Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chłodzenie

wrozansk

Recommended Posts

Gość TwojPan

Pokaż swoje :).

Jak sobie życzysz. Wklejam fotkę. Ja czyszczę filtry jedynie jak zaświeci się ikona czyszczenia na sterowniku naściennym. Pewnie liczy godziny pracy i na tej podstawie przypomina o czyszczeniu. Tak wygląda filtr klimatyzatora 3,5kW Slim używanego od października 2017r, kiedy się wprowadziłem. Jesienią ogrzewał dom ciepłym powietrzem. Teraz chłodził może przez kilka dni przez kilka godzin dziennie.

Co do reku, to hmm....jestem przerażony tym co napisałeś i tym co pokazałeś na fotkach, Stan rzeczy niedopuszczalny. Goście albo mają syf w domu, albo mieszkają na górnym śląsku przy kopalni. Tak czy siak, można uniknąć aż takiego zabrudzenia filtrów, choćby częściej je czyszcząc....

Ta siateczka w klimach wyłapuje sierść i grubszy syf, ale to całe nic. Po umyciu zamontowałem włókninę filtracyjną G4 - może wolniej, ale dalej zarasta..

Ja ma w swym reku szajsung filtr klasy F8. Tak jak wspomniałem, także czyszczony sprężonym powietrzem kiedy zapala się kontrolka czyszczenia na sterowniku. Na czerpni nie mam żadnego filtra, montujący serwis sobie nie "życzył". Ja mieszkam pod lasem, czerpnia od strony nieutwardzonej drogi do sąsiada, więc tylko ew.kurz jest problemem. Co jakiś czas, czyszczę sprężonym powietrzem łopatki wentylatora i wnętrze po wyjęciu filtra. Mam wymiennik celulozowy (reku z odzyskiem wilgoci) ale wygląda jeszcze bardzo dobrze. Więc sam rozumiesz, że nie zwlekam z czyszczeniem bo jego koszt jest znaczny. Kilka stówek kosztuje Jak będzie czyszczony to ci pstryknę fotki, choć i tak pewnie nie uwierzysz.

A to, że filtry klimy wyglądają tak dobrze(jak chyba cały dom), raczej zawdzięczam właśnie reku z odzyskiem wilgoci. Uwierz, w domu jest naprawdę niewiele kurzu.

Ale to serwis, którego podobno nie robisz?

.

Tego nie napisałem. Napisałem, że nie płacę. A kwity mieć muszę, bo mam rozszerzoną (za 120pln) 5 letnią gwarancję. Robię to sam, jak napisałem ci powyżej.

Tak to wygląda u mnie. Chcesz wierz, a nie to zapraszam na oględziny. Stężenia CO2, wilgotności pilnuje Stacja Netatmo z pluginem do Fibaro. Jeśli steżenie CO2 by wzrosło ponad 1000 ppm, w reku włączy się bieg Turbo i będzie pracował, póki stężenie nie spadnie do poziomu 600 ppm.

Co do instrukcji klimatyzatora. To dziwne, że tego nie znalazłeś. Ja nawet przy starych Chigo w firmie miałem zapis, który mówił, że na starcie i końcu sezonu chłodniczego, trzeba uruchomić najpierw funkcję Osuszania na jakiś czas. Tego się trzymam do dziś.

IMG_20180810_150734.jpg

Edytowane przez TwojPan

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan

Usunąłeś odpowiedź, nim zdążyłem odpisać. Dlaczego?

Wiedziałem, że tak będzie. Szkoda na ciebie czasu. Na filtrze jest trochę kurzu, którego na fotce nie widać. Tak jak i za filtrem. Ale uwierz, nie przypomina to tego co mi pokazywałeś na zdjęciach.

No nic, mierzysz wszystkich swoją miarą. Jak masz nie daleko, zapraszam.

Usunąłeś odpowiedź, nim zdążyłem odpisać. Dlaczego?

Bo miałem zrobić EOT.

Ale jak się prosisz...

Z tą fotką to chyba żart? Pokaż to, co ja - czego normalnie nie widać (wentylator i to co głębiej - rozbierz jak na filmie z mycia albo zapuść kamerkę inspekcyjną). A nie wyczyszczone regularnie filtry.

Najwięcej do powiedzenia ma w temacie ten który najmniej z autopsji wie o chłodzeniu pompą ciepła ( Kaizen ).

Ostro pojechałeś- w sumie każde forum powinno mieć swojego „Guru Pitkę”...

Nie chcę być złośliwy - ale jest tu trochę osób , które coś tam wiedzą , lecz nie do końca rozumieją....

Osobiście staram się pisać o tym co sam doświadzyłem przy eksploatacji wielu różnych systemów PC- a nie co tylko o tym czytałem ( to może każdy - a czy dobrze zajarzył, to inna sprawa)

Ok to ja cos powiem o chlodzeniu podloga - szalu to nie robi.

Ustawilem stala na 18stopni i jestem w stanie zjechac gdzies o 1st (z 27 do 26) w salonie. Z tym, ze mam 2 duze przeszklenia od poludnia w salonie i holu (3.8x2.3 i 4.1x2.3) i tej energii wchodzi naprawde sporo.

Chlodzenie nie jest to specjalnie uciazliwe i nie odczuwam dyskomfortu przez zimna podloge tak jak niektorzy pisali.

Jedno co mnie zastanawia to tryb pracy pompy, chodzi 1-2h na wlocie pompuje 17stopni po czym po tym czasie sie wylacza i mieli sama obiegowka nie wiem przy jakiej temp pompa zalacza sie ponownie bo przy 22in/out dalej chodzi tylko pompa a uzywam to od 10dni i nie przypatrywalem sie temu dokladnie

A co byś chciał schłodzić buforem 500l ?Łazienkę?

Rozważam różne opcje. Wolałbym w razie czego wytwarzać wodę lodową w tanich taryfach. Domyślam się, że bufor 500l może być mały. Dla 1000l bufora, gdzie na starcie jest woda lodowa o temperaturze 7 stopni a temp powrotu do bufora będzie miała około 18 stopni (przy tej temperaturze na moje oko zdolność chłodzenia powietrza w kk jest już mała) i przy zbiciu zysków na poziomie 4 kw, wody wystarczy nam na około 3h włączając w to straty na buforze, instalacji i sprawności przekazywania chłodu do otoczenia.

Gość TwojPan
Rozważam różne opcje. Wolałbym w razie czego wytwarzać wodę lodową w tanich taryfach. Domyślam się, że bufor 500l może być mały. Dla 1000l bufora, gdzie na starcie jest woda lodowa o temperaturze 7 stopni a temp powrotu do bufora będzie miała około 18 stopni (przy tej temperaturze na moje oko zdolność chłodzenia powietrza w kk jest już mała) i przy zbiciu zysków na poziomie 4 kw, wody wystarczy nam na około 3h włączając w to straty na buforze, instalacji i sprawności przekazywania chłodu do otoczenia.

Jak bufor to minimum 2000l. Inaczej nie ma to najmniejszego sensu.

IMHO, skup się na grubości izolacji budynku i jej poprawnym wykonaniu. I zapomnij o grzaniu tylko w drugiej taryfie, bo ani to oszczędne ani komfortowe.

My mamy 3 bardzo duże okna(jedno ma ponad 5 m wysokości i 3 m szerokości- od południa) i pompa ciepła daje radę. W największe upały uruchomiliśmy chłodzenie i z 28 stopni zbiliśmy w dwa dni do 24 na górze i 23 na dole. W domu jest bardzo przyjemnie. Jedyny mankament to słabo schnące podłogi po myciu. Na pewno ważne jest to, jak budynek jest docieplony, bo to jest izolacja termiczna nie tylko zimą, ale też latem.

• 3 weeks później...

Panowie, przekopalem sie przez caly watek i nic nie wiem. Moze przedstawie swoja koncepcje domu ktory wlasnie buduje i poprosze Was o moc w ustaleniu opcji dot. chlodzenia domu.

A wiec - buduje parterowke ok 150m2 po podlogach w planie prostokata ok 10x20m, wszedzie ogrzewanie podlogowe, z nieuzytkowym poddaszem, na wiazarach, w stropie 50cm celulozy/granulatu, sciany silka 24 + planuje 20cm grafitu. Salon/kuchnia umiejscowione krotszym boku domu na scianie poludniowej lacznie 50m2 z jednym oknem hs 3,5x2,3m, reszta okien na zachodzie i wschodzie. Planuje wentylacje z rekuperacja, ogrzewanie prostą pompa gruntowa + kolektor poziomu ok 4 nitki po 200m rury w wykopach ok 20-25m + dobiegi.

Mam zrobione OZC i wiem jak zagrzac chalupe, pytanie jak najefektywniej schlodzic dom do komfortowego poziomu. Obecnie mieszkam na poddaszu domu jednorodzinnego gdzie w ciagu obecnego lata, bez wlaczania klimy temperatura dochodzila do 30stC. Posiadam klimatyzacje, do zupelnego komfortu wystarcza mi zbicie temperatury do 24stC. Aby zapobiec przegrzaniu, planuje na poludniowym oknie zamontowac zaluzje fasadowe, sypialnie od strony zachodniej sa osloniete okapem dachowym ok 1,3m.

Dopuszczam przeniesienie obecnych 2ch splitow do nowego domu (3.8 oraz 2.2kW) ale moze jednak da rade wykorzystac DZ do zapewnienia sobie komfortu? Doradzcie.

Rozwazam:

1. chlodzenie pasywne podlogi

2. podlaczenie DZ do chlodnicy i wpiecie tego w wentylacje,

3. przeniesienie splitow

4. polaczenie wszystkich elementow i zrobienie hybrydy

5. montaz klimy kanalowej...

Panowie, przekopałem sie przez cały watek i nic nie wiem.

Mam zrobione OZC i wiem jak zagrzać chałupe, pytanie jak najefektywniej schłodzić dom do komfortowego poziomu.

Dopuszczam przeniesienie obecnych 2-ch splitów do nowego domu (3.8 kW oraz 2.2 kW) ale może jednak da rade wykorzystać DZ do zapewnienia sobie komfortu?

Doradzcie.

Przy pomocy DZ możesz bezpiecznie schłodzić wodę ;

- w podłogówce do ok,18 C,

- do ok,13 C przy użyciu klimakonwektorów

Najskuteczniejsza klimatyzacja pomieszczeń jest przy użyciu klimatyzatorów.

Z tym bezpiecznym schładzaniem podłogi byłbym ostrożny, punkt rosy zależy od temperatury ORAZ wilgotności powietrza więc trzeba to dobrze opomiarowac. Zastanawiam się czy połączenie podłogowego chłodzenia i użycia np. jednej nitki DZ do chlodzenia powietrza zasysanego na cele wentylacyjne wystarczy do zbicia temperatury i wilgotności, czy też trzeba by jednak użyć jakiegoś klimakonwektora kanałowego tylko potrzebowałby oddzielnych kanałów dolotowych a to już spora komplikacja systemu...

Z tym bezpiecznym schładzaniem podłogi byłbym ostrożny, punkt rosy zależy od temperatury ORAZ wilgotności powietrza więc trzeba to dobrze opomiarowac. Zastanawiam się czy połączenie podłogowego chłodzenia i użycia np. jednej nitki DZ do chlodzenia powietrza zasysanego na cele wentylacyjne wystarczy do zbicia temperatury i wilgotności, czy też trzeba by jednak użyć jakiegoś klimakonwektora kanałowego tylko potrzebowałby oddzielnych kanałów dolotowych a to już spora komplikacja systemu...

Nie za wiele tego chłodu wyciągniesz z dolnego źródła i nie za wiele go przekażesz do powietrza wentylacyjnego. Przeczytaj.

Jak bufor to minimum 2000l. Inaczej nie ma to najmniejszego sensu.

IMHO, skup się na grubości izolacji budynku i jej poprawnym wykonaniu. I zapomnij o grzaniu tylko w drugiej taryfie, bo ani to oszczędne ani komfortowe.

Z tym się nie zgodzę, u mnie chodziło w T2, tylko jakieś 2-3 dni musiałem dodać 2h w T1. Komfort był ok, bo w dzień słońce dogrzewało ładnie dom :)