wihajster 02.12.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Rozum przeznaczony jest jedynie dla Panów montażystów pomp ciepła.Producent zawsze się myli kiedy w fabrycznym sofcie umieszcza taki tryb.Pan montażysta Made in Poland wie natomiast wszystko lepiej... Postaraj się jeszcze raz wysilić swoje Pańskie Szare Komórki i przeczytaj wypowiedzi DO SKUTKU. Tłumaczyć ci nie będę. Licz na swój intelekt, jeśli znowu polegniesz to może nie chwal się publicznie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.12.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Postaraj się jeszcze raz wysilić swoje Pańskie Szare Komórki i przeczytaj wypowiedzi DO SKUTKU. Tłumaczyć ci nie będę. Licz na swój intelekt, jeśli znowu polegniesz to może nie chwal się publicznie??? Polegacie jeden za drugim.Czy oficjalnie,z wykupionym profilem-czy tez nie-jak Ty. Dla mnie sprawa jest prosta.Ten kto jest dobry,na forum muratora jako wykonawca się nie stara o klienta. Przeczytaj sobie,jak można zapobiegać lagionelli .Jeśli jednak znajdziesz tam cokolwiek o częstej wymianie wody z wodociągu,często w temp poniżej 10deg-daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.12.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Ty naprawdę masz pewien deficyt, jak ktoś powiedział niedawno o pewnym pośle z pewnego ugrupowania politycznego. Co do legionelli, co ma do rzeczy czy mam płatny profil czy nie?Nie potrzebuję płatnego profilu bo niczego nie promuję, jedynie zabieram czasami głos w dyskusji. Zdaje się że to zgodne z regulaminem. DO RZECZY: Zacytuj gdzie powiedziałem że nie należy wygrzewać okresowo wody użytkowej przy "tradycyjnym" zasobniku cwu. Poszukaj takiej mojej wypowiedzi i zacytuj bo pieprzysz o niczym i wprowadzasz niepotrzebnie zamęt w temacie. PS. Dalej widzę ze nie rozumiesz słowa pisanego. I nawet się nie starasz nawet jak masz podane jak na tacy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.12.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Zacytuj gdzie powiedziałem że nie należy wygrzewać okresowo wody użytkowej przy "tradycyjnym" zasobniku cwu. Poszukaj takiej mojej wypowiedzi i zacytuj bo pieprzysz o niczym i wprowadzasz niepotrzebnie zamęt w temacie. Tutaj: Witam, Aby zapobiec rozwojowi bakterii istnieje tylko jedno rozwiązanie polegające na dezynfekcji termicznej. Każde urządzenie grzewcze współpracujące z zasobnikiem cwu posiada funkcję podwyższenia temperatury w zasobniku do ok 70oC w czasie 30 minut. Czynność ta powinna byś powtarzana co 2-3 tygodnie. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Na co Ty odpowiadasz: Nieprawda. Wystarczy ograniczyć ilość zalegającej w zbiorniku wody użytkowej i zero problemu z wygrzewaniem, grzałkami i kosztami wygrzewania z COP=1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.12.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Masz duży problem Panie. Szkoda na ciebie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.12.2017 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Masz duży problem Panie. Szkoda na ciebie czasu. A zrozumiesz,że lagionella nie tworzy się w zbiorniku CWU od zalegania w nim wody użytkowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.12.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Masz duży problem Panie. Szkoda na ciebie czasu. Dlatego u mnie jest w ignorowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.12.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Dlatego u mnie jest w ignorowanych. A u ilu ignorowanych jesteś Ty?Co? Dostajesz bana za banem za to co wyrabiasz.Ledwo wyszedłeś z pudła i znów zaczynasz.Przyznaję ,mam cięty język ale czasem tiu wpadam by prostować bzdury o tym iż jest to najmądrzejsze forum w Polsce,a użytkownicy to sami uczciwi zjadacze chleba,a nie sprzedawcy/montażyści/serwisanci etc. pod wieloma ksywkami. Wspaniałym przykładem jesteś tutaj Ty Liwko. Tysiące napisanych postów i co?Pełna lipa,bo 70% z nich to bzdury,a reszta to obrażanie innych.Żegnaj.Na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakAnd 03.12.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Wracam jeszcze na chwilę do tematu hałasu. Przy domu szkieletowym nie słyszę nawet najmniejszego szumu podczas działania pompy. Jest ona umiejscowiona przy bocznej ścianie domu, przy kuchni. Mieszkam w bardzo cichej okolicy, przy lesie, gdzie przez większą część dnia słychać tylko ptaki i w oddali szczekanie psów, a ilość samochodów można zliczyć na palcach jednej ręki. W takich warunkach, przy absolutnej ciszy w domu, muszę sprawdzać na sterowniku, czy chodzi, bo nie słychać jej wcale. Jednostka zewnętrzna jest posadowiona na osobnym fundamencie i metalowej konstrukcji (nie było tematu wieszania na ścianie z uwagi na możliwość przenoszenia drgań na konstrukcję drewnianą. Jest tylko jedna sytuacja, w której słyszę działanie pompy w domu - słyszę jednostkę wewnętrzną podczas defrostów we wiatrołapie, który graniczy z pomieszczeniem, w którym jest pompa. Tak to wygląda u mnie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402209&d=1512298143 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 03.12.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 A zrozumiesz,że lagionella nie tworzy się w zbiorniku CWU od zalegania w nim wody użytkowej? Tak od zalegania wody w miarę niższych temperaturach , ale jak zasobnik ma 36 l wody to jak może zalegać ? Tak ciężko to zrozumieć ?Zasobniki grzejące przepływowo CWU to najlepsza opcja dla PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.12.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Ty naprawdę masz pewien deficyt, jak ktoś powiedział niedawno o pewnym pośle z pewnego ugrupowania politycznego. odpuść...nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adski 03.12.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 U mnie nie słyszę jednostki zewnętrznej ale denerwuje mnie wewnętrzna Jak na razie jeszcze nie mieszkam i nie mam mebli ani drzwi wewnętrznych ale jednostka wewnętrzna chodzi jak lodówka Mam nadzieję, że jak będą drzwi i dom wykończony to już nie będę na to zwracał uwagi. No i jeszcze cały czas jest na etapie wygrzewania więc może pracuje na wyższych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter10 03.12.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Moja jednostka wewnętrzna tez buczała. Okazało sie, ze instalator podłączył rury hydrobox-sprzęgło o zbyt małym przekroju wewnętrznym. Pompa nie osiągała wymaganego przepływu na wymienniku i buczała. Po wymianie rur ucichla. Według Panasonica u Ciebie wewnętrzna średnica powinna wynosić 26,2 mm : http://netklima.pl/wp-content/uploads/2017/05/Instrukcja-serwisowa-Aquarea-2017.pdf Druga sprawa to filtr w pompie. Po jednym dniu działania pompy do niego zajrzałem i było w nim pełno opiłków rur, jakieś pakuly itp. To tez ograniczało przepływ nawet o 20%. Po wyczyszczeniu pompa przycichła. Przez pierwsze 4 tygodnie co tydzień sprawdzałem na sterowniku przepływ i gdy spadał poniżej wartości rekomendowanych przez Panasonic czyściłem filtr. Niestety mój T-cap jest bardzo na to wrażliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 17.01.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Może i mniejsze masz rachunki - z tym, ze mnie kotłownia kosztowała 13k + przyłącz w 2014r. Roczny koszt co+cwu 2300zl. Dla mnie to po taniości A i z kotła się nic nie leje i sąsiedzi nie narzekają Aha w 2014 roku tez było sporo zachwalaczy/krypto-sprzedawców-instalatorów pompków na forum...ale wtedy były one absolutnie "bez wad" o ironio... poczekajmy następne 3 lata będzie jeszcze ciekawiej no widzisz ja za całość (kotłownia, dolne źródło- 3 odwierty, sama pc i górne źródło - czyli podłogówka cała) zapłąciłem 44k bodajże... nie wiem ile dałeś za przyłącze, ale je tez trzeba policzyć czyli załóżmy że za przyłącze ok. 3k dałeś więc 16k różnica 28k ale jeszcze rozprowadzenie ciepłą w domu - załóżmy że miałbyś moją podłogówkę koszt u mnie wyszedł około 10k (wliczone w te 44 ) czyli różnica pomiędzy naszymi kosztami to całe 18k dużo tylko że jak sam piszesz płacisz rocznie 2300 co+cwu ja patrząc na mój podlicznik na PC rok 2017 zamknąłem 4200 kWh na CO i CWU - patrzac na swoją ostatnią fakturę za CALOŚĆ PRĄDU dla domu (sprzedaż + dystrybucja, czyli wartość faktury / liczba kWh) wychodzi iż 1 kWh kosztuje mnie 0,40 PLN (dokładnie 0,40401034576 PLN) no to koszt CO i CWU w roku 2017 wyniósł mnie 1680 PLN czyli mamy różnicę 620 PLN rocznie nie wspomnę tutaj, że mimo wszystko Ty prądu także w domu używasz nawet do spalania gazu a więc wszystkie opłaty abonamentowe/dystrybucyjne i co tam jeszcze wymyślili i tak ponosisz, a ja już je wrzuciłem w swoje koszty uzyskania CWU i CO a biorąc pod uwagę koszt całego prądu na mój dom (dwie ostatnie faktury, czyli od listopada 2016 do listopada 2017 to około 2400 PLN - cały prąd na wszystko w domu, od ogrzewania po rekuperator i kanalizacja) różnica pomiędzy nami jest większa niż te 620 PLN ale pal licho jakbym ja chciał gaz z sieci, to koszt przyłącza dla mnie według gazowników, to wciąż 120k PLN 120 000,00 PLN - bo musieliby zrobić przepompownię mam pytać w przyszłym roku a co więcej, moi sąsiedzi tez nie narzekają, no i nic się z niej nie leje (cokolwiek miałoby się lać....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 no widzisz ja za całość (kotłownia, dolne źródło- 3 odwierty, sama pc i górne źródło - czyli podłogówka cała) zapłąciłem 44k bodajże... nie wiem ile dałeś za przyłącze, ale je tez trzeba policzyć (........) Ogrzewam dom od 14 lat prądem za grzejniki atlantic f-18 oraz bojler plus rozbudowana tablica elektryczna zapłaciłem w 2003 roku ok 5 tys. Biorąc Twój przypadek jako punkt odniesienia pozostało by mi 39 tys . Na cele grzewcze i cuw wydaję rocznie 3 tys. Z tego wynika że dopiero zo zakończyłem darmowe ogrzewanie za 0 zł. Odrębna kwestia na niekorzyść drogich instalacji grzewczych to fakt że musiałbym dobrać prawie 40 tyś kredytu hipotecznego, opłacać serwis PC, no i po 14 latach umówmy się byłby to żench u kresu życia czyli kolejny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.01.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Moja jednostka wewnętrzna tez buczała. Okazało sie, ze instalator podłączył rury hydrobox-sprzęgło o zbyt małym przekroju wewnętrznym. Pompa nie osiągała wymaganego przepływu na wymienniku i buczała. Po wymianie rur ucichla. Według Panasonica u Ciebie wewnętrzna średnica powinna wynosić 26,2 mm : http://netklima.pl/wp-content/uploads/2017/05/Instrukcja-serwisowa-Aquarea-2017.pdf . Buczenie jednostki wewnętrznej to pryszcz w stosunku do tego jak burczy jednostka na zewnątrz i to jest problem. Ja sie troche przyzwycziałem ale jak pompa chodzi a jest cisza na zewnątrz (pozny wieczor lub noc) to ją po prostu słychać praktycznie w dowolnym miejscu w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 ...no i po 14 latach umówmy się byłby to żench u kresu życia czyli kolejny wydatek. Sam jesteś rzęch Pompy ciepła bez żadnych problemów potrafią pracować po kilkadziesiąt lat i to na sprężarkach starej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 17.01.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Buczenie jednostki wewnętrznej to pryszcz w stosunku do tego jak burczy jednostka na zewnątrz i to jest problem. Ja sie troche przyzwycziałem ale jak pompa chodzi a jest cisza na zewnątrz (pozny wieczor lub noc) to ją po prostu słychać praktycznie w dowolnym miejscu w domu. Jednostka faktycznie cicha nie jest, ale to czy słychać ją w każdym miejscu domu to niestety zależy od projektu i ociepleń. U mnie PC była uruchomiona jeszcze przed elewacją i ociepleniem sufitów - było ją słychać w całym domu. Teraz słychać ją tylko w pokoju, za którego scianą stoi agregat. U mnie to akurat "biuro" wiec nikt tam nie spi i problemu nie ma, ale naprawdę dobrze trzeba przemyśleć gdzie tego klocka ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 17.01.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ogrzewam dom od 14 lat prądem za grzejniki atlantic f-18 oraz bojler plus rozbudowana tablica elektryczna zapłaciłem w 2003 roku ok 5 tys. Biorąc Twój przypadek jako punkt odniesienia pozostało by mi 39 tys . Na cele grzewcze i cuw wydaję rocznie 3 tys. Z tego wynika że dopiero zo zakończyłem darmowe ogrzewanie za 0 zł. Odrębna kwestia na niekorzyść drogich instalacji grzewczych to fakt że musiałbym dobrać prawie 40 tyś kredytu hipotecznego, opłacać serwis PC, no i po 14 latach umówmy się byłby to żench u kresu życia czyli kolejny wydatek. nie podałeś ceny przewodów, tylko same grzejniki, bojler i tablica. z robocizną? a jak masz te grzejniki połączone z tablicą i bojlerem? jakieś koszty chyba jeszcze też na to poniosłeś? nie płace za serwis jeszcze ale fakt, w porównaniu z kablami instalacja PC jest droga ale jakby nie patrzeć każdy niech dobiera dla siebie i dla swojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 17.01.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Nieprawda. Wystarczy ograniczyć ilość zalegającej w zbiorniku wody użytkowej i zero problemu z wygrzewaniem, grzałkami i kosztami wygrzewania z COP=1. Witam, Nie jest to prawdą. Aby pozbyć się bakterii legionella musimy zrobić dezynfekcję termiczną. Ograniczanie ilości wody zalegającej w zbiorniku nie załatwi sprawy. Poprawnie wykonana dezynfekcja termiczna polega, nie tylko na wygrzaniu wody w zasobniku, ale na przelaniu gorącą wodą wszystkich odbiorników i instalacji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts