Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła - wady!!!

mariobrk

Recommended Posts

Na jakiej podstawie określasz parametry mojej pompy skoro nie podałem nazwy modelu?

Nie będę płakał jak sie zepsuje bo ma grzałkę więc zamierzam z niej korzystać o ile zaistnieje taka sytuacja, Z resztą musiałbym wymienić bojler niedługo więc dopłacam około 1400 zł pomiędzy nowym bojlerem a PC.

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na jakiej podstawie określasz parametry mojej pompy skoro nie podałem nazwy modelu?

Bo takie pompy mniej więcej taki roczny COP mają. O ile latem kiedy tej gorącej wody potrzebujemy najmniej w miarę sobie radzą, o tyle przy minusowych temperaturach wypadają bladziutko. Sam się niedługo przekonasz.

Bo takie pompy mniej więcej taki roczny COP mają. O ile latem kiedy tej gorącej wody potrzebujemy najmniej w miarę sobie radzą, o tyle przy minusowych temperaturach wypadają bladziutko. Sam się niedługo przekonasz.

no pewno ty masz wszystko najlepsze więc powstrzymam się od dalszych dyskusji.

Taa, "uczciwy" sprzedawca, pomimo że wie że przeglądy są zbędne, to jednak je wpycha nabywcy i jeszcze każe za to płacić.:yes:

Uczciwy, wg mnie jest taki który tych płatnych przeglądow nie wymaga bo wie że są niepotrzebne.

Ciekawe że producenci lodówek czy zamrażarek takich płatnych przeglądów nie wymagają.

Dalej nie rozumiesz albo udajesz (...), uczciwy sprzedawca nie wciska ani gwarancji ani pompy po prostu rezygnuje z klienta i zarobku jeżeli widzi że dla klienta będzie to strata. Uczciwość jest Ci tak daleko obca że faktycznie nie ma co dalej rozmawiać w myśl powiedzenia, ja o zupie Ty o dupie to żeśmy sobie pogadali.

Edytowane przez Elfir
bez wyzwisk, proszę

Dalej nie rozumiesz albo udajesz (mam nadzieję że udajesz) debila, uczciwy sprzedawca nie wciska ani gwarancji ani pompy po prostu rezygnuje z klienta i zarobku jeżeli widzi że dla klienta będzie to strata. Uczciwość jest Ci tak daleko obca że faktycznie nie ma co dalej rozmawiać w myśl powiedzenia, ja o zupie Ty o dupie to żeśmy sobie pogadali.

Płatne przeglądy wynikające z gwarancji kto i po co wymyślił???

ponad 3 lata PC mi śmiga, parę przeglądów widziała, żadnego płatnego jak do tej pory... :p

więc ten, tego, troche Panowie naciągacie rzeczywistość pisząc o płatnych przeglądach...

Zacytujesz warunki gwarancji? Mało kto tam zagląda wcześniej, niż jak ma problem. I okazuje się, że blachy w samochodzie nie przeglądał, blachodachówki nie traktował zaprawkami a PC nie przeglądał przez autoryzowanego technika, i gwarancji nie ma.

Nie wiedzieć czemu producenci pomp ciepła skrzętnie ukrywają zazwyczaj warunki gwarancji i ciężko je znaleźć w necie. A jak już się znajdą, to mają zapisy o konieczności płatnych przeglądów.

ponad 3 lata PC mi śmiga, parę przeglądów widziała, żadnego płatnego jak do tej pory... :p

więc ten, tego, troche Panowie naciągacie rzeczywistość pisząc o płatnych przeglądach...

U mnie podobnie, trzeci sezon i zero przeglądów. W warunkach gwarancji nie ma słowa o konieczności przeprowadzania płatnych przeglądów.

Nie ma też pewności, że firma przetrwa do końca okresu gwarancji :p

Skoro firma przetrwała ostatni kryzys finansowy to nie mam podstaw uważać, że padnie w najbliższym czasie.

A jeszcze gdy słyszę jak długo obecni klienci czekają w kolejce na montaż swojej Pci to utwierdzam się z w przekonaniu, że pozostanie na rynku przez kolejne dwa lata.

U mnie podobnie, trzeci sezon i zero przeglądów. W warunkach gwarancji nie ma słowa o konieczności przeprowadzania płatnych przeglądów.

Ja mam aktualnie cztery pompy ciepła trzech producentów. Najstarsza ma chyba z 8 czy 9 lat. Dwie miały po jednym przeglądzie. Wszystkie działają. W warunkach gwarancji wszystkie mają płatne przeglądy. Świadomie zrezygnowałem z gwarancji. Ale najdroższa kosztowała 3200 zł brutto z montażem. Gdybym montował sprzęt za kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy nie odważyłbym się wyrzucić gwarancji do kosza.

• 2 months później...
Gość Arturo72
Ja nie słysze jednostki wewnętrznej tylko zewnętrzą, słysze jak rozpędza sie wentylator i kompresor, to coś jak silniki samolotu które nabierają mocy przed startem :) tyle że oczywiście propocjonalnie ciszej.

Pompa u mnie stoi na osobnym fundamencie, na gumach, ponad 50cm od ścian, do tego za garażem i do najbliższego okna w sypialni jest ponad 5m.

Oczywiście po kilku tygodniach mieszkania przestajesz zwracać uwagę na ten hałas no ale jak ktoś pisze że hałas to mit to sie we mnie gotuje.

Jak lubisz absolutną cisze to pompa P-W nie jest dla ciebie.

Mam też WM i reku wisi w szafce w części powiedzmy użytkowej domu (pod sufitem nad klatką schodową) i o jego hałas bardziej sie bałem, tymczasem po zamknięciu szafeczki jest prawie bezgłosny a na pewno nie slychać go w sypialniach.

Opowiadasz bajki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciepła&p=7643239&viewfull=1#post7643239

• 6 months później...