Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła - wady!!!

mariobrk

Recommended Posts

Odpowiem jako użytkownik z doświadczeniem 4 pełnych sezonów i w trakcie piątego.

- to jest mit, słychać je czasem na zewnątrz, ale to też w określonych warunkach, jeżeli może to komuś przeszkadzać to jedynie bardzo wyczulonym audiofilom...

Tutaj z Kaizenem muszę się częściowo zgodzić ...

Mam pompę LG Therma. Silniki bezszczotkowe. Pompa stoi na stelażu metalowych (nóżki gumowe , antywibracyjne). Pompę słychać jak działa wewnątrz domu. Do cichych i niesłyszalnych nie należy ...

Osobiście myślałem że będzie ciszej ...

Ale też mieszkam w takim miejscu gdzie jest baaardzo cicho ....

Co do "lodowiska" to u mnie pompa generuje sporo skroplin . Pompa jest umiejscowiona (zamontowana) na płytach betonowych i widzę ile jest wody , więc jak przyjdzie zima to zapewne będzie lodowisko.

Tyle że w tym miejsc te ewentualne lodowisko nie będzie mi przeszkadzało ...

Za to pompa ma jedną wielką zaletę - koszty użytkowania ...

Za wrzesień za CO+ CWU (rodzina 4 osobowa) zużyłem około 55KWh prądu (tylko II taryfa) czyli za około 55x 0,35zł = 20 złotych

Za październik za CO+CWU sądzę że w MAX 100Kwh się zmieszczę czyli będzie max 35zł ...

W domu powyżej 22 stopni nonstop ...

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie było to samo. Pompę słyszałem w całym domu. Przyczyna była bardzo banalna. jednostka wewnętrzna nie była odizolowana od ściany i dźwięk po konstrukcji domu przenosił sie do wszystkich pomieszczeń. Zwykłe kawałki gumy załatwiły sprawę i pompa stała się niesłyszalna A mam najprostszą marketówkę.

20 zł /miesiąc 4 osoby CWU ? :bash: Coś ściemniasz i to dość mocno.

Mam zamontowany podlicznik cyfrowy zamontowany na szynie w skrzynce rozdzielczej , specjalnie do pompy.

We wrześniu zużyłem 55KWh prądu , teraz licznik jeśli dobrze pamiętam pokazuje ponad 120KWh ...

Więc albo licznik do kitu , albo po prostu małe zużycie ...

Ocieplenie domu i dziennik domu w podpisie ...

Edytowane przez kaszpir007

Witam ,

z tym hałasem jest ryzyko-ale jeśli jest standardowo głośna PC , to sposób jej montażu i miejsce dużo załatwia.

U mnie więcej słychać psy sąsiadów , niż PC.Z drugiej strony największy hałas jest przy największych obciążeniach czyli przy mrozach-tylko nikt z moich sąsiadów (i ja też) nie siedzimy przy otwartych oknach w takich warunkach.

pzdr

Ja nie słysze jednostki wewnętrznej tylko zewnętrzą, słysze jak rozpędza sie wentylator i kompresor, to coś jak silniki samolotu które nabierają mocy przed startem :) tyle że oczywiście propocjonalnie ciszej.

Pompa u mnie stoi na osobnym fundamencie, na gumach, ponad 50cm od ścian, do tego za garażem i do najbliższego okna w sypialni jest ponad 5m.

Oczywiście po kilku tygodniach mieszkania przestajesz zwracać uwagę na ten hałas no ale jak ktoś pisze że hałas to mit to sie we mnie gotuje.

Jak lubisz absolutną cisze to pompa P-W nie jest dla ciebie.

Mam też WM i reku wisi w szafce w części powiedzmy użytkowej domu (pod sufitem nad klatką schodową) i o jego hałas bardziej sie bałem, tymczasem po zamknięciu szafeczki jest prawie bezgłosny a na pewno nie slychać go w sypialniach.

Ja nie słysze jednostki wewnętrznej tylko zewnętrzą, słysze jak rozpędza sie wentylator i kompresor, to coś jak silniki samolotu które nabierają mocy przed startem :) tyle że oczywiście propocjonalnie ciszej.

Pompa u mnie stoi na osobnym fundamencie, na gumach, ponad 50cm od ścian, do tego za garażem i do najbliższego okna w sypialni jest ponad 5m.

Oczywiście po kilku tygodniach mieszkania przestajesz zwracać uwagę na ten hałas no ale jak ktoś pisze że hałas to mit to sie we mnie gotuje.

Mam też WM i reku wisi w szafce w części powiedzmy użytkowej domu (pod sufitem nad klatką schodową) i o jego hałas bardziej sie bałem, tymczasem po zamknięciu szafeczki jest prawie bezgłosny a na pewno nie slychać go w sypialniach.

A jaką masz tę PC ?

U mnie układ jest podobny do Twojego i aż tak mi nie przeszkadza hałas (choć czasem coś tam lekko burczy za oknem...)

Jeszcze jedno-może akurat u mnie mniej słychać PC , ponieważ pracuje na częściowym obciążeniu prawie cały dzień-a w nocy mam obniżenie temperatury na termostacie pokojowym i kiedy pompa się włączy (ewentualnie) w środku nocy lub nad ranem , wtedy mogę już nic nie słyszeć.

U mnie pompa tez pracuje na minimum przecież. Jest październik, kilkanascie stopni w dzien na plusie wiec ile ta pompa chodzi? Na podlogowce mam ustawione 26C a i tak w domu jest 23C. Jak bedzie na dworze -10 i pompa wejdzie na wyzsze obroty to halas bedzie pewnie jeszcze bardziej odczuwalny.

Pompa Samsunga EHS, przed zakupem słuchałem jeszcze Panasa i Buderusa, które były porównywalnie głośne ale burczenie wydawało się bardziej wkurzające, oczywiście to wszystko kwestia danego dnia i chwili pracy bo u ludzi którzy pozwalali mi posłuchać pompy pod ich domami nie zawsze były idealne warunki do testów (przejeżdzające auta albo odgłosy budowlanców u sąsiada). W każdym razie Samsung wydawał sie najcichszy a sprężarka pracuje chyba najprzyjemniej mimo że i tak ten dzwięk jest wkurzający zwłaszcza jak na dworzu gdy kładziesz sie spać jest absolutna cisza a ona sie rozpędza i słychać bruuuuuu. Ja nie otwieram okien w ogóle, mam WM.

Też tak myślałem. Przez cały rok użerałem się z hałasem .przenosiłem jednostkę zewnętrzną dawałem podkładki. A hałas nie znikał i był bardzo wk... Na trop wprowadziło mnie to że były miejsca gdzie był większy a metr dalej zanikał . Dzwięk roznoszący sie powietrzem zazwyczaj jest równo słyszalny. U mnie hałas jednostki zewnętrznej przenosił sie po rurkach do wewnętrznej a potem po scianach rozchodził się w całym domu. I słyszałem w ten sposób jednostkę zewnętrzną bo dzwięk wędrował po konstrukcji. I zachodziłem w głowę jak to możliwe bo ściany mam grube z silikatów które przecież są dobrym izolatorem. Sprawdz bo może u Ciebie jest ta sama przyczyna.

Też tak myślałem. Przez cały rok użerałem się z hałasem .przenosiłem jednostkę zewnętrzną dawałem podkładki. A hałas nie znikał i był bardzo wk... Na trop wprowadziło mnie to że były miejsca gdzie był większy a metr dalej zanikał . Dzwięk roznoszący sie powietrzem zazwyczaj jest równo słyszalny. U mnie hałas jednostki zewnętrznej przenosił sie po rurkach do wewnętrznej a potem po scianach rozchodził się w całym domu. I słyszałem w ten sposób jednostkę zewnętrzną bo dzwięk wędrował po konstrukcji. I zachodziłem w głowę jak to możliwe bo ściany mam grube z silikatów które przecież są dobrym izolatorem. Sprawdz bo może u Ciebie jest ta sama przyczyna.

Mik37 a jaką ty masz jednostkę?

to ja się wtrącę...

byłem u ludzi mających pc pw i jak pracowały to tylko lekko szumiało albo wyło tak że szału można dostać :p

widać wszystko zależy od modelu i montażu :p chociaż byłem u dwóch osób z tym samym modelem i na obciążeniu (różnica wizyt około 2 dni o ile dobrze pamiętam) jedna wyła, druga tylko szumiała..

z tym że ostatecznie i tak zdecydowałem się na pc z odwiertami :p hałas mi jednak przeszkadzał :p

kilkaset metrów ode mnie ostatnio wybudował się człowiek, parterówka na działce nie za dużej, więc jak zobaczyłem że montują mu PC PW to podejrzewałem kłopoty...

i teraz, jak ciut chłodniej się zrobiło a dom już zamieszkały, to się okazuje że jego pompa (nie znam modelu ani mocy, na obudowie jest tylko napis Silesia) po prostu wyje

jednostka zewnętrzna przy ścianie bocznej na której nie ma żadnych okien, w oddaleniu około 30-35cm od ściany

od budynku do płotu (z siatki) sąsiada - 4m, równe.... (plus minus 1-2 cm).

od płotu sąsiada do domu tegoż sąsiada - kolejne 5 metrów - stare budownictwo z lat 60, pełno okien, nie wygłuszone jak to na wsi

sąsiad zaczyna nerwowo reagować, pompa nowego wyje mu że tak powiem prosto w twarz...

dookoła mieszka jeszcze kilka rodzin, narzekają, w nocy podobno wyje im nieziemsko

nowy jak na razie ma to gdzieś.... (podobno tak powiedział sąsiadowi)

czekam aż ktoś wyjdzie z widłami....

A jaką masz tę PC ?

U mnie układ jest podobny do Twojego i aż tak mi nie przeszkadza hałas (choć czasem coś tam lekko burczy za oknem...)

Ale dostrzegasz różnicę między "bezgłośna", a "aż tak mi nie przeszkadza hałas", prawda?

Też się tego hałasu trochę obawiam. Byłem u dwóch kolegów z forum i zauważyłem, że o ile stojąc na wprost PC jest nawet ok, to już obok jest znacznie gorzej. Tzn. dźwięk rozchodzi się bardziej w bok od jedn. zewn.

Nie wiem gdzie ty podłożyles te gumy ale u mnie to za bardzo niemozliwe, jednostka wisi na śrubach które są na przelot ściany nośnej a od drugiej strony nakrętka jest pod tynkiem. Zresztą daje 1% szans że halas moze sie przenosić z jednostki wewnetrznej, jak jestem w pomieszczeniu gdzie wisi pompa to słychac raczej stłumiony szum (pewnie pompa wody), w reszcie domu słychać burczenie z zewnątrz.

A moj kociolek na gaz cichutki, tani, oszczedny.... żadnych wad :p

cichutki? pewnie tak

tani? nie wiem ile dałeś ale koszt u mnie byłby porównywalny do PC w przypadku propanu, a znacznie wyższy (4 razy wyższy) w przypadku sieci gazowej...

oszczedny - sory, pewnie oszczędny jak na gaz, ale założę się że ja płace mniej za używanie PC :p

Jaki mit???? Pompa P-W jest głośna, powiedziałbym nawet że uciążliwie głośna. W zeszłym sezonie nie miałem jeszcze ocieplenia i łudziłem się że jak bedzie styro to bedzie ciszej ale za cholere nie jest. Pompe słysze wyraźnie nawet w pomieszczeniach po drugiej stronie domu w stosunku do miejsca gdzie stoi. Zdawałem sobie sprawę że pompa może hałasować dlatego jak ją wybierałem to najważniejszym kryterium był dla mnie jak najniższy hałas i po wizytach u kilku osób które miały pompy różnych producentów wybrałem teoretycznie tą najcichszą. Ale ona jest głośna i słychać ją nawet przy włączonym TV więc mi kurcze nie pisz że hałas pompy PW to mit.

Do wad dodałbym jeszcze spore koszty instalacji i wątpliwy zwrot po wielu latach, spore ilości wilgoci pod pompą w okresach przejściowych i lód w zimę. Sporą wadą dla wielu osób jest tez wielki klocek przed domem szpecący elewacje lub ogród.

Jakie są zalety?? No cóż głównie dwie - kompletna bezobłsugowość i koszty grzania choć i te nie są tak niskie jak mi wyliczano i obiecywano. Pompa jak się nie rozleci w między czasie zwróci mi się za 12-15lat w zależności od tego jak ostre zimy będą.

Wełną i owszem byś coś wyciszył, styropian i PUR nic nie dają. Głównie z uwagi na hałas wybrałem gruntową (jestem wyjątkowo wrażliwy na tym punkcie).