Liwko 17.01.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 ale fakt, w porównaniu z kablami instalacja PC jest droga ale jakby nie patrzeć każdy niech dobiera dla siebie i dla swojego domu Żeby rachunki go nie zżarły, musiał zainwestować jeszcze sporo w dodatkowe ocieplenie, a i tak płaci wyższe rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Witam, Nie jest to prawdą. Aby pozbyć się bakterii legionella musimy zrobić dezynfekcję termiczną. Ograniczanie ilości wody zalegającej w zbiorniku nie załatwi sprawy. Poprawnie wykonana dezynfekcja termiczna polega, nie tylko na wygrzaniu wody w zasobniku, ale na przelaniu gorącą wodą wszystkich odbiorników i instalacji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Te bakterie mają zdolność "chwytania się" rur gdy woda płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.01.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 ale fakt, w porównaniu z kablami instalacja PC jest droga Mnie kable z montażem kosztowały 5900zł brutto. Do tego licząc robociznę po 40zł/punkt, rolka kabla, puszki do 11 obwodów wychodzi 758zł (nawet licząc ciągnięcie do każdego obwodu od rozdzielni). Niech razem z osprzętem w rozdzielniwyjdzie 7000zł (to już ze sporym zapasem). Do tego trzeba jeszcze sterowanie.Gdzieś od tysiąca w górę. Całość 10K zł to maks. A lekko oszczędzając to i bojler się w tym zmieści. I jak ktoś chce wydać jeszcze ze 20 czy 30K więcej - to lepiej ekonomicznie wyjdzie przeznaczając tę kasę na PV, niż na PC. A funkcjonalnie w porównaniu do kabli też PC ma same wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Sam jesteś rzęch Pompy ciepła bez żadnych problemów potrafią pracować po kilkadziesiąt lat i to na sprężarkach starej generacji. I wzajemnie to załóżmy że PC wytrzyma wiele lat, ale serwis jest wymagany i na pewno nie za darmo a poza tym nikt spężarek sprzed 15 lat chyba nie zamontuje i to nie zmienia faktu że inwestycja zacznie się zwracać po 15-20 latach lub nawet i więcej jeżeli kwota na zainstalowanie pc będzie kredytowana ze względu na koszty ob sługi kredytu. Jest wyjątek kiedy opłacałoby się zainstalować PC, mianowicie jeżeli istnieje możliwość skorzystania z dofinansowania z funduszy UE np program OZE. W mojej gminie pc o wartości 40 tyś jest dofinansowana w 80% klient płaci 8 tyś i serwis jest w cenie do 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Mnie kable z montażem kosztowały 5900zł brutto. Do tego licząc robociznę po 40zł/punkt, rolka kabla, puszki do 11 obwodów wychodzi 758zł (nawet licząc ciągnięcie do każdego obwodu od rozdzielni). Niech razem z osprzętem w rozdzielniwyjdzie 7000zł (to już ze sporym zapasem). Do tego trzeba jeszcze sterowanie.Gdzieś od tysiąca w górę. Całość 10K zł to maks. A lekko oszczędzając to i bojler się w tym zmieści. I jak ktoś chce wydać jeszcze ze 20 czy 30K więcej - to lepiej ekonomicznie wyjdzie przeznaczając tę kasę na PV, niż na PC. A funkcjonalnie w porównaniu do kabli też PC ma same wady. Czyli gdybym zamiast PC wsadził kable, to zamiast płacić rocznie około 1300zł, licząc kiepski COP dla gruntówki na poziomie 3, to dzisiaj zamiast tego płaciłbym 2600zł więcej, co po ośmiu latach (tyle mieszkam) już daje kwotę 20 800zł. Dziękuję, wolę PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 I wzajemnie to załóżmy że PC wytrzyma wiele lat, ale serwis jest wymagany i na pewno nie za darmo a poza tym nikt spężarek sprzed 15 lat chyba nie zamontuje i to nie zmienia faktu że inwestycja zacznie się zwracać po 15-20 latach lub nawet i więcej jeżeli kwota na zainstalowanie pc będzie kredytowana ze względu na koszty ob sługi kredytu. Kolejny stek bzdur. Po pierwsze, nigdy nie serwisowałem PC i uważam, że nie ma takiej potrzeby. Kilka podstawowych operacji można wykonać samemu, jest to banalnie proste. A po drugie pieniążki zaoszczędzone na ogrzewaniu równie dobrze można inwestować. Nie prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Kolejny stek bzdur. Po pierwsze, nigdy nie serwisowałem PC i uważam, że nie ma takiej potrzeby. Kilka podstawowych operacji można wykonać samemu, jest to banalnie proste. A po drugie pieniążki zaoszczędzone na ogrzewaniu równie dobrze można inwestować. Nie prawda? zanim zaczniesz oszczędzać i inwestować to trzeba by spłacić kredyt na który był wzięty. Tak czy siak PC stały się bardziej dostępne niż 15 lat temu, jednak nie w każdym domu to się niestety opłaca. U mnie nie zasięgałem fachowej porady jednego z forumowiczów i mi odradził bo po prostu u mnie skomplikowało by to układ przy żadnych oszczędnościach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 zanim zaczniesz oszczędzać i inwestować to trzeba by spłacić kredyt na który był wzięty. I kolejna bzdura. Dajmy na to, że PC jest droższa w porównaniu z twoim systemem o np. 20000zł. Dajmy na to, że przez 30 lat zapłacę do banku drugie tyle, co da kwotę 40000zł. PC oszczędza mi rocznie około 2500zł, więc po 30-tu latach da kwotę 75000zł. Jestem do przodu około 35000zł. A jak dodamy do tego odsetki od zysków z zaoszczędzonych pieniędzy, może być sporo więcej. I nawet zakładając wymianę całej PC (co się raczej nie zdarzy) oszczędności będą dalej szły w dziesiątkach tysiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.01.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Kolejny stek bzdur. Po pierwsze, nigdy nie serwisowałem PC i uważam, że nie ma takiej potrzeby. Kilka podstawowych operacji można wykonać samemu, jest to banalnie proste. A po drugie pieniążki zaoszczędzone na ogrzewaniu równie dobrze można inwestować. Nie prawda? Uważać to Ty sobie możesz... Dla utrzymania gwarancji większość producentów serwisowania wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 I kolejna bzdura. Dajmy na to, że PC jest droższa w porównaniu z twoim systemem o np. 20000zł. Dajmy na to, że przez 30 lat zapłacę do banku drugie tyle, co da kwotę 40000zł. PC oszczędza mi rocznie około 2500zł, więc po 30-tu latach da kwotę 75000zł. Jestem do przodu około 35000zł. A jak dodamy do tego odsetki od zysków z zaoszczędzonych pieniędzy, może być sporo więcej. I nawet zakładając wymianę całej PC (co się raczej nie zdarzy) oszczędności będą dalej szły w dziesiątkach tysiecy. Naciągane i zbyt optymistyczne założenia, w moim przypadku roczna oszczędność pomiędzy ogrzewaniem konwektorami a PC to około 600 zł , mam za mały dom i to po prostu się nie spina finansowo. Podobnie jak instalacja PC w domu pasywnym jest bez sensu. Mamy 2 rożne sytuacje i nie ma sensu uogólniać i robić za wszelką cenę założeń na poparcie dokonanych przez nas wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Uważać to Ty sobie możesz... Dla utrzymania gwarancji większość producentów serwisowania wymaga. już się nie kłóciłem ale masz 100 % racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Uważać to Ty sobie możesz... Dla utrzymania gwarancji większość producentów serwisowania wymaga. Jestem użytkownikiem trzech pomp ciepła w swoim domu. PC, lodówki i suszarki kondensacyjnej. Skoro tych dwóch pozostałych nie muszę serwisować, to po co mam niby serwisować PC? W pierwszym roku mogę się ostatecznie zgodzić. Wyczysci filtr siatkowy, sprawdzi połączenia, sprawdzi ciśnienie DZ i GZ i po robocie. Nie dajmy się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 ...w moim przypadku roczna oszczędność pomiędzy ogrzewaniem konwektorami a PC to około 600 zł A o CWU zapomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 17.01.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 U mnie w warunkach gwarancji producenta jest obowiązkowy serwis w okresie gwarancji. Wynegocjowałem go za darmo z moim instalatorem ale producent go wymaga. Jak ktoś chce mieć gwarancje to musi sobie to doliczyć. Wiadomo że to niepotrzbne tak samo jak przeglądy kas fiskalnych. Przychodzi gość, przedmucha powietrzem pod cisnieniem zębatki i wydrukuje z pol rolki papieru i radośnie oznajmi że wszystko działa... tyle że ja to wiedziałem bez jego rachunku na 250zł za 5 minut roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 (edytowane) A o CWU zapomniałeś? Korzystam z dofinansowania programu OZE z Gminy i czekam teraz na montaż PCUW powietrznej zasobnik 300 l wartość 12 tyś ja płacę 2,4 tys i dlatego to się może opłacić jak ktos Ci podaruje 80%. Pewno skusiłbym się na PC do centralnego ogrzewania, o czym wyżej wspomniałem, ale nie mam niestety centralnego więc taka ewentualność odpada. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Taa, inwestorzy będą, na złość Liwko, wybierać tych sprzedawców którzy takiego płatnego serwisu wymagają. "na złość mamie zleją się w majtki" Nie wybiorą takiego wykonawcę który jest uczciwy i pomimo że straci klienta to na siłę nie będą mu wciskał swojego produktu. Może w bezpośrednio straci ale niekoniecznie bo dobra opinia jest w cenie i ktoś z wdzięczności go poleci. I taka jest różnica pomiędzy profesjonalnym sprzedawcą PC a nie żałosnymi, nachalnym naganiaczem z argumentami wziętymi z dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Korzystam z dofinansowania programu OZE z Gminy i czekam teraz na montaż PCUW powietrznej zasobnik 300 l wartość 12 tyś ja płacę 2,4 tys i dlatego to się może opłacić jak ktos Ci podaruje 80%. Ale przez 14 lat nie korzystałeś z PC. A ta powietrzna PC też szału nie zrobi. COP roczny w okolicach 2. No i najważniejsze. CO BEDZIE JAK SIĘ PO KILKU LATACH ZEPSUJE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.01.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Jestem użytkownikiem trzech pomp ciepła w swoim domu. PC, lodówki i suszarki kondensacyjnej. Skoro tych dwóch pozostałych nie muszę serwisować, to po co mam niby serwisować PC? W pierwszym roku mogę się ostatecznie zgodzić. Wyczysci filtr siatkowy, sprawdzi połączenia, sprawdzi ciśnienie DZ i GZ i po robocie. Nie dajmy się zwariować. Moja lodówka i suszarka nie ma w gwarancji wymogu serwisowania. Nie wiem jak Twoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Moja lodówka i suszarka nie ma w gwarancji wymogu serwisowania. Nie wiem jak Twoje... Bo zwyczajnie nie ma takiej potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.01.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ale przez 14 lat nie korzystałeś z PC. A ta powietrzna PC też szału nie zrobi. COP roczny w okolicach 2. No i najważniejsze. CO BEDZIE JAK SIĘ PO KILKU LATACH ZEPSUJE? Na jakiej podstawie określasz parametry mojej pompy skoro nie podałem nazwy modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts