Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła - wady!!!

mariobrk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie macie problemy z pompami ciepła? Jaki macie sposób na śmierdzącą wodę(bakterią coli itd) w zasobniku c.w.u kiedy powodem jest zbyt niska temperatura wody?

A jak masz wodę ze studni to grzanie wody Ci nie pomoże, bo to bakterie które powinno zabijać się chlorem śmierdzą jak zżerają anodę.

Normalnie z wodociągu woda jest chlorowana i tego problemu nie ma, ale jak masz wodę ze studni to czasem trzeba wstawić anodę tytanową.

No w sumie tak. Pompy gruntowe mogą grzać do 65°C. Ale żeby utrzymywać taką temperaturę będą częściej pracowały co przekłada się na szybsze zużycie np.sprężarki. A w okresie zimowym wyższe rachunki za prąd .

Do takich wyczynów służy grzałka w zasobniku i odpowiedni program jej sterowania...

Pompy ciepła tak naprawdę to raczej nie mają wad jak się je porówna z innymi systemami grzewczymi...

Jakie macie problemy z pompami ciepła? Jaki macie sposób na śmierdzącą wodę(bakterią coli itd) w zasobniku c.w.u kiedy powodem jest zbyt niska temperatura wody?

Bakterie to nie wina pompy ciepła . To problem zakażenia ujęcia. Pompa ciepła nie jest stacją uzdatniania wody .

Może załóż wątek ," czy macie problem z kranem ?

E-coli to bakterie wskaźnikowe zakażenia kałem .

jak na razie nie mam żadnych problemów

nie mam żadnego sposobu na śmierdzącą wodę, bo nie mam śmierdzącej wody

może dlatego że raz w tygodniu pc uruchamia program antylegionella :p

Najwieksza wada jest cena... bo jak wiemy inwestycja nigdy sie nie zwroci. :) No i psuja sie...

W porownaniu z np. kablami w podlodze blado wypadaja.

A co do wody to sama w sobie musi byc OK, a na legionelle raz w tygodniu wygrzewanie.

W 60*C bakterie gina po ca 10 min, w wyzszych temp oczywiscie szybciej

W 70*C ponoc ponizej minuty

Najlepiej sie czuja w wodzie 18-45*... no i generalnie w wodzie ktora dlugo stoi.

Osobiscie mam ustawione 65*C ktore ma byc utrzymane przez 10 min

Wczesniej mialem 70*C przez 5 min.

No i bez grzalek ;)

Myślę że pompa ciepła się zwróci w małych domach energooszczędnych. Można to policzyć na http://cieplowlasciwie.pl

Myślę że pompa ciepła się zwróci w małych domach energooszczędnych. Można to policzyć na http://cieplowlasciwie.pl

Nie mozna tego policzyc na cieplewlasciwym, to tylko kalkulator i na dodatek jezeli chodzi o obliczenia opłacalnosci bardzo niedokladny. Ogolnie im mniejszy dom energoszczedny i mniejsze zapotrzebowanie na ciepło tym mniejsza oplacalnosc pompy ciepła

A ja bym powiedział, że niekoniecznie. W dużym domu energooszczędnym owszem. Przy małym domu różnice w kosztach względem np kabli nie będą bardzo duże, przez co czas zwrotu będzie dosyć długi.

Witam,

z moich obserwacji tego tematu nie widzę jako takich wad PC ( o ile są nie wadliwe konstrukcyjnie) .

Największym problemem moim zdaniem jest poprawny montaż i dobry serwis.

Czasem to wygląda jakby w kraju gdzie są głównie zaprzęgi konne ktoś sprowadzał samochody...

Apropos samochodów- są przecież o wiele bardziej złożone technicznie , a mimo to je kupujemy i to nie koniecznie tylko popularne marki...

Co do kosztów zakupu- znowu wrócę do samochodów :

przecież taniej jest podróżować autobusem lub innym środkiem masowej komunikacji , a mimio to kupujemy samochody.

Oczywiście jest to tylko moja subiektywna ocena tematu

Pzdr

Co do kosztów zakupu- znowu wrócę do samochodów :

przecież taniej jest podróżować autobusem lub innym środkiem masowej komunikacji , a mimio to kupujemy samochody.

A jeżeli możesz kupić auto 5x tańsze, wygodniejsze, szybsze, mniej awaryjne, nie wymagające przeglądów, mające 5-10x dłuższą gwarancję, ale palące 3-4x więcej paliwa - to które wybierasz?

To nie jest wybór grzać czy nie grzać. Ale "czym grzać?"

Komunikację miejską dostępną mają nieliczni. A do tego w eksploatacji jest zazwyczaj droga. Więc mało kto podłącza domek jednorodzinny do ciepła sieciowego.

A jeżeli możesz kupić auto 5x tańsze, wygodniejsze, szybsze, mniej awaryjne, nie wymagające przeglądów, mające 5-10x dłuższą gwarancję, ale palące 3-4x więcej paliwa - to które wybierasz?

Komunikację miejską dostępną mają nieliczni. A do tego w eksploatacji jest zazwyczaj droga. Więc mało kto podłącza domek jednorodzinny do ciepła sieciowego.

Wszystko zależy od tego ile kilometrów rocznie robi to auto...

Jeżeli ma być tylko na pokaz i do kościoła to może sobie palić jak smok...

Przy domach to już nie jest taka prosta sprawa...

Wybór nadal nie będzie jednoznaczny- a porównanie może nie jest doskonałe ( chodziło o to czym jechać , a nie czy wogóle jechać)

Topic nie jest o tym czy grzać PC , czy nie- jest o ich wadach.

Topic nie jest o tym czy grzać PC , czy nie- jest o ich wadach.

Podobno metafor nie powinno się tłumaczyć, ale skoro nieczytalna...

Wady PC:

- cena

- krótka gwarancja i wymagająca płatnych przeglądów (z reguły - widziałem tylko jakieś stare zajawki marketingowe o ich braku, w każdych warunkach gwarancji jakie znalazłem był wymóg płatnych przeglądów)

- kosztowne naprawy

Można jeszcze dorzucić:

- zajmują miejsce

- P-W robią lodowisko

- P-W są głośne

Podobno metafor nie powinno się tłumaczyć, ale skoro nieczytalna...

Wady PC:

- cena

- krótka gwarancja i wymagająca płatnych przeglądów (z reguły - widziałem tylko jakieś stare zajawki marketingowe o ich braku, w każdych warunkach gwarancji jakie znalazłem był wymóg płatnych przeglądów)

- kosztowne naprawy

Można jeszcze dorzucić:

- zajmują miejsce

- P-W robią lodowisko

- P-W są głośne

A ile tych uszkodzonych pomp ciepła widziałeś i ile kosztowały ich naprawy...?