plusfoto 02.08.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) WOW sprawdzacie tą wilgotność teraz w samo południe? proponuję sprawdzić też w innych godzinach. A tak to wygląda tuż przed załączeniem chłodzenia Wygląda na to że temp podłogi w obecnej chwili to 22 stopnie. O 15 się załączy i jak powrót osiągnie około 18 - 19 stopni to się wyłączy. Podłoga gdzieś po 1/2 godziny od wyłączenia będzie miała około 20 stopni ( przynajmniej zasilanie i powrót na to będą wskazywać Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.08.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 I jeszcze jedno - odpowiedzcie mi panowie TwojPan i kaszpir - jaka jest różnica między wilgotnością 70% przy temp. 24, 55% przy 28 czy 45% przy 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 02.08.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Zmniejszyłem. Zobaczymy Niestety nic to nie daje. Dzisiaj mierzyłem czas z zegarkiem w ręce. pompa chodzi 10 minut, wyłączy się, 20 minut postoju i ponowny start na 10 minut. Na jedną godzinę dwa starty sprężarki. Na dobę 48 startów. Chyba trzeba będzie sobie podarować to chłodzenie. Chyba że ktoś jeszcze coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.08.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 No to klapa. Niestety nie znam algorytmu pracy wersji F. W wersji H się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Koledzy,w Castoramie kupiłem za 850 pln przenośny klimatyzator 2.6kW pokojowy -może wyraźnie ulżyć w ciągu kilku dni w lecie (i to nie w każdym).To nie majątek - wszyscy wiemy , że chłodzenie „płaszczyznowe” nie jest oszałamiające (chyba najbardziej zyskujemy izolacją i zacienieniem...)To tak na marginesiePSPrzepraszam za krypto reklamę- może być inny hipermarket , alle , itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 w Castoramie kupiłem za 850 pln przenośny klimatyzator 2.6kW pokojowy I gdzie tu sens, gdzie logika - wywalać przez ten klimatyzator schłodzone powietrze z wnętrza domu? To złoto dla naiwnych. Ciągnie prąd, chłodzi może i nieźle - ale to schłodzone powietrze z prędkością znaczną przepuszcza przez siebie wyrzuca na zewnątrz. Saldo temperatury w pomieszczeniu mizerne. Zakłóca rekuperację i hałasem przyprawia o ból głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 I gdzie tu sens, gdzie logika - wywalać przez ten klimatyzator schłodzone powietrze z wnętrza domu? To złoto dla naiwnych. Ciągnie prąd, chłodzi może i nieźle - ale to schłodzone powietrze z prędkością znaczną przepuszcza przez siebie wyrzuca na zewnątrz. Saldo temperatury w pomieszczeniu mizerne. Zakłóca rekuperację i hałasem przyprawia o ból głowy. Widzisz- może lepszym rozwiązaniem będzie pojechać na urlop lub w gości... Nie przesadzaj- kupiłem izolowaną rurę i podpiąłem do wentylacji- chłodzi jak trzeba ...i nie musi działać cały czas... Żadnych cudów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Kurza melodia- Kaizen , czy Ty kiedykolwiek użytkowałeś mobilne klimatyzatory , czy tylko o nich czytałeś ? Chłodzi jak należy ...No „prundu” za parę grosiszy trzeba zużyć- ale to jest cena komfortu i nie jest to majątek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Kurza melodia- Kaizen , czy Ty kiedykolwiek użytkowałeś mobilne klimatyzator Owszem. Raz mnie pracodawca uraczył takim dobrodziejstwem. W upały z pół godziny wytrzymywałem - potem wybierałem upał zamiast hałasu. Następny sezon już była normalna klimatyzacja na cały biurowiec i wyprzedawali te klimy przenośne za bezcen. Chętnych nie było. Co za różnica, czy rura izolowana, czy nie - jak zaciąga powietrze z wnętrza schłodzonego pomieszczenia i wywala na zewnątrz? W poprzednim mieszkaniu miałem klimę, w kolejnym mam dwie, w domu też już zamontowana - wszystkie splity. Przenośne klimy to zło. Nadają sią do osuszania, ale nie do chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Owszem. Raz mnie pracodawca uraczył takim dobrodziejstwem. W upały z pół godziny wytrzymywałem - potem wybierałem upał zamiast hałasu. Następny sezon już była normalna klimatyzacja na cały biurowiec i wyprzedawali te klimy przenośne za bezcen. Chętnych nie było. Co za różnica, czy rura izolowana, czy nie - jak zaciąga powietrze z wnętrza schłodzonego pomieszczenia i wywala na zewnątrz? W poprzednim mieszkaniu miałem klimę, w kolejnym mam dwie, w domu też już zamontowana - wszystkie splity. Przenośne klimy to zło. Nadają sią do osuszania, ale nie do chłodzenia. Poruszyłeś kilka tematów : -u mnie w biurowcu chyba założę kłódkę na sterownik ( ludzie zmieniają temp w przedziale 20-24 st), polska przypadłość- kożdy sobie rzepkę ... -nie wszyscy mają reku -nie każdy będzie narzekał na taką „klimę” , jak nie ma kompleksowego/systemowego rozwiązania klimatyzacji -w istniejących budynkach bez instalacji chłodzącej , moim zdaniem jest taki klimatyzator dobrym rozwiązaniem tj lepszym od istniejącego systemu ( wszyscy są zadowoleni z korzystających u mnie w pracy) -w moich nowoplanowanych obiektach wymagam PC z chłodzeniem (PC PP i PW) To tylko moje zdanie , przypuszczam że nie będę w tym odosobniony... PS A izolowana rura ma znaczenie- bo nie izolowana grzeje pomieszczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Kaizen- nie chcę się licytować , ale użytkuję w trzech różnych budynkach :-10 PC P/P-2 PC P/W-4 klimatyzatory split-3 klimatyzatory przenośneTyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) A co tam- mam ciepłą noc , teraz jest 23 st -to napiszę co nie co...Odnośnie reku- czy nie jest tak , że rzadko kiedy w domach jednorodzinnych jest stosowane chłodzenie powietrza podczas wymiany ?Jeśli jest sprawność reku np 80% - to naturalnie podczas upałów będziemy dogrzewać dom...Teraz finał - jeśli nie mamy klimakonwektorów w sypialniach ( zakładam PC z funkcją chłodzenia) lub nie mamy „profesjonalnego” chłodzenia , to czyż nie można uchylić okna ( a najlepiej jeśli są rolety , to żeby były zasunięte na 3/4) i schłodzić sypialni przed snem (a po wyłączeniu klimatyzatora- mieć okno otwarte na ościerz , no chyba że ktoś mieszka przy autostradzie...) ?Reku wtedy oczywiście trzeba trochę „przykręcić”W/w pomysł nie jest teorią- stosuję go w praktyce i nie ogłuchłem jeszcze ani nie zbankrutowałem ... Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Jeśli jest sprawność reku np 80% - to naturalnie podczas upałów będziemy dogrzewać dom... co za różnica, czy sprawność 30 czy 95%? Jak w domu jest chłodniej, niż na zewnątrz to rekuperator będzie odzyskiwał chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 A skąd ten chłód się pojawi ?Zakładam , że to nie piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Kaizen- nie ma co bić piany...Ludziska mają tu zazwyczaj super ocieplone chałupy i wszędzie podłogówkę- i czasem przy dużych upałach jest im za gorąco...To wszystko- teraz wnioski :-moja propozycja do istniejącego stanu-rada dla budujących i tu jest moim zdaniem problem : inwestować w system chłodzenia , a jeśli tak to jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.08.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) A skąd ten chłód się pojawi ? Zakładam , że to nie piwnica Akumulacja nocnego chłodu, klima. Edyta. Czemu masz zwyczaj pisania dwóch postów pod rząd? Nie potrafisz edytować? Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Może warto przy reku dostawić nagrzewnicę wodną- wtedy można chłodzić powietrze po uprzednim przełączeniu na jakiś zaworach ?Trzeba tylko mieć trochę więcej mocy na PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) Akumulacja nocnego chłodu, klima. Edyta. Czemu masz zwyczaj pisania dwóch postów pod rząd? Nie potrafisz edytować? A co - gubisz się ? PS Edycja w telefonie mnie drażni- jak wytrzymasz to ok, a jak nie .... To trudno Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez bobrow PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Akumulacja nocnego chłodu, klima. Edyta. Czemu masz zwyczaj pisania dwóch postów pod rząd? Nie potrafisz edytować? To jest oczywiste- pytam o „zyski słoneczne” ,grzanie z odzysku ,itp Przecież dlatego robi się w chałupie ciepło latem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.08.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Kaizen- trochę Ci podokuczam , czy jak wsiadasz po pracy do samochodu podczas obecnych upałów ,to nie włączasz wentylatora na max i nie obniżasz radykalnie temp klimy ?A hałas będzie przecież jak cholera ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts