Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

salon i ogólna pomoc

AdeKar

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Przeglądam forum od jakiegoś czasu w poszukiwaniu podobnego problemu do mojego, jednakże nie znalazłam takiego, który odzwierciedlałby mój. Jestem w trakcie budowy domu, obecnie mamy postawione mury, bez ścianek działowych. I tu pojawił się problem, bo okazało się, że nie wszystko wygląda tak ładnie jak na projekcie. Mam problem z rozmieszczeniem mebli w salonie. Salon ma 29,1m2, jego wymiary to 6,29x4,63. Chciałabym, żeby w salonie zmieścił się narożnik 250x250, ława, szafka na tv. Oprócz tego miałby być stół, w marzeniach na osiem osób i z możliwością rozłożenia go na większe imprezy. Niestety jakkolwiek nie próbuję rozstawić mebli to bardzo kiepsko to widzę. Owszem wszystko to, co chciałabym zmieścić wejdzie, natomiast wtedy wszystko jest zagracone i nie ma swobody.

Obecnie jest w planach zrobienie zamkniętej kuchni z wejściem od korytarza, a nie salonu. Wiąże się z tym zmniejszenie i tak małej skrytki. Wtedy zyskuje ścianę w salonie. Jeśli chodzi o drzwi dwuskrzydłowe to zamiast nich będzie zrobione okno, więc zostaną te jedne trzy skrzydłowe, nad którymi zastanawiamy się czy nie zmniejszyć do dwuskrzydłowych.

Zastanawialiśmy się nad opcją, czy zamiast garażu nie zrobić tam osobnej jadalni wtedy zyskalibyśmy więcej miejsca w salonie, w którym spokojnie można by mieć ustawioną część wypoczynkową. Również w jadalni 18m2 byłoby więcej miejsca, niż wtedy, gdy stół pozostałby w salonie. Co o tym pomyśle myślicie? Jeśli chodzi o kwestie związane z samochodem to będziemy mieć na działce pomieszczenie gospodarcze również z garażem z racji posiadania dwóch samochodów. Dlatego zamiana garażu na jadalnię nie stanowiłaby większego problemu.

Od razu informuję również, że nie wchodzi w grę zlikwidowanie dodatkowego pokoju na dole, który naprawdę jest tam potrzebny.

Co Wy drodzy forumowicze zrobilibyście na naszym miejscu? Doradzicie coś? Przedstawicie swoje wizje rozmieszczenia tych pomieszczeń? Będę wdzięczna za Wasze pomysły.

Pozdrawiam.

rzut.jpg

" Jeśli chodzi o kwestie związane z samochodem to będziemy mieć na działce pomieszczenie gospodarcze również z garażem z racji posiadania dwóch samochodów. Dlatego zamiana garażu na jadalnię nie stanowiłaby większego problemu. "

Zaparkowałaś w garażu z pomieszczeniem gospodarczym ,pada deszcz, w deszczu idziesz z siatami z zakupami do domu, nanosisz błoto.Jaki to komfort?

Kuchnia w jednym rogu budynku, jadalnia w drugim- nie wiem czy takie kursowanie w tę i wewte to wygoda.

No chyba, że coś źle zrozumiałam.

pom gospodarcze 1 to dodatkowy pokój?

Jeśli chcecie likwidować garaż to raczej tam należałoby przenieść pokój gościnny.

I kuchnia w miejscu pokoju gościnnego (spiżarka pod schodami) a w kuchni jadalnia.

Tylko co z kotłownią?

W obecnym kształcie spiżarka mało ustawna, wręcz niefunkcjonalna. Ja bym ją zlikwidowała zupełnie

Edytowane przez Elfir

• 4 weeks później...