Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazowe - zmiana lokalizacji rurociągu dolotowego do przyłącza pytanie laika

rubenjames

Recommended Posts

Witam

Dom typu czworak, 4 ćwiartki, 4 właścicieli - dawniej własność kopalni.

Przyłącze gazowe wykonane przez kopalnie od strony posesji sąsiada, do mnie na posesję wchodzi rura (przez budynek).

Zawór główny u sąsiada.

Instalacja przejęta przez gazownię w latach 90tych. -bez słowa sprzeciwu na jej nietypowy kształt...

Dostałem ostatnio informację że gazownia będzie modernizować całą instalację na osiedlu łącznie z podejściem pod liczniki w domach (na ich koszt).

Z tym, że chcą rozdzielić instalacje na osobne nitki (a nie przechodzić przez budynki) - każdy ma mieć swoją skrzynkę gazową na posesji/budynku.

Czyli - na mojej posesji nie było rurociągu gazowego - a teraz będzie.

Bez słowa firma projektowa zaprojektowała nowy rurociąg w jedynym ciągu komunikacyjnym (wjazd i dojście do posesji - 3m szerokości, przez miejsce postojowe dla samochodów - i jest to miejsce na którym zamierzam postawić garaż murowany)

Czy gazownia ma prawo zmienić lokalizację wspomnianego rurociągu na zasadzie zmieniamy i koniec - jak się nie zgodzisz to odetniemy ci gaz?

Jeśli chodziłoby o rozkopanie ogrodu - nie ma sprawy - ale wjazd? Jak mam dojechać do posesji podczas prac (do mojej posesji rozkopane będzie ok 50m drogi dojazdowej i chodnika jednocześnie) ? Jak dziecko ma dojść do przedszkola? Gdzie na czas prac mam zostawić samochód (na posesji nie mogę bo nie mam tyle miejsca, a na osiedlu nie mogę bo nie ma miejsc parkingowych)

Nie wspominam że podjazd i podwórko wyłożone kostką w 2011 roku i wykończone....

Co robić?

Jakby ktoś miał jakiś dobry pomysł - dajcie znać