Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zawsze się opłaca.

Dla małego domu czy sklepu o powierzchni 20m2 najlepszy będzie mały split.

Większy sklep czy domek 60-100m2 można zacząć ogrzewać lub dogrzewać splitem inwerterowym za 4000 zł (jak ja już dziewiątą zimę) albo kilkoma splitami, multisplitem czy kanałówką. Ciągle koszt instalacji zawiera się w sumie czterocyfrowej.

Pompa ciepła gruntowa jest wg mnie i w mojej strefie klimatycznej nieopłacalna. Powietrzne spełniają swoje zadanie w 95%.

Split p-p nie bardzo pozwala na akumulację ciepła. Więc w porownaniu z podlogówką pociągnie znacznie więcej pradu w droższej strefie. Do tego trzeba serwisować żeby nie stracić gwarancji - właśnie zbieram oferty i monterzy Gree sobie krzyczą 100zł 2x w roku. Wiec jak policzymy np. 1000kWh wyprodukowanych przez kable w wylewce za 330zł zl to pc P-P wyprodukuje to za jakieś 150 zł licząc średnią cenę 45gr/kWh (bo znaczne zużycie w drozszej stremie przez marną akumulację) i sredni COP=3. Niby fajnie. Ale jak doliczymy przeglady, to klima wychodzi 350zł czyli drożej i w instalacji, i w używaniu.
Split p-p nie bardzo pozwala na akumulację ciepła. Więc w porownaniu z podlogówką pociągnie znacznie więcej pradu w droższej strefie.

Ogrzewanie budynku polega na ogrzewaniu budynku ,a nie podłogi . To budynek jest akumulatorem . Masa wylewki to nieiwelki procent masy budynku . Oczywiście w wersji ciężkiej

Ogrzewanie budynku polega na ogrzewaniu budynku ,a nie podłogi . To budynek jest akumulatorem

Jak grzejesz podłogą, to najcieplej musi być w niej. Jak masz rury czy kable na dole wylewki, to najgłębiej masz najcieplej. Czyli masz tam rzędu 25-30*. Im bliżej powierzchni tym mniej, bo powietrze odbiera. A pojemność cieplna to ciepło właściwe * masa. Więc tak, tu jest zgromadzaona duża ilość ciepła. Bo i masa niemała, i temperatura znacznie wyższa od powietrza.

Jak grzejesz pompą P-P to masz w domu zmagazynowane bardzo niewiele, bo temperatura wylewek i murów jest ... niższa, niż powietrza. Czyli jak PC uzyskasz temperaturę powietrza powiedzmy 22* to po jej wyłączeniu nie masz w domu nic, o wyższej temperaturze niż powietrze. A posadzka jest znacznie zimniejsza od powietrza, bo przecież ciepło idzie do góry. Co z tego, że tak czy inaczej pojemność cieplna budynku jest X kWh/K, jak ten K wynosi mniej niż zero więc wszystko chłodzi od razu po wyłączeniu pompy?

Weźmy wylewkę betonową o grubości 8cm i cieplejsza średnio w swojej masie (przy rurze/kablu więcej, przy powierzchni mniej) o 4* od powietrza to dostajemy przy 100m2: 8m3*2200kg/m3*840J/(kg*K)*4K=59136000J=16,43kWh do dyspozycji do ogrzewania PO WYŁĄCZENIU OGRZEWANIA zanim ta wylewka osiągnie temperaturę powietrza w momencie wyłączenia grzania. I to jest realne ciepło, które powoduje, że temperatura powoli spada.

Przy grzaniu PP - wszystko w domu chłodzi. Pewnie najmniej strop, ale co z tego, jak ciepło nie chce iść do dołu (i dlatego strop jest najcieplejszy, bo odebrał najwięcej ciepła od najcieplejszego powietrza).

A jakby porównywać dokładnie ten sam dom w którym można grzać wylewką albo PC PP to utrzymując tę samą temperaturę powietrza grzejąc PC PP masz tylko różnicę w temperaturze wylewki. I różnica w temperaturze wylewki między tymi opcjami jet nie 4*, a tak ze 2-3x więcej. Czyli różnica w ilości ciepła zgromadzonej w domu jest tyle razy większa przy grzaniu wylewką (w powyższym przykładzie nie 16,43kWh, a w okolicach 50kWh)..

Edytowane przez Kaizen
Split p-p nie bardzo pozwala na akumulację ciepła. Więc w porownaniu z podlogówką pociągnie znacznie więcej pradu w droższej strefie. Do tego trzeba serwisować żeby nie stracić gwarancji - właśnie zbieram oferty i monterzy Gree sobie krzyczą 100zł 2x w roku. Wiec jak policzymy np. 1000kWh wyprodukowanych przez kable w wylewce za 330zł zl to pc P-P wyprodukuje to za jakieś 150 zł licząc średnią cenę 45gr/kWh (bo znaczne zużycie w drozszej stremie przez marną akumulację) i sredni COP=3. Niby fajnie. Ale jak doliczymy przeglady, to klima wychodzi 350zł czyli drożej i w instalacji, i w używaniu.

Ależ pozwala. Mam takiego splita i bez problemu akumuluję ciepło w grubych murach. Ilość energii nie ma niemal żadnego związku z akumulacją, a z izolacją. Zamiast serwisować kupujesz porządny sprzęt i wyrzucasz gwarancję do kosza. Tak robię z gwarancjami za samochody i oszczędzam na przeglądach. Przegląd splita ze sprawdzeniem ilości czynnika to u mnie 50-100 zł. Zamówiłem tylko raz i to niepotrzebnie.

Jak grzejesz pompą P-P to masz w domu zmagazynowane bardzo niewiele, bo temperatura wylewek i murów jest ... niższa, niż powietrza. Czyli

Ostatnio sprawdziłem kamerą termowizyjną i wcale nie była niższa. Różnice są pomijalne. Jeśli grzejesz na bieżąco to temperatury się wyrównują. Tylko ściany zewnętrzne będą chłodniejsze.

Najlepiej to widać przez weekend. Wyjeżdżam w piątek i wyłączam ogrzewanie. Wracam w niedzielę wieczorem i jest 17 stopni w zimie, w NIEOCIEPLONYM domu. Spadło 4 stopnie. To całkiem nieźle.

Edytowane przez JanWerbinski
...Przegląd splita ze sprawdzeniem ilości czynnika to u mnie 50-100 zł. Zamówiłem tylko raz i to niepotrzebnie.

Nieśmiało dodam.

W praktyce sprawdzenie ilości czynnika to pomiar jego ciśnienia podczas pracy urządzenia.

Z takiego pomiaru wiadomo jedynie w przybliżeniu, czy ilość czynnika jest wystarczająca do poprawnej pracy, czy niewystarczająca.

Dodatkowo niewprawni fachowcy potrafią cały ładunek czynnika mieszczący się w "belce" manometrycznej i w wężu podłączanym do strony tłocznej puszczać w powietrze, bez ponownego odessania przez sprężarkę klimy. Kilkadziesiąt gram razy ilość przeglądów serwisowych robi się już poważnym ubytkiem. ;)

A wymiennik w jednostce zewnętrznej czyściłeś? Raz na jakiś czas warto - pół roku, dwa lata, zależnie od warunków i eksploatacji (tylko PC czy także klima latem).
  • 3 weeks później...
Jakie mają Państwo doświadczenia z pompami ciepła ? Kiedy to się opłaca ?

Co z dofinansowaniem ?

Witam,

Praktycznie w każdym przypadku warto stosować pompy ciepła, ponieważ jest to rozwiązanie ekologiczne, tanie w eksploatacji oraz całkowicie bezobsługowe. Jest to rozwiązanie zalecane zwłaszcza w przypadku braku podłączenia budynku do sieci gazowej. Koszt ogrzewania budynku jest wtedy na znacznie niższym poziomie niż przy ogrzewaniu gazem LPG, jak i również pelletem i paliwem węglowym.

Wyboru pompy ciepła najlepiej dokonać przed rozpoczęciem budowy, ponieważ istnieje wtedy możliwość zrezygnowania z budowy części kominów oraz wydzielonej kotłowni, co wpłynie na dodatkowe oszczędności.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej: moderowano

W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.
Praktycznie w każdym przypadku warto stosować pompy ciepła, ponieważ jest to rozwiązanie ekologiczne, tanie w eksploatacji oraz całkowicie bezobsługowe.

Warunki gwarancji nie wymagają corocznej obsługi?

Zawsze się opłaca. Dla małego domu czy sklepu o powierzchni 20m2 najlepszy będzie mały split.

Panowie a czym ogrzewać pomieszczenie 30m3. potrzebuje ogrzewać tylko jedno pomieszczenie które mi wystarczy i czym.

Budynak ma 90m2 podłogi i jest piec gazowy z otwartą komorą spalania ale problem jest taki że tylko w tym jednym pomieszczeniu potrzebuje ogrzewanie a jak zostawie w nim otwary kaloryfer a reszte zakręce to i tak są tak samo ciepłe jak ten otwarty.

• 4 weeks później...
Warunki gwarancji nie wymagają corocznej obsługi?

Witam,

Miałem na myśli bezobsługowość przy czynnościach związanych z eksploatacją źródła ciepła. W porównaniu do kotłów węglowych nie jest wymagana żadna praca związana z podkładaniem paliwa, czyszczeniem kotła oraz wynoszeniem popiołu.

Odnośnie warunków gwarancji, jeżeli wybierzemy opcję jej przedłużenia na kolejny rok, jednym z warunków jest wykonywanie corocznych przeglądów technicznych przez jednego z naszych Autoryzowanych Serwisantów.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers