plusfoto 01.08.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Jeśli masz właczone chłodzenie to w menu/ust. instalatora/ust. działanie masz dostepna funkcję chłodzenie. Tam ustawiasz temp. wody dla wł. chłodzenia. Możesz skorzystać z krzywej kompensacji lub z prostej. Ja mam krzywą ( 28/18 i 20/20) deltę mam na 3 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 01.08.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Jeśli masz właczone chłodzenie to w menu/ust. instalatora/ust. działanie masz dostepna funkcję chłodzenie. Tam ustawiasz temp. wody dla wł. chłodzenia. Możesz skorzystać z krzywej kompensacji lub z prostej. Ja mam krzywą ( 28/18 i 20/20) deltę mam na 3 stopniach. Funkcję chłodzenia mam włączoną. Wciskam i przytrzymuję przez 5 sek przycisk SET. Tam w ustawieniach wody do chłodzenia ustawiam 19 stopni. Ustawienia krzywej które tam są, wg instrukcji są dla trybu ogrzewania. Mamy chyba różne sterowniki. Popraw mnie jeśli się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.08.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Którą wersję masz pompy H czy F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 01.08.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Którą wersję masz pompy H czy F F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 01.08.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Plusfoto a co masz na podłogach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.08.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Panele i płytki a w sypialni kawałek dywanu. reksgildo ustaw 18 i powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 01.08.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Ja będę miał całą gorę poza łazienką w panelach. Czyli jak to się robi z głową to panele się nie wyginają i można mieć komfortowe warunki na górze ? Ja jeszcze nie mieszkam i wentylacja nie działa, rolet nie zasłaniam i okna pozamykane. Na parterze wczoraj pokazywało 27*C a na górze 31*C w najcieplejszym pokoju od południowej strony. Jaką masz teraz temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.08.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) W tej chwili - parter salon od południa 23,7. Góra 24,1. Nieocieplony strych 35 i garaż od północnej strony przy ujęciu wody 24,8P.S. Wilgotność dół 68, góra 67, strych 51 i garaż 66 Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.08.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Jedyną bolączką chłodzenia podłogówką jest brak możliwości pozbycia się nadmiaru wilgoci. Ale używając tej funkcji z głową nie ma problemu i zdaje ona doskonale egzamin. Dlatego dołączenie GGWC, które zmniejsza wilgotność jest dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 01.08.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 reksgildo ustaw 18 i powinno być OK Tak mam ustawione. Niepokoi mnie tylko to, że pompa załączy się, szybko(ok 10 minut) osiągnie te zadane 18 stopni i się wyłączy. Potem w ok 40 minut na powrocie 22 stopnie i znów się załączy. Dziś od 7 rano do teraz chyba z 10 startów sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.08.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Spróbuj może zmniejszyć prędkość obiegówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 02.08.2018 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Spróbuj może zmniejszyć prędkość obiegówki. Zmniejszyłem. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.08.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Jedyną bolączką chłodzenia podłogówką jest brak możliwości pozbycia się nadmiaru wilgoci. Ale używając tej funkcji z głową nie ma problemu i zdaje ona doskonale egzamin. Z "głową" to znaczy dopuszczanie do wilgotności rzędu 68% tak jak ty ? To już mała sauna. Czujesz komfort przy takiej wilgotności i nic w tym dziwnego. Tylko jakie skutki ma dla ścian (to najmniejszy problem), stolarki drewnianej, mebli itd ? Takie lato może trwać miesiąc lub dwa. A to nie jest kilka dni.... Następną "bolączką" jest zasuwanie po domu w kapciach, przynajmniej tam gdzie są płytki. Jeszcze inną jest to, że przy panelach nie zauważysz przekroczenia punktu rosy, jak mając płytki. Ty pewnie ten punkt przekroczyłeś już nie raz sądząc po wilgotności, ale mając panele tego nie zauważyłeś... Chłodzenie podłogą to raczej najgorszy sposób na ....chłodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.08.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 No faktycznie wilgotnośc prawie 70% ciężko nazwać poprawną i komfortową. U mnie jest około 40-50% i to bez jakiegokolwiek chłodzenia. Jak włączę klimę to mogę jeszcze lekko wilgotnośc obniżyć. W zeszłym roku jak się wprowadzaliśmy w sierpniu w lato to wilgotnośc mieliśmy około 30% . Wpadające słoneczko pięknie usuwało wilgoć + oczywiście działająca WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.08.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 No faktycznie wilgotnośc prawie 70% ciężko nazwać poprawną i komfortową. U mnie jest około 40-50% i to bez jakiegokolwiek chłodzenia. Jak włączę klimę to mogę jeszcze lekko wilgotnośc obniżyć. W zeszłym roku jak się wprowadzaliśmy w sierpniu w lato to wilgotnośc mieliśmy około 30% . Wpadające słoneczko pięknie usuwało wilgoć + oczywiście działająca WM. A to ciekawe. Na dworze 80 -90 % wilgotności a ty masz bez podejmowania żadnych działań 40 - 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.08.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Z "głową" to znaczy dopuszczanie do wilgotności rzędu 68% tak jak ty ? To już mała sauna. Czujesz komfort przy takiej wilgotności i nic w tym dziwnego. Tylko jakie skutki ma dla ścian (to najmniejszy problem), stolarki drewnianej, mebli itd ? Takie lato może trwać miesiąc lub dwa. A to nie jest kilka dni.... Następną "bolączką" jest zasuwanie po domu w kapciach, przynajmniej tam gdzie są płytki. Jeszcze inną jest to, że przy panelach nie zauważysz przekroczenia punktu rosy, jak mając płytki. Ty pewnie ten punkt przekroczyłeś już nie raz sądząc po wilgotności, ale mając panele tego nie zauważyłeś... Chłodzenie podłogą to raczej najgorszy sposób na ....chłodzenie A niby jak skoro przy 24 stopniach i wilgotności na poziomie 70 % punkt rosy to 18,2 a u mnie podłoga nigdy nie miała mniej jak 19-20 stopni. Z panelami nic się nie dzieje, dywan suchutki a płytki bez kropelki wody czy szronu. W kapciach bym chodził jakby podłoga miała z 15 stopni albo mniej przy 19 - 20 nie widzę takiej potrzeby. Jak przekroczę ten magiczny punkt rosy to ewentualnie odpalę osuszacz który obecnie stoi bezczynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.08.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 A to ciekawe. Na dworze 80 -90 % wilgotności a ty masz bez podejmowania żadnych działań 40 - 50. Dane z Netatmo (wiem,to chłam,ty masz lepszy sprzęt): Temp.na zewnątrz 31deg, wilgotność 42%. Mieszkam pod lasem, stacja Netatmo od północy w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.08.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 A niby jak skoro przy 24 stopniach i wilgotności na poziomie 70 % punkt rosy to 18,2 a u mnie podłoga nigdy nie miała mniej jak 19-20 stopni. Z panelami nic się nie dzieje, dywan suchutki a płytki bez kropelki wody czy szronu. W kapciach bym chodził jakby podłoga miała z 15 stopni albo mniej przy 19 - 20 nie widzę takiej potrzeby. Jak przekroczę ten magiczny punkt rosy to ewentualnie odpalę osuszacz który obecnie stoi bezczynnie. Stare dobre pytanie forumowe.Zamieszkałeś już, czy tylko w weekendy ? Jeśli nie, to dalsza rozmowa jest jak zawsze. Bezcelowa. Po osuszaczu co jeszcze odpalisz? Od chłodzenia jest klimatyzacja. Nie ma problemu z nadmierną wilgotnością, może być raczej w drugą stronę. Miałbyś klimę, grzanie, osuszanie i wiatrak w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.08.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 A to ciekawe. Na dworze 80 -90 % wilgotności a ty masz bez podejmowania żadnych działań 40 - 50. Mam higrometr na zewnatrz i takiej wilgotności obecnie nie ma ... jak były dni że deszcz cały dzień padał to była duża wilgotność , a teraz jest niska. Skąd ta wilgotnośc jak jest sucho na dworzu ? U mnie od 1,5 tygodnia ani kropla deszczu nie spadła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.08.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Chłodzenie w stosunku do grzania jest w naszym klimacie marginalne i nie należy IMHO od niego uzależniać kształtu całego systemu grzewczego. . Odświeżyłem wypowiedź kolegi Map78, aby uzmysłowić nowym "forumowiczom", że i mądrym forumowiczom zdarza się krótkowzroczność i buta.I choć szanuje tego gościa, potwierdza regułę, że to forum przerasta wszystko i wszystkich. Boga, naturę, klimat itd.... A ilość napisanych postów i forumowe tytuły, chyba nieco przewracają w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts