Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - chłodzenie

wrozansk

Recommended Posts

Jeśli masz właczone chłodzenie to w menu/ust. instalatora/ust. działanie masz dostepna funkcję chłodzenie. Tam ustawiasz temp. wody dla wł. chłodzenia. Możesz skorzystać z krzywej kompensacji lub z prostej. Ja mam krzywą ( 28/18 i 20/20) deltę mam na 3 stopniach.

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli masz właczone chłodzenie to w menu/ust. instalatora/ust. działanie masz dostepna funkcję chłodzenie. Tam ustawiasz temp. wody dla wł. chłodzenia. Możesz skorzystać z krzywej kompensacji lub z prostej. Ja mam krzywą ( 28/18 i 20/20) deltę mam na 3 stopniach.

Funkcję chłodzenia mam włączoną. Wciskam i przytrzymuję przez 5 sek przycisk SET. Tam w ustawieniach wody do chłodzenia ustawiam 19 stopni. Ustawienia krzywej które tam są, wg instrukcji są dla trybu ogrzewania. Mamy chyba różne sterowniki. Popraw mnie jeśli się mylę

Ja będę miał całą gorę poza łazienką w panelach. Czyli jak to się robi z głową to panele się nie wyginają i można mieć komfortowe warunki na górze ? Ja jeszcze nie mieszkam i wentylacja nie działa, rolet nie zasłaniam i okna pozamykane. Na parterze wczoraj pokazywało 27*C a na górze 31*C w najcieplejszym pokoju od południowej strony. Jaką masz teraz temperaturę?

Gość TwojPan
Jedyną bolączką chłodzenia podłogówką jest brak możliwości pozbycia się nadmiaru wilgoci. Ale używając tej funkcji z głową nie ma problemu i zdaje ona doskonale egzamin.

Z "głową" to znaczy dopuszczanie do wilgotności rzędu 68% tak jak ty :) ? To już mała sauna. Czujesz komfort przy takiej wilgotności i nic w tym dziwnego. Tylko jakie skutki ma dla ścian (to najmniejszy problem), stolarki drewnianej, mebli itd ? Takie lato może trwać miesiąc lub dwa. A to nie jest kilka dni....

Następną "bolączką" jest zasuwanie po domu w kapciach, przynajmniej tam gdzie są płytki. Jeszcze inną jest to, że przy panelach nie zauważysz przekroczenia punktu rosy, jak mając płytki. Ty pewnie ten punkt przekroczyłeś już nie raz sądząc po wilgotności, ale mając panele tego nie zauważyłeś...

Chłodzenie podłogą to raczej najgorszy sposób na ....chłodzenie :)

No faktycznie wilgotnośc prawie 70% ciężko nazwać poprawną i komfortową.

U mnie jest około 40-50% i to bez jakiegokolwiek chłodzenia. Jak włączę klimę to mogę jeszcze lekko wilgotnośc obniżyć.

W zeszłym roku jak się wprowadzaliśmy w sierpniu w lato to wilgotnośc mieliśmy około 30% . Wpadające słoneczko pięknie usuwało wilgoć + oczywiście działająca WM.

No faktycznie wilgotnośc prawie 70% ciężko nazwać poprawną i komfortową.

U mnie jest około 40-50% i to bez jakiegokolwiek chłodzenia. Jak włączę klimę to mogę jeszcze lekko wilgotnośc obniżyć.

W zeszłym roku jak się wprowadzaliśmy w sierpniu w lato to wilgotnośc mieliśmy około 30% . Wpadające słoneczko pięknie usuwało wilgoć + oczywiście działająca WM.

A to ciekawe. Na dworze 80 -90 % wilgotności a ty masz bez podejmowania żadnych działań 40 - 50.

Z "głową" to znaczy dopuszczanie do wilgotności rzędu 68% tak jak ty :) ? To już mała sauna. Czujesz komfort przy takiej wilgotności i nic w tym dziwnego. Tylko jakie skutki ma dla ścian (to najmniejszy problem), stolarki drewnianej, mebli itd ? Takie lato może trwać miesiąc lub dwa. A to nie jest kilka dni....

Następną "bolączką" jest zasuwanie po domu w kapciach, przynajmniej tam gdzie są płytki. Jeszcze inną jest to, że przy panelach nie zauważysz przekroczenia punktu rosy, jak mając płytki. Ty pewnie ten punkt przekroczyłeś już nie raz sądząc po wilgotności, ale mając panele tego nie zauważyłeś...

Chłodzenie podłogą to raczej najgorszy sposób na ....chłodzenie :)

A niby jak skoro przy 24 stopniach i wilgotności na poziomie 70 % punkt rosy to 18,2 a u mnie podłoga nigdy nie miała mniej jak 19-20 stopni. Z panelami nic się nie dzieje, dywan suchutki a płytki bez kropelki wody czy szronu. W kapciach bym chodził jakby podłoga miała z 15 stopni albo mniej przy 19 - 20 nie widzę takiej potrzeby. Jak przekroczę ten magiczny punkt rosy to ewentualnie odpalę osuszacz który obecnie stoi bezczynnie.

Gość TwojPan
A to ciekawe. Na dworze 80 -90 % wilgotności a ty masz bez podejmowania żadnych działań 40 - 50.

Dane z Netatmo (wiem,to chłam,ty masz lepszy sprzęt):

Temp.na zewnątrz 31deg, wilgotność 42%. Mieszkam pod lasem, stacja Netatmo od północy w cieniu.

Gość TwojPan
A niby jak skoro przy 24 stopniach i wilgotności na poziomie 70 % punkt rosy to 18,2 a u mnie podłoga nigdy nie miała mniej jak 19-20 stopni. Z panelami nic się nie dzieje, dywan suchutki a płytki bez kropelki wody czy szronu. W kapciach bym chodził jakby podłoga miała z 15 stopni albo mniej przy 19 - 20 nie widzę takiej potrzeby. Jak przekroczę ten magiczny punkt rosy to ewentualnie odpalę osuszacz który obecnie stoi bezczynnie.

Stare dobre pytanie forumowe.Zamieszkałeś już, czy tylko w weekendy ? Jeśli nie, to dalsza rozmowa jest jak zawsze. Bezcelowa.

Po osuszaczu co jeszcze odpalisz?

Od chłodzenia jest klimatyzacja. Nie ma problemu z nadmierną wilgotnością, może być raczej w drugą stronę. Miałbyś klimę, grzanie, osuszanie i wiatrak w jednym.

Mam higrometr na zewnatrz i takiej wilgotności obecnie nie ma ...

jak były dni że deszcz cały dzień padał to była duża wilgotność , a teraz jest niska.

Skąd ta wilgotnośc jak jest sucho na dworzu ? U mnie od 1,5 tygodnia ani kropla deszczu nie spadła ...

Gość TwojPan
Chłodzenie w stosunku do grzania jest w naszym klimacie marginalne i nie należy IMHO od niego uzależniać kształtu całego systemu grzewczego. .

Odświeżyłem wypowiedź kolegi Map78, aby uzmysłowić nowym "forumowiczom", że i mądrym forumowiczom zdarza się krótkowzroczność i buta.I choć szanuje tego gościa, potwierdza regułę, że to forum przerasta wszystko i wszystkich. Boga, naturę, klimat itd....

A ilość napisanych postów i forumowe tytuły, chyba nieco przewracają w głowie :)