Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanalizacja w plycie

arbuz1984

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy planujac kanalizację w płycie można wyjsc pionami i podejściami pod umywalki w ścianie nośnej lub działowej nośna 24cm Ytong, dzialowa 12cm ytong.

Witaj, przez naszą kłotnię nikt nie odpowiedział Tobie w watku o płycie .

A więc tak oficjalnie w zeszytach na temat Ytongu sa dopuszczalne wielkosci bruzd pionowych jak i poziomych, praktyka na budowach jest taka ze nikt sie tym nie przejmuje i poziome bruzdy tna jak im sie podoba.

Ja np mam tak to zaprojektowane aanalogicznie jak pisze Mareks, ze na plycie mam styropian 14 cm i wylewkę wlasnie w celu aby z podejsc pod plyta dojsc do miejsc w ktorych beda podejscia docelowe.

Ja uwazam, ze lepsze sa tylko podejscia pionowe czyli podloga dochodzisz do miejsca w ktorym bedzie podejscie i poprzez tylko bruzde pionowa realizujesz to podejscie ale zdania moga byc podzielone.

A gdzie będziesz dawał wszystkie instalacje wodne, grzewcze i elektryczne. Minimalne ocieplenie jest wymagane chociażby po to aby puścić tam rurki,

Jeśli nadal nie chcesz tego dawać to nic nie stoi na przeszkodzie i albo puść połowę rury fi 110 na powierzchni ściany nośnej tak aby po zredukowaniu do fi 40 cała rurka weszła w ścianę nośną,

Pionowa bruzda nie przeszkadza w obniżaniu nośności ściany i tylko istnieje problem związany z izolacją poziomą pomiędzy ścianą a płytą ale jest on do rozwiązania/.

Wylewka ma 5 - 6 cm więc wszystkie pionowe podejścia musisz umieścić pod ścianami tak aby po zredukowaniu rurka licowała ze ścianą.

Ewentualnie do ciepłej wody możesz dodać ocieplenie pianką.

Odpływy wodne takie jak brodzik i umywalki zredukuj już w płycie przynajmniej do fi 75.

Wszystko dobrze przemyśl pod kątem późniejszego montażu, przy wysokości samej wylewki i brodziku nie będzie już na to miejsca aby zmieścić redukcję i kolanko.

Wszystkie instalacje już będą w płycie

Dlaczego takie podejście? Zgodnie z polskimi przepisami nie wolno umieszczać systemu grzewczego w elemencie konstrukcyjnym , chyba ze ma sie do niego łatwy dostep , poza tym wszelkie instalacje w lemencie konstruklcyjnym jak płyta fundamentowa nie sa wskazane. Co zrobisz jak rura z wody będzie miala wyciek ?

Zgodnie z polskimi przepisami nie wolno umieszczać systemu grzewczego w elemencie konstrukcyjnym , chyba ze ma sie do niego łatwy dostep , poza tym wszelkie instalacje w lemencie konstruklcyjnym jak płyta fundamentowa nie sa wskazane.

Czasy serialu Alternatywy się skończyły i oprócz instalacji gazowej wszystkie inne media tak czy inaczej są ukryte w ścianie lub posadzce.

Jak się mają według Ciebie przytoczone przepisy do płytowego fundamentu grzewczego Legalett lub ciepłego stropu

• 4 weeks później...