Osaku 22.10.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Witam serdecznie, Czy ktoś tutaj dobudowywał się do już istniejącego domu? Ja tak będę robić, garażem dokleje się ( między budynkami ma byc dylatacja)do domu sąsiada, dom z lat 70. Dalszą cześć mojego domu stanowić będzie budynek dwupiętrowy. Zdecydowałam się na płytę fundamentową, aby nie kopać za wiele w pobliżu fundamentów domu sąsiada. Jednak konstruktor stwierdził, ze powinnam koniecznie zrobić od strony tego domu fundament, na głębokość fundamentów sąsiada, tj ok 1,3 m. Płyta wychodzi mnie bardzo drogo, ma 30 cm , plus ta ostroga. Dostałam wycenę płyty od firmy zajmującej się głównie tym, cenę dostałam niższa, plyte 20 cm. . Usłyszałam tez ze nie ma żadnej potrzeby robić tego fundamentu i wogole lepiej kopać jak najmniej, nie odsłaniać fundamentu sąsiada. I co robić? Bardziej przekonuje mnie wersja dwa, tańsza oraz boje się odsłaniać tamten fundament, wiadomo to trzeba robić na raty ale i tak się boje. Co robić? Ma ktoś z forumowiczów takie doświadczenia, ewentualnie wiedzę na ten temat i cis doradzi?Na ta chwile mam pozwolenie i projekt z wersja 1. ( jednak nie jestem przekonana co do konstruktora, podejrzewam też, ze ta płyta jest za gruba, grunt mam dobry) Z góry dziekuje za wszelką pomoc:) Edytowane 22 Października 2017 przez Osaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 17.06.2018 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 (edytowane) Nie wiem, czy to jeszcze aktualne (dopiero na ten wątek trafiłem), ale ja miałem podobną sytuację. Odkopanie na głębokość 1m nic nie uszkodziło w garażu sąsiada (oczywiście dla zmniejszenia ryzyka lepiej odkopywać odcinkami). Przy tym garażu też stawiam swój garaż i dalej budynek dwupiętrowy. A dlaczego zdecydowałaś się z tego powodu na płytę? Przecież pod parterowym garażem możesz zrobić płytkie fundamenty (aby tylko pod nimi nie było gliny, czy piasku pylastego/pyłu)? Edytowane 17 Czerwca 2018 przez humidorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts