okobar 28.10.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Co Wy z tym hałasem? Mam t-cap 9kw mieszkań przy lesie więc cicho i żeby usłyszeć pracę pc muszę wyjść na zew i stanąć Max 5m od pc bo dalej szum lasu "zaglusza halas". Jednostka www jest slyszana tylko w kotłowni poziom podobny do hałasu lodówki a za ściana nie słychać. pisałem wcześniej ze to kwestia głownie montażu podałem przykład - ten sam model i ta sama moc - jeden wyje drugi pracuje w miarę cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.10.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Ja też, ale przy większym domu prąd już dużo wychodzi. ale oszczędność większa:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.10.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Kolego a jak z hałasem jednostki wewnętrznej, u mnie będzie 3m od sypialni oddzielona tylko dwiema ścianami działowymi 12cm. W jednostce wewnętrznej słychać tylko pompę wody, ja mam ją za ścianą nośną i praktycznie nie jest słyszalna za nią. Ale akurat jednostkę wewntrzną mam w garażu i zupełnie nie jest dla mnie problemem. Za to zewnętrzna jest irytująca. Nie zgodzę się, że to wina montażu, mam ją dość dobrze zamontowaną, osobny fundament, gumy od dołu. Oglądałem pompy u innych i było gorzej. Najcześciej pompa albo wisi na elewacji, czasem nawet bez gum albo stoi na stelarzu z kątowników na jakimś betonowym klocku który trudno nazwać fundamentem. Widziałem i słyszałem 2 inne pompy na żywo a z trzecim właścicielem rozmawiałem o jego wrażeniach i wszyscy potwierdzają że hałas przeszkadza. Także dziwne, że na tym forum u prawie wszystkich jest absolutna cisza... ale nie bede doszukiwał się spisków Edytowane 30 Października 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.10.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 W jednostce wewnętrznej słychać tylko pompę wody, ja mam ją za ścianą nośną i praktycznie nie jest słyszalna za nią. Ale akurat jednostkę wewntrzną mam w garażu i zupełnie nie jest dla mnie problemem. Za to zewnętrzna jest irytująca. Nie zgodzę się, że to wina montażu, mam ją dość dobrze zamontowaną, osobny fundament, gumy od dołu. Oglądałem pompy u innych i było gorzej. Najcześciej pompa albo wisi na elewacji, czasem nawet bez gum albo stoi na stelarzu z kątowników na jakimś betonowym klocku który trudno nazwać fundamentem. Widziałem i słyszałem 2 inne pompy na żywo a z trzecim właścicielem rozmawiałem o jego wrażeniach i wszyscy potwierdzają że hałas przeszkadza. Także dziwne, że na tym forum u prawie wszystkich jest absolutna cisza... ale nie bede doszukiwał się spisków Widzę ,że z tym hałasem jest duży problem... Może tak : -czy słychać jednostkę zewn PC P/W : tak , ale zależy w jakiej części domu i w jakim obciążeniu chwilowym PC -czy jest to uciążliwe : to zależy od fizycznego natężenia dźwięku i indywidualnej wrażliwości na próg dźwięku Jedn zewn generuje najwyższy hałas przy najwyższych obciążeniach , a jest to związane z temp zewnętrzną. W tym czasie okna raczej powinny być pozamykane - u mnie jeszcze dochodzą ocieplane rolety zewnętrzne. Tak naprawdę największy (przy najniższych temperaturach zewnętrznych ) dźwięk występuje przy starcie systemu (np w T2) oraz ewentualnie przy defrostach (np w T-capach od modelu F) Przy podłogówkach ze sterowaniem pod T2 , rzeczywiście może być dłużej wyższy hałas -natomiast przy częściowym obciążeniu PC nie jest to już tak odczuwalne. U mnie akurat głośniej się tłucze zmywarka... Proponuję zrobić kilka prostych testów . Mam apkę na swoim tel -pomiar hałasu w dB , możecie sobie pobrać podobne i zimą możemy zrobić kilka porównawczych pomiarów (oczywiście przy ciszy w domu...) Wtedy się przekonamy o czym rozmawiamy... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.10.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Tylko, że tutaj nie chodzi tylko o hałas w domu, ale i w niektórych przypadkach przede wszystkim na zewnątrz. Np gdy do sąsiada masz blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.10.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Tylko, że tutaj nie chodzi tylko o hałas w domu, ale i w niektórych przypadkach przede wszystkim na zewnątrz. Np gdy do sąsiada masz blisko. Może nie jasno napisałem-chodzi o hałas w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.10.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Bobrow, sorki ale te pomiary apkami w telefonie to sobie możesz najwyżej dla zabawy porobić, zero wiarygodności. Ja mam sonometr z firmy, sprawdzałem u siebie, te pomiary z telefonu są do du...Zreszta co telefon to będzie zupelnie inny pomiar bo inny mikrofon. Zresztą same natężenie dzwięku to jeszcze nie wyznacznik, liczy się jego częstotliwość i modulacja, a w pompach ciepła jest ona niestety mega irytująca.Co do jednego się zgodze, pompę najbardziej słychać jak startuje i sie rozpędza i jak zmnienia obroty. Tyle że to sie dzieje bardzo często więc o ciszę wieczorową porą bardzo cieżko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.10.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Bobrow, sorki ale te pomiary apkami w telefonie to sobie możesz najwyżej dla zabawy porobić, zero wiarygodności. Ja mam sonometr z firmy, sprawdzałem u siebie, te pomiary z telefonu są do du...Zreszta co telefon to będzie zupelnie inny pomiar bo inny mikrofon. Zresztą same natężenie dzwięku to jeszcze nie wyznacznik, liczy się jego częstotliwość i modulacja, a w pompach ciepła jest ona niestety mega irytująca. Co do jednego się zgodze, pompę najbardziej słychać jak startuje i sie rozpędza i jak zmnienia obroty. Tyle że to sie dzieje bardzo często więc o ciszę wieczorową porą bardzo cieżko. Ok-pomiar taki nie jest profesjonalny , ale zawsze to coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.10.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Bobrow, sorki ale te pomiary apkami w telefonie to sobie możesz najwyżej dla zabawy porobić, zero wiarygodności. Ja mam sonometr z firmy, sprawdzałem u siebie, te pomiary z telefonu są do du...Zreszta co telefon to będzie zupelnie inny pomiar bo inny mikrofon. Zresztą same natężenie dzwięku to jeszcze nie wyznacznik, liczy się jego częstotliwość i modulacja, a w pompach ciepła jest ona niestety mega irytująca. Co do jednego się zgodze, pompę najbardziej słychać jak startuje i sie rozpędza i jak zmnienia obroty. Tyle że to sie dzieje bardzo często więc o ciszę wieczorową porą bardzo cieżko. Pompa powinna startować zdecydowanie rzadko,a nie bardzo często. U mnie jest to średnio 4 razy na dobę. Jeszcze jedno pytanie - z czego zbudowany jest twój dom - obstawiam gazobeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.10.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Może startuje rzadko, chodź teraz w okresach przejsciowych często w ogole sie wylacza bo temp podlogowki mam ustawioną 26C. Ale slychać też jak się rozpędza z niższego biegu na wyższy a to już jest często. Budynek z porothermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.10.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Pompa powinna startować zdecydowanie rzadko,a nie bardzo często. U mnie jest to średnio 4 razy na dobę. Jeszcze jedno pytanie - z czego zbudowany jest twój dom - obstawiam gazobeton? Map, Kaszpir ma z dom z silikatu a również pisał że słychać pompę. Rozmawiałem z jednym użytkownikiem Panasa SDC 3-fazy i twierdził że grzeje tylko w T2 i jest bezgłośnie. Jego jednostka jest dostawiona do ściany garażowej i to ma IMO decydujący wpływ na pozytywne odczucia akustyczne. Narazie jak widać najbardziej na głośność pracy narzekają Samsungowcy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.10.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Może startuje rzadko, chodź teraz w okresach przejsciowych często w ogole sie wylacza bo temp podlogowki mam ustawioną 26C. Ale slychać też jak się rozpędza z niższego biegu na wyższy a to już jest często. Budynek z porothermu. A jaką PC masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.10.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 A jaką PC masz ? Pompa Samsunga EHS, . dwiecegły pisał że ma Samsunga;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 30.10.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 cichutki? pewnie tak tani? nie wiem ile dałeś ale koszt u mnie byłby porównywalny do PC w przypadku propanu, a znacznie wyższy (4 razy wyższy) w przypadku sieci gazowej... oszczedny - sory, pewnie oszczędny jak na gaz, ale założę się że ja płace mniej za używanie PC Może i mniejsze masz rachunki - z tym, ze mnie kotłownia kosztowała 13k + przyłącz w 2014r. Roczny koszt co+cwu 2300zl. Dla mnie to po taniości A i z kotła się nic nie leje i sąsiedzi nie narzekają Aha w 2014 roku tez było sporo zachwalaczy/krypto-sprzedawców-instalatorów pompków na forum...ale wtedy były one absolutnie "bez wad" o ironio... poczekajmy następne 3 lata będzie jeszcze ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.10.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Map, Kaszpir ma z dom z silikatu a również pisał że słychać pompę. Rozmawiałem z jednym użytkownikiem Panasa SDC 3-fazy i twierdził że grzeje tylko w T2 i jest bezgłośnie. Jego jednostka jest dostawiona do ściany garażowej i to ma IMO decydujący wpływ na pozytywne odczucia akustyczne. Narazie jak widać najbardziej na głośność pracy narzekają Samsungowcy;-) U mnie jednostka również wisi na ścianie garażu, która nie jest ścianą domu, dodatkowo powieszona wysoko pod okapem i być może to jest klucz do braku hałasu... Ze dwa lata temu był u mnie jeden audiofil, który ma na pieńku z sąsiadami, jechał ze 200km;) Nasłuchiwał w każdym miejscu, mierzył dB komórką i po wszystkim stwierdził, że nie ma opcji żeby to komuś przeszkadzało. Ja z podwórka wyraźnie słyszę szczekające psy, piejące koguty a nawet dzwony z odległego o 3 km kościoła, ale pompy nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 30.10.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Ja naprawdę nie wiem o jakim Wy hałasie piszecie. Dom z suporex +12 styro,pc wisi na ścianie od kotłowni a to jest Max 4m od okna salonu a nad kotłownia mam sypialnię i nigdy nie słyszałem w domu jak pc pracuje. Jedyne co słyszę to delikatny szum pracującej pompki obiegowej na grzejnikach bo mam 100%grzejniki ( wcześniej miałem kociol weglowy i słyszałem jak wentylator pracował od dmuchawy). Mam grzejniki i pc daje rade i w tej chwili oszczedniej niz na weglu bo przy takich temp potrzebowalem okolo 10-12kg/doba wegla (8-10zl)a pc pobiera 8-12kwh/doba (5-7zl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.10.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 U mnie jednostka również wisi na ścianie garażu, która nie jest ścianą domu, dodatkowo powieszona wysoko pod okapem i być może to jest klucz do braku hałasu... Ze dwa lata temu był u mnie jeden audiofil, który ma na pieńku z sąsiadami, jechał ze 200km;) Nasłuchiwał w każdym miejscu, mierzył dB komórką i po wszystkim stwierdził, że nie ma opcji żeby to komuś przeszkadzało. Ja z podwórka wyraźnie słyszę szczekające psy, piejące koguty a nawet dzwony z odległego o 3 km kościoła, ale pompy nigdy. Garaż ma napewno znaczenie ale jeszcze nasuwa mi się jedna myśl. Może po prostu te jednostki 2-wirnikowe pracują z mniejszym obciążeniem i generują mniej denerwujące szumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.10.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Ja naprawdę nie wiem o jakim Wy hałasie piszecie. Dom z suporex +12 styro,pc wisi na ścianie od kotłowni a to jest Max 4m od okna salonu a nad kotłownia mam sypialnię i nigdy nie słyszałem w domu jak pc pracuje. Jedyne co słyszę to delikatny szum pracującej pompki obiegowej na grzejnikach bo mam 100%grzejniki ( wcześniej miałem kociol weglowy i słyszałem jak wentylator pracował od dmuchawy). Mam grzejniki i pc daje rade i w tej chwili oszczedniej niz na weglu bo przy takich temp potrzebowalem okolo 10-12kg/doba wegla (8-10zl)a pc pobiera 8-12kwh/doba (5-7zl) A jakiej mocy masz pompę i jakiego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.10.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Dla wahających się nad zakupem PC powietrznej , chyba najlepszą opcją będzie zajechać w sezonie zimowym do któregoś z użytkowników "cichej" PC.Sprawa powinna się wtedy wyjaśnić.Tu na forum mamy do czynienia z kilkoma wymiksowanymi tematami : -rzeczywiste natężenie dźwięku danego modelu PC-montaż jednostki zewnętrznej (do ściany budynku , podkładki gumowe , strona domu, itp)-izolacja "dźwiękowa" chałupy-personalna wrażliwość na natężenie i ton danych dźwięków Dla mnie to wszystkie wnioski w tym zakresie...Tylepzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.10.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Dla wahających się nad zakupem PC powietrznej , chyba najlepszą opcją będzie zajechać w sezonie zimowym do któregoś z użytkowników "cichej" PC. Sprawa powinna się wtedy wyjaśnić. Ja tak właśnie zrobiłem i wyjaśniło mi się, że jedn. zewn. wcale nie jest "bezgłośna". IMO źle nie jest, ale jak ktoś ma bardzo blisko sąsiadów, to problem może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts