Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Videodomofon z szerokim kątem widzenia

mada27

Recommended Posts

Czy mozecie polecic jakis videodomofon z szerokim katem widzenia? Chodzi mi o to, zeby widziec nie tylko twarz osoby dzwoniacej, ale na lewo i prawo co sie dzieje, np czy podjechal jakis samochod itp. I chcialam jeszcze spytac, czy takie domofony maja poglad rowniez wtedy, gdy nikt nie dzwoni? Ze np wlacze i moge sobie zobaczyc co sie dzieje przed ogrodzeniem? Nie mam widoku z kuchni na wieksza czesc ogrodzenia i furtki i stad ta moja potrzeba:)

Czy mozecie polecic jakis videodomofon z szerokim katem widzenia? Chodzi mi o to, zeby widziec nie tylko twarz osoby dzwoniacej, ale na lewo i prawo co sie dzieje, np czy podjechal jakis samochod itp. I chcialam jeszcze spytac, czy takie domofony maja poglad rowniez wtedy, gdy nikt nie dzwoni? Ze np wlacze i moge sobie zobaczyc co sie dzieje przed ogrodzeniem? Nie mam widoku z kuchni na wieksza czesc ogrodzenia i furtki i stad ta moja potrzeba:)

Videodomofony z kamerami hemisferycznymi (180 stopni) produkuje niemiecka firma MOBOTIX. Bardzo fajne urządzenia, ale cena już nie fajna.

Zestaw kosztuje około 10 tyś. zł :o

Proponuję rozważyć zwykły wideodomofon z wejściem na dodatkową kamerę skierowaną na teren przed bramą (lub kilka kamer).

Zdecydowanie tańsza opcja i bardziej funkcjonalna.

Zobacz tu: www.kenwei.pl

Mam widowdomofon który zrobiłem sobie sam. I mam 2 kamery. Moim zdaniem kamera w samym urządzeniu nigdy nie będzie dobra. Mimo ze moge z niej korzystac to widac tylko osobę i kawałek ulicy. A najlepiej się sprawdza kamera która jest jakieś 8m od furtki i na niej widzę wszystko - jak ktoś stoi, czy jest samochod jaki samochod etc.

Standardowe wideofony są drogie i moim zdaniem nie spełniają roli.