastosować również rury częściowo dziurkowane, nie dookoła. O proszę jakie mądrości tutaj czytamy - korzystać forumowicze, korzystać, wasza wiedza się przestarzała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.10.2017 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Prawidłowo wykonany drenaż do tego 2 m od ławy niczego nie wypłukuje. Spadek max na rurze 0,5% gruba obsypka po 30 cm po bokach i nad rurą spód rury położony na gruncie rodzimym, można zastosować również rury częściowo dziurkowane, nie dookoła. Podaj jakieś wiarygodne źródło w literaturze fachowej które tak zaleca wykonać drenaż. Chętnie poszerzę swoja wiedzę o nowe rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.04.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Skrzynka drewniana duża zbita z desek wkopana w dwóch narożnikach i do niej pompa zatapialna, pompowanie codziennie z rana. Jakie polecacie tanie i łatwo dostępne pompy do tego celu? Czy w sklepie typu OBI lub Leroy Merlin coś znajdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 13.04.2019 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Podczepie się pod temat. Ławy wyylane wcześniej natomiast wczoraj ekipa wylewala ściany fundamentowe. Pogoda była do niczego. W szalunkach było z 10cm wody. Beton woda wyprze ale była ona żółta bo się ziemia obsypywala. Łopatami grubsze wywalili ale napewno sporo drobnego zostało. Łapnie to? Nic się z tym nie będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts