Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła - wady!!!

mariobrk

Recommended Posts

Ja tak właśnie zrobiłem i wyjaśniło mi się, że jedn. zewn. wcale nie jest "bezgłośna". IMO źle nie jest, ale jak ktoś ma bardzo blisko sąsiadów, to problem może być.

Taka niezbyt cicha PC może być kontrargumentem dla sąsiadów posiadających ujadające psiaki (lub generujących inne hałasy) , ale nie za bardzo na to reagujących....:stirthepot:

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak polecam każdemu kto sie zastanawia nad pompą, żeby pojechać przed decyzją do kogos kto ma i posłuchać jej w domu, najlepiej pod wieczór. Ja tak zrobiłem, posłuchałem Panasa, potem Buderusa (wydawał się najgłosniejszy) i Samsunga (niestety mogłem tylko na zewnątrz). Zdecydowałem sie na Samsunga bo miał niby najprzyjemniejsza prace sprzeżarki, łagodniejszy dzwiek, a poziom hałasu podobny jak w Panasie. Wszystkie te pompy podobnie hałasują, jak ktoś twierdzi, że ich nie słyszy w domu to albo jego słuch nie odbiera tych czestotliwości z taką mocą jak ja i moja rodzina albo ma jakoś super zaizolowaną dźwiekowo chałupe.

Tak jak pisałem temat hałasu poruszyłem potem ze sprzedawcą pompy, posiedzieliśmy troche w różnych pomieszczeniach i twierdził że jak dla niego jest spoko, a że słychać to ponoć "zawsze słychać pompe PW).

U mnie cisza a głuchy nie jestem,

za pompą na ścianie położyłem pas wełny zamiast styropiany bo styropian nie wygłusza. Do tego wibroizolatory. Żeby się upewnić czy pompa działa muszę otworzyć drzwi od garażu i posłuchać pompki obiegowej. Na zewnątrz słychać - im zimniej tym bardziej.

Taka niezbyt cicha PC może być kontrargumentem dla sąsiadów posiadających ujadające psiaki (lub generujących inne hałasy) , ale nie za bardzo na to reagujących....:stirthepot:

Naprawdę uważasz, że człowiek wyprowadza się na wieś żeby się z sąsiadem licytować kto może być bardziej uciążliwy dla drugiego? Dobrze, że sąsiadami nie będziemy...

Naprawdę uważasz, że człowiek wyprowadza się na wieś żeby się z sąsiadem licytować kto może być bardziej uciążliwy dla drugiego? Dobrze, że sąsiadami nie będziemy...

Ale to był żart...

I akurat mieszkam na wioseczce pod lasem i kundle hałasują jak to na wsi-a mam PC P/W nie dlatego ,żeby komukolwiek się rewanżować głośną PC...

Panasonic t-cap 9kw 1fazowa wersja H. I zapraszam niedowiarkow posłuchać jak cicha jest pc. Jest zamontowana na przeciwko okien salonu sąsiada około 10m i nic sąsiad nie narzeka.

Mi się wydaje że poprostu wersję z 2 wentylatorami są cichsze od 1wentylatora

Edytowane przez marcin_u

chyba można znaleźć inne wady niż głośność ( chyba że to jedyna wada PC :D )bo to indywidualna kwestia i umieszczenie PC bo pewnie jak umieścisz pod sypialnią a masz czuły słuch to może przeszkadzać

Ja już piąty rok użytkuje i jak na razie żadnej wady dopatrzyć się nie mogę, no może poza ceną, ale to zabolało tylko na początku;) Wcześniej przez 3 lata miałem ekogroszek i tu wady mogę wymienić jednym tchem :sick:

więc tak wady:

1. początkowa inwestycja ( u mnie już komin postawiony a decyzja o PC zapadłą później cóż...)

2. jednostka zewnętrzna ( przy zamontowaniu w złym miejscu może przeszkadzać np. obok okna w sypialni, pokoju gościnnym lub zły montaż jednostki np. do ściany zamiast na osobnym fundamencie)

3. nowe f-gazy ( pewnie opłata za nic ale może ktoś to wyjaśni)

4. przegląd raz w roku ? jaka kwota ?

5. co tam się może zepsuć i ile to kosztuje ?

przy ogrzewaniu gazem też pompka chodzi i pewnie słychać w zależności od pokoju

Tyle, że to wątek o wadach PC, a nie ogrzewaniu gazowym.

Może i pompka zagłusza sprężarkę - przy klimie wyraźnie słyszę, kiedy odpala sprężarka.

Najwyraźniej ją słychać przy defroście, gdy wchodzi na najwyższe obroty przy wyłączonych wentylatorach).

4. nie potrzeba przeglądów. Czy robisz coroczne przeglądy lodówki?

Jakby producent wymagał, to bym się zastanawiał, czy ryzykować te 2K zł i rezygnację z gwarancji.

Przy klimie za 3K zł - chyba zrobię z jeden-dwa przeglądy. IMO większa szansa ujawnienia się usterek jest na początku eksploatacji. Więc pierwsze gwarancyjne przeglądy są dla mnie polisą ubezpieczeniową od większego ryzyka, niż ostatnie (a niby Gree chce w okresie gwarancji 10 przeglądów które w sumie kosztują 2/3 ceny urządzenia w sklepie).

Przy sprzęcie za 30K - zdecydowanie bym robił. Za duża kasa do stracenia.

Edytowane przez Kaizen

Jeśli gwarancja 5 letnia nie wymaga przeglądów to robiłbyś je pomimo i płacił ekstra kasę.

Wymaga. Przecież napisałem "gwarancyjne przeglądy". Tak samo jak warunki gwarancji wszystkich PC gruntowych i P-W jakie widziałem. Nieliczne splity P-P nie wymagają.

Edytowane przez Kaizen

Mimo iż temat od dawna się*przewija kojarzę dwa gruntówek przypadki gdzie przeglądy do gwarancji nie były wymagany.

1. Jednego producenta, który ileś lat temu miał takie warunki i nie wiem czy dalej takie ma.

2. Wszystkie gruntówki za "spokojnie poniżej 20k" z dolnym źródłem, które nie wiadomo kto montował. Ale tam wszystko jest na gębę, więc i gwarancja też.

1. Jednego producenta, który ileś lat temu miał takie warunki i nie wiem czy dalej takie ma.

Widziałeś reklamy, czy czytałeś warunki gwarancji? Bo ja widziałem reklamy jakiejś trzyliterowej marki szwedzkiej, że taką promocję mają. Ale warunków gwarancji nie znalazłem.

A gwarancja musi być na piśmie, żeby była ważna (w znaczeniu, żeby miała moc prawną).