gawel 30.09.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 No to ja i cala moja rodzina jakaś nienormalna jest . Całą zimę przeleciałem tylko w taniej taryfie. W domu temperatura caly sezon od 22,8 do 23,4 i to wartosci graniczne w praktyce 90% sezonu od 23 do 23,3 sory ale nie ogarniam spadku temperatury o 0,3st. 0,3 stopnia to wielkie g dla mnie co najmniej 1 stopień to już czuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.10.2020 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 No to ja i cala moja rodzina jakaś nienormalna jest . Całą zimę przeleciałem tylko w taniej taryfie. Nie wiem czy zauważyłeś, że ostatnio jest mowa ; ... - o ogrzewaniu budynku tylko grzejnikami, ... - lub grzejnikami + 2 do 3 szt klimakonwektory, Oba te urządzenia nie mają możliwości akumulacji ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.10.2020 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Ja 0,3 stopnia czuję wyraźnie a 0,5 bardzo.Chociażby teraz jesiennie jak spadło do 21,8-21,9 wszystkim zimno.Przy 22,0 jakby lepiej ale nadal chłodno.Przy 22,3 wszyscy domownicy stwierdzili, że idealnie, cieplutko.To obserwacja więcej niż z jednego dnia.Staram się utrzymywać 22,3-22,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.10.2020 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Ja 0,3 stopnia czuję wyraźnie a 0,5 bardzo. To latem musisz strasznie cierpieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.10.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Tak starsznie latem cierpie.I tak masz rację nie odczuwam zimą tych 0,3-0,5 wydawało mi się i reszcie domowników. Dobrze, że mi to uświadomiłeś. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 01.10.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 znacie KK Innova? znalazłem takie, rozmawiałem z przedstawicielem i właśnie przeglądam dane. są podobne do Purmo, z różnic - węższe, cichsze. wydajności podobne, cenowo wychodzą prawie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 (edytowane) vr5 napisał; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?366099-Powietrzna-pompa-ciep%C5%82a-czy-to-ma-sens&p=7977490#post7977490 Do chłodzenia latem dobrze się sprawdza klima. Wystarczy taka budżetowa za dwa - trzy tysiące. Mogą być dwie. Przy klimach ( teraz to prawie wszystkie grzeją nawet przy -25 st C.) łatwiej dogrzejesz dom. Zyskujesz źródło chłodu w lecie i dodatkowe do grzania w zimie oprócz "prawdziwej" PC .Pompa ciepła wystarczy sporo mniejsza, więc tańsza ; - i nie tylko tańsza, bo przy tak ocieplonym domu będzie pracowała - przez większość czasu w optymalnym zakresie pracy. Mam stary 130 m2 dom z lat 30-tych ubiegłego wieku średnio ocieplony jak na dzisiejsze standardy i przy 4 klimach wystarczy mi PC 6 kW Edytowane 4 Października 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2020 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Największą bolączką splita to ; - minimalna moc chłodnicza z jaką może pracować, - najmniejsze modele w wersji ściennej mają ;....... - za duże moce chłodnicze, ........- by wieszać je w małych sypialniach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.10.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Inna bolączka, ze to brzydkie starsznie, albo drogie i przekombinowane (np. obraz udaje).Chyba, ze są jakieś ładne, albo można zamurować i ograniczyć element pokojowy do płaskiej kratki w ścianie/suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2020 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Ładne bywają. Standardowych szpetnymi też bym nie nazwał - w przeciwieństwie do np. większości kaloryferów.Natomiast bzdurą jest, że splity są za duże do małych pomieszczeń.W przypadku chłodzenia kluczowe znaczenie ma nie wielkość pomieszczenia czy nawet izolacja ścian (bo różnica temperatur jaką chcemy zapewnić to kilka stopni - gdzie przy ogrzewaniu potrafi przekroczyć 40*) a zyski słoneczne i bytowe. O ile PC do grzania często są przewymiarowane, to klimy do chłodzenia często nie wyrabiają jak słoneczko przyświeci w okna danego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.10.2020 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Ładne bywają. Standardowych szpetnymi też bym nie nazwał . Tu już wchodzimy w kwestię gustu i każdy ma swoje upodobania. Nie mam klimy i szczegółowo nie szukałem, więc moze ominał mnie takis trend. Ale to co widziałem do tej pory nawet nie zbliżało sie do ładności dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 09.10.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 jeżeli chodzi o PC to najczęściej na forum są polecane panasonici - zwłaszcza t-cap 9kW. a co byście polecili z klimatyzatorów? coraz bardziej podoba mi się ten pomysł. 2-3 jednostki w domu i jest chłodno w lecie i można dogrzać w okresach przejściowych bez włączania PC. z tego co czytam, to można spokojnie w ten sposób grzać do kilku stopni na +. oczywiście są też tacy, co grzeją tak do -10C, ale ja w tym kierunku nie chcę iść. super by było: > +8-10C klima z dobrym COP, <+5-8C PC. przy okazji miałbym ewentualny problem z taktowaniem PC z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.10.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 (edytowane) Zobacz;https://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=31999914 https://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=32000095 - zobacz tu Edytowane 9 Października 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 09.10.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 coś nie działa; "Niestety - brak wyników." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts