Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań o ogrzewanie podłogowe

a g

Recommended Posts

Po pierwsze to wreszcie zdecyduj się czy w instalacji masz zawór 4 drogowy czy 3 drogowy.

Pierwszy z nich stosuje się głównie do kotłów na paliwo stałe, natomiast jeśli uważasz za taki zawór który jest na Twoich fotkach z mieszacza to jest to zawór 3 drogowy mieszający a jego konstrukcja z 4 przyłączeniami jest po prostu przystosowana do określonego zestawu.

Pierwsze co musisz w tym przypadku zrobić to podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej tak aby automatyka kotła zaczęła działać w oparciu o pogodówkę.

Po drugie to zidentyfikuj swój zawór i ustaw go tak aby temperatura wyjściowa na zasilaniu wynosiła 45 - 50*C.

Jest to górna granica zasilania podłogówki a ów zawór nie będzie uczestniczył w regulacji a stanowi tylko zabezpieczenie przed nadmierną temperaturą czynnika grzewczego.

Po tzrecie to musisz dobrać lub wyregulować krzywą grzewczą na swoim kotle do charakterystyki swojego domu tak aby ustawiając 20 - 22*C w domu nigdy czyli ani w mrozy lub dni cieplejsze nie następowało przekroczenie tej temperatury.

Oczywiście taka regulacja bez regulatora pokojowego ma swoją bezwładność dlatego małe wahania temperatury rzędu +-0,5 - 1*C są czymś naturalnym

Wg instrukcji jest to zawór 4 drogowy.

Czujnik jest podłaczony i działa, pokazuje poprawnie temperaturę na zewnątrz (porównane ze zwykłym termometrem zewnętrznym). Ustala temperaturę zasilania wg temp. zew. Np. Teraz na zew. jest 15.5C i ustawia zasilanie na około 25C przy krzywej 0.

Dlaczego mam wymusić 50C na podłogowe i sztucznie ją dławić na zaworze? Juz mam w domu 24C przy krzywej 0, przeplywach 0.5L i zaworze 4D na 1. Jak podniose krzywą żeby grzało mi do 50C to się ugotujemy.

Gdzie mam niby tą zadaną 21-22C ustawić? Nie mam takiej opcji.

No i dalej pozostaje główne pytanie czy to normalne, że kocioł często i krótko grzeje? Teraz jak zmieniłem na zaworze na 1 to włącza się o wiele rzadziej ale mimo, że termometr na podłogówce pokazuje 30C na rozdzielaczu a na zewnątrz jest dość ciepło i w domu 24C to i tak się czasem włączy pogrzeje kilkanaście/dziesiąt sekund i się wyłącza. Choć te 24C może wynikać po prostu z tego, że dom jest jeszcze nagrzany od czasu zanim podłączyłem czujnik pogodowy.

EDIT: Wrzucam zdjęcie (trochę przerobione) instrukcji tej grupy pompowo-mieszającej Valvex PROFF, na której schemat pokazuje kocioł gazowy więc o ile instalator mógł przez swoją niewiedzę lub jakośtobędziostwo wstawić zły zawór to już producent gotowych zestów wątpie, po co miałby to robić mógł mógł po prostu dać zawór 3 drogowy.

Przy okazji ten schemat odzwierciedla moją instalacje (nie mam tego regulatora pokojowego (?) do którego podłączona jest pompa i kocioł, tak samo pompy nie są u mnie podłączone do kotła - kocioł nie ma możliwości sterowania pompami), na piętrze jest to samo (oczywiście bez kotła ;)) i jest 8 obiegów zamiast 6.

schemat-podlaczenia-valvex.jpg

Edytowane przez a g

Przeczytaj dokładnie to co napisałem.

Nie masz wymuszać 50*C na podłogówkę tylko ustawić taką temperaturę na wyjściu mieszacza.

To oznacza że masz ściągnąć sobie z netu instrukcję swojego rozdzielacza i zaworu w którym jest zapewne podziałka 1. 2. 3. 4.......10 .

Jeśli ów zawór jest termostatyczny to masz ustawić taki stopień zmieszania aby na wyjściu była temperatura 50*C

To kocioł zasila układ grzewczy w związku z czym jeśli jest na jego zasilaniu ( wyjściu) 25*C to nie ma cudów i na podłogówce będzie tylko 25*C a nie 50*C.

Chodzi o to aby zawór stanowił zabezpieczenie dla obwodu podłogówki i nie pozwalał na zasilanie wyższe niż 50*C.

Taka temperatura jest bezpieczna i wystarczająca nawet w czasie najwyższych mrozów.

Druga sprawa to temperatura w pomieszczeniu.

Według instrukcji obsługi Twojego kotła na stronie 6 punkt 1.1 jest jasno napisane że fabryczna temperatura pomieszczenia to 20*C i gdy podłączony jest czujnik zewnętrzny ustalamy ją klawiszami + i -.

Po trzecie to musisz zmieniać i dobierać sobie swoją krzywą grzewczą tak aby w pomieszczeniu była cały czas temperatura ustalona na kotle podczas gdy na zewnątrz panuje ( -10*C) a takze (0*C) lub (+5*C).

Czujnik temperatury zewnętrznej ma według dobranej przez \Ciebie krzywej grzewczej tak dobierać temperaturę na zasilaniu aby temperatura w pomieszczeniach była stała.

Mam na myśli tu główne pomieszczenie z podłogówką.

Lekkie rozbieżności temperaturowe pomiędzy pomieszczeniami musisz skorygować poprzez regulację przepływu na rotametrach poszczególnych pętli odpowiedzialnych za pomieszczenia w których są owe pętle.

Odnośnie częstego załączania to niestety przy wysokiej temperaturze zewnętrznej ( jak określasz jest dość ciepło) kotły które podesłałeś instrukcje mają minimalną moc grzewczą na poziomie 4 kW więc jeśli zadbałeś o dobrą izolację ścian zewnętrznych, okien oraz dachu to poprostu te 4kW jest za dużą mocą aby utrzymać w domu stałą temperaturę na poziomie np 23*C w związku z czym kocioł się wyłącza.

Dzieje się tak także z powodu braku czujnika temperatury wewnętrznej i regulatora gdyż automatyka kotła opiera swoją regulację nie o temperatury będące rzeczywiście w pomieszczeniach ale o różnicę temperatur na zasilaniu i powrocie.

Jeśli więc pomieszczenia są ciepłe i nie odbierają energii wtłoczonej w instalację to temperatura powrotu osiąga szybko osiąga poziom zbliżony do temperatury będącej na zasilaniu.

W instalacjach z podłogówką mają na taki tryb pracy wpływ także przepływy na pętlach oraz konstrukcja samej instalacji, np. czy w instalacji jest sprzęgło hydrauliczne itp.

Bardzo dziękuję za konkretne informacje.

Przetestuje twoje sugestie.

Odnośnie do czujnika zew. to + i - nie zmieniają tej domyślnej temperatury. Te przyciski ustawiają krzywą, teraz mam ustawioną 00 czy to oznacza, że kocioł będzie starał się nagrzać wew. do 20C? W żadnym (jest ich niewiele) menu nie mam opcji ustawienia preferowanej temp. wew. Czy w kotłach gazowych da się ustawić "zezwolenie" na różnicę miedzy zasilaniem a powrotem? Wydaje mi się, że coś takiego mi mówili w pomocy technicznej producenta bo teraz wystarczy, że różnica jest 0.5C i kocioł już nagrzewa. Tylko powiedział, że trzeba mieć regulator pokojowy bo menu samego kotła nie ma takiej możliwości.

Załóżmy, że podłącze regulator pokojowy to czy wtedy kocioł będzie się wyłączał i nie będzie "podgrzewał" tylko dlatego, że powrót jest niższy niż zasilanie? Tylko będzie czekał, aż temperatura w pomieszczeniu zbliży się do np. 21C ?

Na jakiej zasadzie czujnik zew. będzie współpracował z regulatorem? Regulaćtor będzie korzystał z informacji o temperaturze czy to czujnik zewnętrzny będzie sterował kotłem a regulator będzie tylko "hamulcem", żeby wyłączyć kocioł gdy zrobi się za ciepło?

Pozdrawiam

Ustalmy jedno. Według instrukcji obsługi kotła ze strony w linku który sam podałeś wyczytałem że w/wym. klawisze zmieniają temperaturę zadaną.

Według mnie i mojego doświadczenia z wieloma kotłami zmiana tego parametru musi być dostępna a nie ukryta wewnątrz któregoś z kolejnych podmenu kotła, jeśli więc u Ciebie klawisze zmieniają krzywą grzewczą to prawdopodobnie obecnie znajdujesz się w jakimś menu w którym akurat jest dostępny ten parametr.

Druga sprawa to wyjaśnienie ogólnych zasad pracy kotła i regulacji temperatury.

Zakładając że fabrycznie mamy na kotle ustawioną temperaturę 20*C i mamy instalację bez regulatora pokojowego który posiada w sobie czujnik temperatury.

Otóż, przy takim układzie kocioł powinien dążyć do ogrzewania pomieszczeń do temperatury 20*C, ale ze względu na to że nie ma danych o aktualnej temperaturze pomieszczeń polega on tylko i wyłącznie na krzywej grzewczej i czujniku temperatury zewnętrznej.

Dlatego też na zasilaniu czyli jego wyjściu kotła temperatura wody jest uzależniona od aktualnej temperatury zewnętrznej i jest wyższa im niższa jest na zewnątrz i na odwrót.

Ogólnie to jeśli krzywa grzewcza kotła jest idealnie dobrana do charakterystyki termoizolacyjnej domu to owe 20*C w pomieszczeniach będzie utrzymywane cały czas bez względu czy mamy jesień, wiosnę i +5*C na zewnątrz czy też zimę i (-20*C).

Jeśli krzywa grzewcza jest dobrana źle to mamy wtedy efekt w postaci przegrzewania lub też niedogrzewania pomieszczeń.

Oczywiście nie należy tu patrzeć na wszystkie pomieszczenia w domu ale na jedno konkretne. Inne pomieszczenia ze względu na swoje położenie( np. na poddaszu w którym jest więcej niż jedna lub dwie przegrody zewnętrzne) koryguje się za pomocą rotametrów czyli regulowanych przepływomierzy na pętlach podłogówki.

Odnośnie do samego regulatora pokojowego i jego zastosowania to kocioł powinien załączać się wtedy gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej.

Są tu jednak wyjątkowe sytuacje związane z rodzajem ogrzewania które mogą powodować wcześniejsze załączania kotła.

Mam tu na myśli charakterystyczny parametr ogrzewania podłogowego którym jest czas reakcji.

W związku z niskotemperaturowym charakterem tego ogrzewania, jakością izolacji pod posadzką oraz rodzajem okładziny zewnętrznej podłogi osiągnięcie przez podłogę temperatury w której oddaje ona ciepło do otoczenia i tym samym nagrzewa to pomieszczenie czas reakcji jest dość długi i liczony raczej w dziesiątkach minut.

Dlatego więc jeśli mamy w pomieszczeniu 20*C tyle ile nastawiliśmy to czasem ze względu na dość szybki spadek temperatury zewnętrznej np z +5*C w dzień do (-2*C) wieczorem regulator załączy kocioł tak aby przeciwdziałać spadkowi temperatury w pomieszczeniu który nastąpi za 30 minut lub nawet za godzinę.

Sama logika regulatora pokojowego o ile nie jest to jedynie termostat powoduje że podczas pierwszej doby po uruchomieniu wykonuje on testy i swego rodzaju autoadaptację do obiektu który reguluje.

Jeśli więc regulator wie że po załączeniu ogrzewania podwyższenie temperatury w pomieszczeniu w którym będzie on umieszczony nastąpi za 1 godzinę to dlatego załązcając ogrzewanie z pewnym wyprzedzeniem będzie przeciwdziałał on sytuacjom w którym ze względu na wieczorne lub nocne przymrozki temperatura w domu spadnie z ustalonych 20*C aż do np 18*C

Sama regulacja temperatury w kotle bez regulatora jest oparta tylko i wyłącznie na pomiarach temperatury na zasilaniu i powrocie. W takim przypadku automatyka kotła załączając np. samą pompę w kotle w czasie jego postoju pomiędzy kolejnym załączeniem może przemieszać wodę w instalacji tak aby uzyskać dane na temat temperatury wody w samym grzejniku.

Jeśli więc w domu temperatura jest niższa niż ustalona to i temperatura samej wody w grzejniku oddając ciepło do pomieszczenia schłodzi się poniżej określonego poziomu, dlatego też po załączeniu samej pompy kocioł będzie wiedział czy temperatura w pomieszczeniu uległa zmianie lub też jeszcze nie..

Po drugie to kocioł ma za zadanie utrzymanie stałej temperatury w instalacji dlatego też regulując temperaturę wody mając dane na temat różnicy występującej na zasilaniu i powrocie przegrzewa ją o parę stopni tak aby to średnia temperatura pomiędzy tymi dwoma ( zasilaniem i powrotem) była równa temperaturze zadanej.

W takim trybie kocioł reguluje temperaturę w domu tylko i wyłącznie poprzez załączanie się i wyłączanie a czas pracy i przerwy jest uzależniony od izolacji domu, temperatury zasilania rozwiązań instalacji i innych czynników.

Inną regulacją jest współpraca z czujnikiem zewnętrznym czyli tzw. pogodówka.

Jak już sama nazwa wskazuje to w takim trybie temperatura na zasilaniu jest uzależniona od temperatury zewnętrznej dlatego temperatura na zasilaniu jest wyższa kiedy na zewnątrz są mrozy a niższa kiedy na zewnątrz jest w miarę ciepło.

Taki tryb regulacji jest dużo bardziej dokładny i dostosowany do ogrzewania podłogowego które ma dość długi czas reakcji.

Sama temperatura w domu jest jednak uzależniona od krzywej grzewczej.

Trzeci typ regulacji jest zastosowanie do regulacji pogodowej regulatora który umieszczony w pomieszczeniu referencyjnym czyli np. w salonie będzie informował kocioł o aktualnej temperaturze w pokoju.

To pozwala w pewnym sensie uniezależnić się od krzywej grzewczej i daje większe ustabilizowanie temperatury w pomieszczeniu, jednakże sam właściwy dobór krzywej jest także pożądany ponieważ pozwala na większe oszczędności w zużyciu gazu w sytuacjach w której to za niska KG powoduje wydłużony czas pracy kotła lub za wysoka KG powoduje przegrzewanie pomieszczenia.

Odpowiadając więc na drugie pytanie to regulator będzie sterował kotłem a czujnik zewnętrzny będzie sterował temperaturą na zasilaniu.

Sam algorytm sterowania kotłem jednak będzie uzależniony od temperatury na zewnątrz.

Takie połączenie obu pozwala na uzyskanie oszczędności także z kondensacji, ponieważ przy temperaturze na zewnątrz np +10*C nie opłaca się utrzymywać na zasilaniu temperatury 45*C skoro wystarczająca do ogrzewania pomieszczeń jest 30*C. Oczywiście można w tym przypadku powiedzieć ze te 45*C na zasilaniu spowoduje krótszą pracę kotła ale ze względu na ogrzewanie podłogowe taka temperatura zasilania i sposób oddawania ciepła będzie mógł powodować lekkie przeregulowania w których temperatura w pomieszczeniu nie będzie już stała +20*C a będzie wahała się w granicach 19 - 21*C.

Pierwsze co musisz zrobić to ściągnięcie właściwej instrukcji obsługi a takze instrukcji instalacji oraz ich dokładne przestudiowanie.

Tylko taka dawka wiedzy pozwoli Ci na dalszą dyskusję i zrozumienie zasady działania oraz instrukcji i porad które uzyskasz na tym forum

Edytowane przez Mareks77