Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ciepły montaż okien jest opłacalny

Recommended Posts

Jak piana to za mało, a montaż warstwowy nie jest niezbędny, to co zostaje? Taśmy rozprężne?

Ja nie napisałem, że coś jest zbędne, a coś innego niezbędne. Montaż prawidłowo wykonany z formalno-prawnego i technicznego punktu widzenia musi co najmniej spełniać wymagania warunków technicznych. Dotyczą one wodoszczelności, przepuszczalności powietrza i temperatury na wewnętrznej powierzchni połączenia okna z ościeżem. Sprzedawca powinien tę wiedzę przekazać nabywcy, to jego obowiązek. Nie należy do obowiązków sprzedawcy określanie zakresu usługi. Określenie zakresu nabywanej usługi to zadanie nabywcy, w końcu to on decyduje co i za ile chce kupić. Może kupić całą usługę montażu albo jej część o ile usługa jest podzielna, (a ta jest) i sprzedawcy nic do tego o ile wcześniej poinformował kupującego, jak wygląda całość. Nie ma tu żadnego znaczenia zastosowany materiał. Jedyne co konieczne, to aby sprzedając część nie pisać, że sprzedaje się całość, bo to podpada, a przynajmniej może podpadać pod pojęcie nieuczciwej praktyki rynkowej.

Czyli pojęcie "okno" nie obejmuje całego otworu okiennego?

Okno, to wyrób budowlany w rozumieniu rozporządzenia 305/2011 PE i Ustawy o wyrobach budowlanych. Okno musi spełniać określone wymagania przepisów kraju w którym wprowadzane jest do obrotu, w tym przypadku mowa była o wymaganiach dotyczących przepuszczalności powietrza. Otwór okienny nie jest oknem. To jedynie dziura w nieprzezroczystej przegrodzie budowlanej. Gdyby było tak, jak w tym "księżycowym" pytaniu, to w składach budowlanych zamiast okien trzeba by sprzedawać "otwory okienne" :-). Cóż, jeszcze się z tym nie spotkałem, ale naszym pięknym kraju wszystko jest możliwe, więc kto wie może już niedługo pójdę sobie kupić nowy otwór... okienny oczywiście :-)

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Przymierzam się do zakupu stolarki okiennej i ostatnio będąc w salonie firmowym lidera sprzedaży okien w moim miasteczku właściciel odradzał mi cieply montaż, tłumacząc to niewspółmiernie wysokimi kosztami do realnych oszczędności. Myślę ze ma racje, zastanawia mnie tylko ta szczelność, bo budynek będzie wentylowany mechanicznie z rekuperacją.

w salonie firmowym lidera sprzedaży okien w moim miasteczku właściciel odradzał mi cieply montaż, tłumacząc to niewspółmiernie wysokimi kosztami do realnych oszczędności.

Gadał tylko o rzekomej nieopłacalności, czy w Pana obecności dokonał stosownych obliczeń właściwych dla Pańskiego budynku?

Przymierzam się do zakupu stolarki okiennej i ostatnio będąc w salonie firmowym lidera sprzedaży okien w moim miasteczku właściciel odradzał mi cieply montaż, tłumacząc to niewspółmiernie wysokimi kosztami do realnych oszczędności. Myślę ze ma racje, zastanawia mnie tylko ta szczelność, bo budynek będzie wentylowany mechanicznie z rekuperacją.

Lider sprzedaży może być w kilku kategoriach:

- ilości,

- jakości

- lokalny itd, i wcale nie musi być to ta sama firma. Ja bym na Twoim miejscu poszukał takiego, który zaproponuje realne koszty :) A wcześniej zobaczrelację z badania szczelności:

http://oknotest.pl/montaz-okien/montaz-okien-na-pianke-szczelny-czy-nieszczelny-sprawdzamy

Kurcze z przytoczonego artykułu jasno wynika, że montaż piankowy te nieszczelności niestety rodzi. Szkoda tylko że nie ma żadnego przeliczenia na złotówki. Bo to tylko liczby, nawet ich ułamkowe części.

Właściciel tej firmy pokazał tylko kawałek tej szmatki, membrany i próbował wytłumaczyć że żadnych termicznych właściwości to nie ma, że oszczędności są w promilach, nawet nie w procentach.

Nie ukrywam że byłem napalony na cieply montaż ale jeśli ta inwestycja miałaby się mi zwrócic po 30 latach to sam już nie wiem. Bo przecież przy wm budynek i tak będzie jak termos. Okna będą albo Oknoplast albo Vetrex.

Kurcze z przytoczonego artykułu jasno wynika, że montaż piankowy te nieszczelności niestety rodzi. Szkoda tylko że nie ma żadnego przeliczenia na złotówki. Bo to tylko liczby, nawet ich ułamkowe części.

Właściciel tej firmy pokazał tylko kawałek tej szmatki, membrany i próbował wytłumaczyć że żadnych termicznych właściwości to nie ma, że oszczędności są w promilach, nawet nie w procentach.

Nie ukrywam że byłem napalony na cieply montaż ale jeśli ta inwestycja miałaby się mi zwrócic po 30 latach to sam już nie wiem. Bo przecież przy wm budynek i tak będzie jak termos. Okna będą albo Oknoplast albo Vetrex.

No i cześciowo ma rację ..

Bo montaż za pomocą taśm to żaden "ciepły montaż" a ... szczelny montaż ...

Taśmy mają zadanie zwiększyć szczelność montażu oraz wyeliminować degradację piany montażowej.

A jak będzie wszystko szczelnie to będzie też cieplej bo straty ciepła będą niższe ...

Jedynie taki montaż (piana + taśmy) zapewnia szczelny montaż ...

Kurcze z przytoczonego artykułu jasno wynika, że montaż piankowy te nieszczelności niestety rodzi. Szkoda tylko że nie ma żadnego przeliczenia na złotówki. Bo to tylko liczby, nawet ich ułamkowe części....

W takim układzie masz kolejny artykuł:

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-cieple-czy-szczelne-2764

a tu jeszcze jeden i też są kwoty w PLN ;)

http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/liczymy-ile-pieniedzy-ucieka-przez-okna