mariobrk 22.10.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jakie macie problemy z pompami ciepła? Jaki macie sposób na śmierdzącą wodę(bakterią coli itd) w zasobniku c.w.u kiedy powodem jest zbyt niska temperatura wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 22.10.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Zagrzanie wody do wyższej temperatury, tym samym zabicie bakterii. Regularne grzanie wody do wyższej temperatury by baterie się nie namnażały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.10.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jakie macie problemy z pompami ciepła? Jaki macie sposób na śmierdzącą wodę(bakterią coli itd) w zasobniku c.w.u kiedy powodem jest zbyt niska temperatura wody? A jak masz wodę ze studni to grzanie wody Ci nie pomoże, bo to bakterie które powinno zabijać się chlorem śmierdzą jak zżerają anodę. Normalnie z wodociągu woda jest chlorowana i tego problemu nie ma, ale jak masz wodę ze studni to czasem trzeba wstawić anodę tytanową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobrk 22.10.2017 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 No w sumie tak. Pompy gruntowe mogą grzać do 65°C. Ale żeby utrzymywać taką temperaturę będą częściej pracowały co przekłada się na szybsze zużycie np.sprężarki. A w okresie zimowym wyższe rachunki za prąd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 No w sumie tak. Pompy gruntowe mogą grzać do 65°C. Ale żeby utrzymywać taką temperaturę będą częściej pracowały co przekłada się na szybsze zużycie np.sprężarki. A w okresie zimowym wyższe rachunki za prąd . Do takich wyczynów służy grzałka w zasobniku i odpowiedni program jej sterowania... Pompy ciepła tak naprawdę to raczej nie mają wad jak się je porówna z innymi systemami grzewczymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.10.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jakie macie problemy z pompami ciepła? Jaki macie sposób na śmierdzącą wodę(bakterią coli itd) w zasobniku c.w.u kiedy powodem jest zbyt niska temperatura wody? Bakterie to nie wina pompy ciepła . To problem zakażenia ujęcia. Pompa ciepła nie jest stacją uzdatniania wody . Może załóż wątek ," czy macie problem z kranem ? E-coli to bakterie wskaźnikowe zakażenia kałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 23.10.2017 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Jakie macie problemy z pompami ciepła? Jaki macie sposób na śmierdzącą wodę(bakterią coli itd) w zasobniku c.w.u kiedy powodem jest zbyt niska temperatura wody? jak na razie nie mam żadnych problemów nie mam żadnego sposobu na śmierdzącą wodę, bo nie mam śmierdzącej wody może dlatego że raz w tygodniu pc uruchamia program antylegionella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.10.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 W moim zasobniku nie ma problemu z anodą bo jej nie ma Wygrzewania też nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobrk 23.10.2017 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Najwieksza wada jest cena... bo jak wiemy inwestycja nigdy sie nie zwroci. No i psuja sie... W porownaniu z np. kablami w podlodze blado wypadaja. A co do wody to sama w sobie musi byc OK, a na legionelle raz w tygodniu wygrzewanie. W 60*C bakterie gina po ca 10 min, w wyzszych temp oczywiscie szybciej W 70*C ponoc ponizej minuty Najlepiej sie czuja w wodzie 18-45*... no i generalnie w wodzie ktora dlugo stoi. Osobiscie mam ustawione 65*C ktore ma byc utrzymane przez 10 min Wczesniej mialem 70*C przez 5 min. No i bez grzalek Myślę że pompa ciepła się zwróci w małych domach energooszczędnych. Można to policzyć na http://cieplowlasciwie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.10.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Myślę że pompa ciepła się zwróci w małych domach energooszczędnych. Można to policzyć na http://cieplowlasciwie.pl Nie mozna tego policzyc na cieplewlasciwym, to tylko kalkulator i na dodatek jezeli chodzi o obliczenia opłacalnosci bardzo niedokladny. Ogolnie im mniejszy dom energoszczedny i mniejsze zapotrzebowanie na ciepło tym mniejsza oplacalnosc pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.10.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Myślę że pompa ciepła się zwróci w małych domach energooszczędnych. Można to policzyć na http://cieplowlasciwie.pl A ja bym powiedział, że niekoniecznie. W dużym domu energooszczędnym owszem. Przy małym domu różnice w kosztach względem np kabli nie będą bardzo duże, przez co czas zwrotu będzie dosyć długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 25.10.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 PC+podłogówka to bardzo duża bezwładność i mi użytkownikowi pieca, ciężko było przestawić się, że zmieniając temperaturę na regulatorze efekt miałem na drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Witam,z moich obserwacji tego tematu nie widzę jako takich wad PC ( o ile są nie wadliwe konstrukcyjnie) .Największym problemem moim zdaniem jest poprawny montaż i dobry serwis.Czasem to wygląda jakby w kraju gdzie są głównie zaprzęgi konne ktoś sprowadzał samochody...Apropos samochodów- są przecież o wiele bardziej złożone technicznie , a mimo to je kupujemy i to nie koniecznie tylko popularne marki...Co do kosztów zakupu- znowu wrócę do samochodów :przecież taniej jest podróżować autobusem lub innym środkiem masowej komunikacji , a mimio to kupujemy samochody.Oczywiście jest to tylko moja subiektywna ocena tematuPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Co do kosztów zakupu- znowu wrócę do samochodów : przecież taniej jest podróżować autobusem lub innym środkiem masowej komunikacji , a mimio to kupujemy samochody. A jeżeli możesz kupić auto 5x tańsze, wygodniejsze, szybsze, mniej awaryjne, nie wymagające przeglądów, mające 5-10x dłuższą gwarancję, ale palące 3-4x więcej paliwa - to które wybierasz? To nie jest wybór grzać czy nie grzać. Ale "czym grzać?" Komunikację miejską dostępną mają nieliczni. A do tego w eksploatacji jest zazwyczaj droga. Więc mało kto podłącza domek jednorodzinny do ciepła sieciowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A jeżeli możesz kupić auto 5x tańsze, wygodniejsze, szybsze, mniej awaryjne, nie wymagające przeglądów, mające 5-10x dłuższą gwarancję, ale palące 3-4x więcej paliwa - to które wybierasz? To nie jest wybór grzać czy nie grzać. Ale "czym grzać?" Komunikację miejską dostępną mają nieliczni. A do tego w eksploatacji jest zazwyczaj droga. Więc mało kto podłącza domek jednorodzinny do ciepła sieciowego. Wszystko zależy od tego ile kilometrów rocznie robi to auto... Jeżeli ma być tylko na pokaz i do kościoła to może sobie palić jak smok... Przy domach to już nie jest taka prosta sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A jeżeli możesz kupić auto 5x tańsze, wygodniejsze, szybsze, mniej awaryjne, nie wymagające przeglądów, mające 5-10x dłuższą gwarancję, ale palące 3-4x więcej paliwa - to które wybierasz? To nie jest wybór grzać czy nie grzać. Ale "czym grzać?" Komunikację miejską dostępną mają nieliczni. A do tego w eksploatacji jest zazwyczaj droga. Więc mało kto podłącza domek jednorodzinny do ciepła sieciowego. Wybór nadal nie będzie jednoznaczny- a porównanie może nie jest doskonałe ( chodziło o to czym jechać , a nie czy wogóle jechać) Topic nie jest o tym czy grzać PC , czy nie- jest o ich wadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Czy i po ilu latach zwróci się zakup samochodu za 100k służącego do jazdy 20 km dziennie do pracy w porównaniu z jeżdżeniem taksówką? A ile kosztuje przejazd taksówką...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Topic nie jest o tym czy grzać PC , czy nie- jest o ich wadach. Podobno metafor nie powinno się tłumaczyć, ale skoro nieczytalna... Wady PC: - cena - krótka gwarancja i wymagająca płatnych przeglądów (z reguły - widziałem tylko jakieś stare zajawki marketingowe o ich braku, w każdych warunkach gwarancji jakie znalazłem był wymóg płatnych przeglądów) - kosztowne naprawy Można jeszcze dorzucić: - zajmują miejsce - P-W robią lodowisko - P-W są głośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Podobno metafor nie powinno się tłumaczyć, ale skoro nieczytalna... Wady PC: - cena - krótka gwarancja i wymagająca płatnych przeglądów (z reguły - widziałem tylko jakieś stare zajawki marketingowe o ich braku, w każdych warunkach gwarancji jakie znalazłem był wymóg płatnych przeglądów) - kosztowne naprawy Można jeszcze dorzucić: - zajmują miejsce - P-W robią lodowisko - P-W są głośne A ile tych uszkodzonych pomp ciepła widziałeś i ile kosztowały ich naprawy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 25.10.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 coś ty wymyślił, śmierdząca woda ? nie używasz wody z zasobnika czy jak ? ja mieszkam sam, PC grzeje mi wodę 2xdziennie i jak ona ma się zaśmierdzieć niby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts