Lunarii 22.10.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Zastanawiam się jaka jest w praktyce wytrzymałość na zerwanie kołka w suficie ze standardowej płyty g-k 12.5mm. Zamierzam zamontować na suficie z takiej płyty projektor. Niestety położone są już gładzie i nie mam możliwości dostępu i wzmocnienia konstrukcji. W miejscu gdzie muszę zamontować projektor niestety nie przebiega też profil - są one co około 50 cm, jednak w miejscu montażu akurat nie ma profilu. Zorientowałem się, że kołki typu molly będą dla mnie odpowiednie. Do zamocowania uchwytu projektora użyje dwa takie kołki - z czego jeden według deklaracji producenta teoretycznie wytrzymuje 17 kg - czyli znacznie więcej niż 3-4 kg które będzie ważył projektor z uchwytem. Nie mam dużego obycia w budowlance i martwi mnie, że nie potrafię określić jaka jest wytrzymałość samej płyty g-k (coś co ma karton w nazwie nie brzmi solidnie). Choć istnieje taka możliwość; wszak nie ma rzeczy niemożliwych - wolałbym uniknąć wiercenia do litego stropu - pomijająć ogromną liczbę zbrojeń jest on dość daleko, a kołki rozporowe tej długości mają już spore średnice, a moje umiejętności są ograniczone. Bezpośrednie mocowanie w karton gipsie napewno jest słabsze. Choć 4kg to niby niedużo, jednak już trochę waży. Pomieszczenie jest bardzo suche, a płyty raczej prawidłowo zamocowane przez ekipe remontową kilka lat temu. Z Waszej praktyki czy mogę powiesić taki projektor bezpośrednio w suficie - czy mam bezpieczny "zapas", czy jest ryzyko, że spadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Z Waszej praktyki czy mogę powiesić taki projektor bezpośrednio w suficie - czy mam bezpieczny "zapas", czy jest ryzyko, że spadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 22.10.2017 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Ciekawe jakiej grubości jest płyta na filmiku Dam rade molly wkręcić śrubokrętem czy bez nitownicy lepiej nie próbować? edit / jednak kupię kołki "parasolki" Edytowane 22 Października 2017 przez Lunarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 22.10.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Kołek w płycie nie utrzyma takiego ciężaru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 22.10.2017 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Dwa metalowe kołki typu parasolka nie utrzymają w płycie 4kg, czy płyta nie wytrzyma? Na filmiku, który pokazuje kolega są sporo większe ciężary. Teraz już sam nie wiem w co wierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 22.10.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 A ile ponad podwieszanym sufitem masz betonowy sufit/strop? Moze by to na kotwie zrobil i kawalku sruby gwintowanej z metra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 22.10.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jeszcze dwa takie projektory powiesisz na tych dwóch kółkach! Poprawnie zamontowane wytrzymają spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 22.10.2017 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Strop jest 7-10 cm wyżej. Skrajne opinie - jedni piszą wytrzyma, drudzy że nie. Chyba trzeba dla bezpieczeństwa przyjąć najgorsze i wiercić strop :/ Jeszcze dwa takie projektory powiesisz na tych dwóch kółkach! Poprawnie zamontowane wytrzymają spokojnie Na co zwrócić uwagę montując kołki tego typu - parasolka/sprężynowe? Zastanawiam się jaki błąd można popełnić Edytowane 22 Października 2017 przez Lunarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 23.10.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Te parasole co w tym filmie na youtube są nie są złe oceniając je po samym tym filmie. Skoro utrzymają 20kg, to dlaczego nie utrzymają 4kg? Poza tym mi tylko do głowy przychodzi to co pisałem wyżej. Skoro strop jest 7-8cm, to kupić dłuższe wiertło, a może już takie masz i dowiercic się do stropu. Trzeba kupić metalową kotewkę, ma ona 3cm, tyle też trzeba w stropie nawiercić, no możę 4cm trzeba będzie nawiercić, więc wiertło długie na 10cm by Ci wystarczyło. Do tego trzeba by metr śruby gwintowanej kupić 8mki bo chyba krótszych nie sprzedają, i kotwa tez pod tą srube zeby byla dobrana rozmiarem, lekko zlapac juz na wierzchu ta kotwe np. dwa obroty i wsadzić w dziure w stropie i wkręcić do oporu - pisze zeby zlapac na wierzchu, no bo inaczej bys musial duza dziure w suficie zrobic, ale mozna po prostu tak jak naisalem najpierw zlapac srube z kotwa dwoma obrotami i bedzie okej, potem brzeszczotem lub flexem uciac na odpowiednia dlugosc i juz jakos powiesic projektor, mozna pod srube 8mke kupic specjalne "ucha", srube uciac 0,5cm pod sufitem, dokrecic to ucho a potem nie wiem projektor na haczyku zawiesić?. Sufitu nie zniszczysz, dziurke w nim na grubosc wiertla zrobisz tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 23.10.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Dwie parasolki spokojnie dadzą radę, nie ma co przekombinowywać montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts